Paarden laten afvallen

Een gezond voedingspatroon is een investering in de toekomst van je paard: het duurt iets langer voordat je de vruchten kunt plukken van al je harde werk. Streef eerst en vooral naar gestage en langzame vooruitgang – probeer je paardenvriend te helpen ongeveer 1% lichaamsgewicht per week kwijt te raken. Het kost tijd en toewijding, maar het is elke minuut waard! Om succes op de lange termijn te garanderen, moet u hun lichaam blijven voorzien van de juiste vitamines en mineralen die ze nodig hebben, evenals veel ruwvoer, zodat ze later niet hun toevlucht nemen tot voedingsovercompensatie. De gezondheid van je paard hangt af van het nemen van goede voedingsbeslissingen, dus laten we beginnen!

Oorzaken van gewichtstoename

Het is belangrijk om de redenen te begrijpen waarom paarden overgewicht kunnen krijgen, om ervoor te zorgen dat ze gezond blijven en gewichtstoename voorkomen. Meestal komt het neer op energie-inname die niet overeenkomt met de energie-output – net als mensen, wanneer we meer consumeren dan ons lichaam nodig heeft, wordt het teveel opgeslagen als vet. Maar het is niet alleen de oefening die dit proces reguleert; dieet speelt ook een rol. Calorierijke feeds die geen essentiële voedingsstoffen bieden, kunnen een impact hebben op het gewicht. Evenzo kunnen bepaalde medische aandoeningen zoals de ziekte van Cushing obesitas veroorzaken, zelfs als het paard niet te veel eet.

Om ervoor te zorgen dat uw paard gezond blijft, moet u passende maatregelen nemen om elke vorm van overconsumptie of onderactiviteit tegen te gaan. Door inzicht te krijgen in waarom paarden aankomen, kun je proactief zijn in het voorkomen ervan.

Hoe valt je paard af?

Het behoud van het optimale gewicht van uw paard is van cruciaal belang voor het algehele welzijn. Gelukkig kan uw dierenarts advies geven over hoeveel calorieën het moet hebben op basis van zijn leeftijd, ras en activiteitsniveau. Hier helpen wij u graag bij door samen met u te kijken naar het beste voer voor uw paard.

Ruwvoer is het hoofdbestanddeel van het dieet, dus door de samenstelling ervan te analyseren, kunt u de rest van het rantsoen nauwkeurig berekenen. Zorg er bovendien voor dat alle essentiële vitaminen en mineralen aanwezig zijn, plus vet en eiwitten (sportpaarden, oudere paarden en mensen met PPID vragen om meer eiwitten). Vergeet ook snacks niet – denk bijvoorbeeld aan komkommer en wortels. Voor extra hulp bij het beheersen van de suikerbalans, probeer supplementen die speciaal voor dit doel zijn ontworpen.

De combinatie van goed uitgebalanceerde voeding en regelmatige lichaamsbeweging zal de reis van uw paard naar gewichtsverlies ondersteunen, waardoor het op de lange termijn op een stabiel niveau blijft.

Meer beweging

Het trainen van je paard is niet alleen essentieel voor gewichtsbeheersing en welzijn, het is ook levensreddend! Het verhogen van de activiteit kan je paard helpen calorieën te verbranden, kracht op te bouwen en af te slanken. Dat gezegd hebbende, moet je altijd rekening houden met de gezondheid van je paard als het gaat om extra beweging. Voor paarden die wat extra gewicht dragen, kan de extra druk op hun gewrichten een probleem zijn – dus langdurige langzame activiteiten, zoals wandelen of balkjes lopen.

Wanneer je een trainingsroutine voor je paard creëert, begin dan langzaam en verhoog de intensiteit gestaag in de loop van de tijd. Begin met zachte oefeningen zoals ontspannen wandelingen of een langzame draf en laat het geleidelijk uitdagender worden met verschillende wandelingen, buitenritten of grondwerk. Houd regelmatig rust tussen de sessies om hen te laten herstellen en blessures veroorzaakt door overbelasting te voorkomen. Om je paard echt te helpen een gezond gewicht te bereiken, vergeet dan niet om zijn dieet te reguleren en een calorietekort te bieden naast voldoende ruwvoer. Laat hem niet langer dan drie uur zonder voedsel staan – gebruik slowfeeders om zijn hooi opname te verlengen. Een uitgebalanceerd programma als dit helpt je paard gegarandeerd om gewicht te verliezen, terwijl het zijn spieren versterkt en de algehele gezondheid verbetert!

Hoe veel weegt mijn paard?

Het controleren van het gewicht van je paard is essentieel voor het waarborgen van zijn goede gezondheid en er zijn verschillende methoden die je kunt gebruiken.
De eerste is om een paardenweegschaal of mobiele weegschaal te huren. Misschien hebben je stalgenoten hier ook wel interesse in en kun je het samen doen.
Dierenartsen hebben ook vaak een weegschaal, dus gebruik deze optie wanneer u uw dierenarts bezoekt.
U kunt ook het gewicht van uw paard berekenen met behulp van verschillende formules die online te vinden zijn.
Zorg er bovendien voor dat je hun lichaamsconditiescore in de gaten houdt met regelmatige evaluaties als een extra hulpmiddel om te meten of je trouwe viervoeter te zwaar is.
Ten slotte helpen meetlinten om het gewicht van uw paard bij benadering te schatten.

Winkelwagen