Het belang van een uitgebalanceerd dieët

Een gezond en gelukkig paard begint bij goede voeding. Als paardeneigenaar is het essentieel om ervoor te zorgen dat je paard een uitgebalanceerd dieet krijgt dat alle benodigde voedingsstoffen bevat. Dit is soms echt lastig er zijn heel veel verschillende soorten voer en supplementen te krijgen daarom zullen we op deze pagina basis van een uitgebalanceerd dieet voor paarden bespreken en tips geven over hoe je ervoor kunt zorgen dat je paard alle voedingsstoffen binnenkrijgt die het nodig heeft.
 

Algemene weerstand en voeding

Een uitgebalanceerd dieet speelt een cruciale rol bij het bevorderen van de algehele gezondheid en een goede weerstand van paarden. Door ervoor te zorgen dat paarden alle benodigde voedingsstoffen binnen krijgen, kunnen ze beter bestand zijn tegen ziekten en infecties. Het is belangrijk om voldoende eiwitten, vitamines en mineralen in het dieet op te nemen om de algehele weerstand van het paard te versterken. Daarnaast spelen omega-vetzuren een rol bij het bevorderen van een gezonde immuunrespons en het verminderen van ontstekingen. En ik hoor je denken maar mijn paard is al te dik, of hij krijgt al de hele dag hooi maar dat wil niet zeggen dat je paard alle voedingsstoffen binnen krijgt die hij nodig heeft. Zeker dikke paarden kunnen veel tekorten hebben omdat ze vaak op dieet staan. En ook hooi en of voordroog bevatten niet alle voedingsstoffen die nodig zijn om je paard gezond te houden. Gelukkig zijn er tegenwoordig balancers dit zijn brokjes of muesli’s die met een klein beetje per dag jouw paard voorzien van alle benodigde voedingsstoffen. 

De belangrijke dingen

Een uitgebalanceerd dieet is zeer belangrijk voor de gezondheid en het welzijn van paarden. We kijken naar de belangrijkste aspecten van een uitgebalanceerde voeding, inclusief de juiste hoeveelheid voedingsstoffen, ruwvoer en kwaliteitsvol krachtvoer die specifiek zijn afgestemd op de behoeften van paarden. Ontdek de onmisbare dingen in het leven van je geliefde paard.

  • Ruwvoer: Ruwvoer, zoals hooi of gras, vormt de basis van het dieet voor paarden. Het voorziet hen van vezels, essentiële voedingsstoffen en bevordert een gezonde spijsvertering. Zorg ervoor dat er altijd voldoende ruwvoer beschikbaar is voor je paard, bij voorkeur in de vorm van onbeperkt hooi of gras.
  • Behoefte aan voedingsstoffen: Paarden hebben specifieke behoeften aan vitaminen en mineralen om gezond te blijven. Belangrijke vitamines voor paarden zijn onder andere vitamine A, vitamine E en vitamine D. Mineralen zoals calcium, fosfor, magnesium en zink zijn ook essentieel. Het is raadzaam om het dieet van je paard aan te vullen met een hoogwaardig supplement dat specifiek is samengesteld voor paarden.
  • Voldoende water: Naast voeding is ook voldoende water van groot belang voor paarden. Zorg ervoor dat je paard altijd toegang heeft tot schoon en vers drinkwater. Paarden hebben een aanzienlijke hoeveelheid water nodig om een gezonde spijsvertering te ondersteunen en gehydrateerd te blijven, vooral tijdens warme dagen of periodes van intensieve lichamelijke activiteit.
  • Krachtvoer: Naast ruwvoer kan krachtvoer een waardevolle aanvulling zijn op het dieet van je paard. Krachtvoer bevat geconcentreerde voedingsstoffen, zoals  eiwitten en vitaminen, die kunnen helpen om eventuele tekorten aan te vullen. Het is belangrijk om het krachtvoer zorgvuldig af te stemmen op de behoeften van je paard en rekening te houden met factoren zoals leeftijd, activiteitsniveau en gezondheidstoestand.

Ruwvoer

Door een ruwvoer analyse uit te voeren weet je precies wat er in jouw hooi of voordroog zit. Afhankelijk van welke analyse je neemt (of welke je leverancier doet) kun je informatie krijgen over suikers, eiwitten, droge stof gehalte, en mogelijke tekorten in het ruwvoer. Hier kun je vervolgens je balancer, supplementen en krachtvoer op aanpassen. 

Daarnaast is het van het allergrootste belang dat je ruwvoer niet bederft. Schimmels in hooi en of voordroog kunnen enorme problemen voor paarden veroorzaken. Van spijsvertering problemen tot ziekte. Het is daarom erg belangrijk dat je je ruwvoer goed opslaat en altijd controleert op schimmel voor het voeren.

Krachtvoer

De meeste paarden hebben geen krachtvoer nodig. Dat is voor mij misschien niet zo handig om te zeggen omdat ik krachtvoer verkoop. Maar ik vind het belangrijker om eerlijk te zijn en jouw paard het beste te geven. Krachtvoer bevat vaak naast belangrijke voedingsstoffen ook een hoop energie. En waarschijnlijk heeft jouw paard dat nou net niet nodig. Een recreatie paard heeft voldoende aan onbeperkt ruwvoer en een balancer. Hierdoor krijgt het alles binnen wat het nodig heeft en word hij niet snel te dik.

Er zijn echter paarden die een specifieke behoefte hebben. We hebben het dan over paarden die grote prestaties leveren (en sorry maar daar valt de basis dressuur niet onder) of bijvoorbeeld drachtig zijn of een veulen hebben. Topsporters kunnen vaak extra energie en ondersteuning gebruiken, paarden die net onder het zadel zijn of weer opgepakt worden na een blessure die moeten vaak weer spieren aanmaken die wat extra’s vragen. Een veulen moet groeien zowel in de baarmoeder als naast de merrie hiervoor heeft de merrie meer energie en voedingsstoffen nodig dan normaal. Een ouder paard kan vaak baat hebben bij extra eiwitten omdat de eiwit vertering verminderd naarmate het paard ouder word. Soms heb je een week waarin je veel wedstrijd rijd, (ik ben dol op de almelose ruiterdagen) of start je een meerdaags evenment dan kan je paard ook tijdelijke ondersteuning gebruiken.

Je krachtvoer wisselt dus echt tijdens het hele jaar. In de winter zonder gras heb je weer andere behoeftes dan in de zomer. Het is belangrijk dat je kijkt naar je paard. Leer wat een gezond gewicht is, en vraag om hulp om je paard zo goed mogelijk te ondersteunen. 
Als je bij mij een kruidenmix besteld krijg je daar de eerste keer sowieso een gratis voermeting bij maar die kun je er ook los bij bestellen. In dat geval kijk ik naar wat jouw paard aangeeft nodig te hebben. Ik kijk hierbij altijd naar wat voor jou ook haalbaar is. Niet iedereen kan nu eenmaal een zak van 40 euro per maand betalen. En niet al het voer is overal te krijgen en soms zijn de verzendkosten zo hoog dat je daar een andere zak van kunt kopen. 

Mocht je vragen of twijfels hebben neem dan zeker contact met mij op ik help je graag om te kijken naar het beste rantsoen voor jouw paard.

Winkelwagen