Paarden voer

Er zijn vele soorten paardenvoer, maar welke is geschikt voor jouw paard? Of het nu gaat om leeftijd, ras, geslacht, sportprestatie, ziekte of dracht – allemaal dingen die invloed hebben op je beslissing. Houd ook rekening met je budget en wat je kunt opslaan en waar. Zo maak je de meest geschikte keuze voor je paard. 

In de fouragehandel is de keuze echter nog steeds groot. Om een gezonde keuze te maken, is kennis nodig.

Ruwvoer is een essentieel onderdeel van het dieet van je paard. Het zorgt ervoor dat de spijsvertering van de maag tot de darmen optimaal verloopt. Door het ruwvoer wordt de ph in de maag in balans gehouden en de darmen hebben een passende doorstroming, waardoor alle voedingsstoffen optimaal worden opgenomen. Daarnaast biedt ruwvoer je paard energie en verschillende voedingsstoffen. In veel gevallen is een balancer samen met voldoende ruwvoer bijvoorbeeld al voldoende om je paard alle benodigdheden te bieden. Door een ruwvoermix toe te voegen aan het dieet kun je makkelijk variatie aanbrengen. Balancer voeren bevatten doorgaans weinig suikers en zetmeel, maar kunnen wel verschillen in ingrediënten. Sommige bevatten vooral veel sojahullen of andere vulstoffen, terwijl anderen een betere bijdrage leveren aan de gezondheid van je paard. Vooral paarden die dik worden van lucht kunnen enorm baat hebben bij een balancer.

Nu de basisvoeding voor je paard in orde is, is het tijd om te kijken of hij nog meer nodig heeft. Paarden in de basissport hebben meestal weinig tot geen extra krachtvoer nodig. Soms geven we er toch nog graag wat extra voeding bij. Kies dan een muesli, brok of slobber met weinig suikers en zetmeel. Tarwe is niet geschikt voor paarden omdat het moeilijk verteerd wordt. Daarom is er steeds meer krachtvoer zonder granen of gemaakt met gerst, wat wel goed verteerbaar is voor paarden.

Voor drachtige en zogende paarden zijn er speciale krachtvoeders die vanaf het laatste trimester een optimale voedingstoffenmix bevatten voor het groeiende veulen. Na het veulenen blijven deze voeders ervoor zorgen dat zowel de merrie als het veulen alle benodigde voedingstoffen binnenkrijgen.

Oudere paarden hebben extra behoefte aan eiwitten in hun voeding, zodat zij hun spieren kunnen opbouwen en behouden, hun weerstand verhogen en hun verteringsstelsel en wondgenezing ondersteunen.

Wil jij weten wat het beste voer voor jouw paard is? Neem voor een advies op maat of een voermeting contact op met ons, om samen het beste rantsoen voor jouw paard te maken.

Winkelwagen