Paard en voeding

Over paarden en voeding is veel geschreven, onderzoek naar gedaan en er zijn vele voermerken ontwikkeld en allemaal claimen ze het gezondste en het beste te zijn. Maar waar moet je nou opletten zodat je een goede keuze kunt maken om je paard naast te voeren ook echt te kunnen voeden?

Het verschil tussen voeden en voeren zit vooral in heeft je paard het nodig of vind jij het nodig? De meeste paarden in Nederland krijgen meer dan genoeg energie binnen met gras en of hooi/kuilgras. Dit komt door het soort gras wat veel aanwezig is in de nederlandse wei. Maar wat er niet zoveel aanwezig is zijn alle benodigde vitamine en mineralen en vezels. Waar hooi nog wel voorziet in stengeligheid en veel kauwbewegingen doet kort sappig gras dat echt niet. 

Te dik en ondervoed

Het blijft een raar gegeven je paard is echt veel te dik en ik ga nu zeggen dat ie ondervoed is…. Toch kan dat heel goed zo zijn. Een paard dat de juiste voeding krijgt en daarmee alle voedingsstoffen die stopt met eten als het voldoende gegeten heeft. Paarden die niet voldoende voedingsstoffen binnen krijgen zullen blijven eten om te voldoen aan de vraag van hun lichaam. Om te zorgen dat je paard een stop op eten krijgt is het dus belangrijk om vitamine en mineralen te gaan aanvullen. Ga je bij de gemiddelde voerfabrikant op het label kijken zie je dat je al snel een tot meerder kilos moet voeren. Kijk je nog iets verder ontdek je misschien ook nog een hoop suikers en zetmeel dat word omgezet naar suiker. Dan kun je ook wel de optelsom maken dat dat niet gunstig is voor een te dik paard. Maar daar is een oplossing voor. Een balancer! een kleine hoeveelheid brok die je paard voorziet van alle nodige vitamines en mineralen. Door de 80 tot 200 gram die je moet geven is het suiker en zetmeel gehalte veel lager dan van een kilo krachtvoer. 
Een te dik paard kan ook behoefte hebben aan extra magnesium omdat de cellen in het lichaam niet meer goed reageren op insuline. Daarnaast kan een voedingssupplement als Suikerblans van VitalStyle of de Gucobalance van Phytonics bijdragen aan een gezonde opslag van suikers en een bijdrage leveren in het afvallen. 

Op deze site vind je veel informatie over paardenvoeding en diverse aandoeningen. Ieder paard is uniek en heeft dus ook een specifieke aanpak nodig wat betreft voeding. De merken op deze site zijn over het vrij gezond en met de informatie die je bij ieder product kunt vinden kun je veelal zelf een goede keuze maken. Je gaat immers een sportmeusli met veel energie niet aan jouw pony geven die 3 keer in de week een rondje loopt. Maar in het geval van ziekte en klachten kan je soms door de bomen het bos niet meer zien. Dan  kun je soms wel advies gebruiken. Waarom niet van je paard zelf? Met de Biotensor kan ik aan jouw paard vragen waar het behoefte aan heeft. Dit kan voor het voer en supplementen maar ook een kruidenmix op  maat behoort tot de mogelijkheden.
Wil je een voedingsadvies? Neem dan vooral contact met mij op ik help je graag verder in de zoektocht naar de beste voeding voor jouw paard!

Winkelwagen