Paardenvoeding

Het gebruik van goede paardenvoeding is ontzettend belangrijk voor de gezondheid van je paard. Het is daarom ook belangrijk om goed op de hoogte te zijn over de voeding van paarden. Gezien er op het gebied op het gebied van voeding veel veranderd, vertellen we je graag over de laatste ontwikkelingen betreffend paardenvoeding.

Soorten paardenvoeding

Behoefte

De basis van je voer bestaat uit de behoefte van je paard. Het grootste deel van de basisbehoefte is ruwvoer. Een paard of pony heeft minimaal 1 kg droge stof per 100 kg lichaamsgewicht nodig. Hooi bestaat voor 80% uit droge stof, dit houd in dat iedere kilo hooi 0,8 kg droge stof levert. Kuilgras varieert van 30 tot 55 % droge stof, en levert daar door per kilogram minder droge stof. Daarnaast heeft een paard nog behoefte aan diverse minderalen, zoals onder andere koper, zink, magnesium en vitamine als A, E en B. En 20 tot 55 liter schoon drinkwater per dag. Afhankelijk van de arbeid die een paard verricht, en of het paard drachtig nemen de behoeftes toe. 

Ruwvoer

Ruwvoer is voor paarden het belangrijkste, het bevat vezels, eiwitten, mineralen en vitamines die nodig zijn voor een goede gezondheid en welzijn. Paarden zijn herbivoren en zijn afhankelijk van plantaardig voedsel voor hun voeding, dus het is essentieel dat ze voldoende ruwvoer krijgen om in hun behoeften te voorzien.  Door een ruwvoer mix toe te voegen aan het rantsoen kun je makkelijk je hooi of kuilgras opwaarderen en beter in de behoeften van je paard voorzien. 

Krachtvoer

Hoewel paarden veel energie uit ruwvoer krijgen is er voor extra energie krachtvoer. Bij krachtvoer krijgt je paard extra energie binnen dan bij standaard ruwvoer. Deze extra energie resulteert in meer kracht die nodig is voor het leveren van zware inspanningen. Krachtvoeding wordt vaak voor grote inspanningen gegeven, en zo bevorderd krachtvoeding de vitale levensfuncties zoals ademhaling en de bloedsomloop. Ook is krachtvoeding erg goed voor het herstel na bijvoorbeeld lange ritten, wedstrijden en voor koude winters waar veel energie wordt verbrand.

Mueli’s

Paardenmuesli is een vorm van krachtvoer dat steeds populairder wordt. Krachtvoer muesli is qua voedingsstoffen identiek aan brokken. Het verschil met muesli is dat het losse vlokken bevatten en niet is samengeperst zoals bij brokken.

Dit komt doordat de voedingsstoffen die in krachtvoer zitten de belangrijkste zijn om paarden gezond te houden. De vorm waarin je de krachtvoer geeft hangt puur af van persoonlijke voorkeur. Soms kan het zijn dat paarden hun eigen voorkeur hebben. Zo eet de een absoluut geen muesli en heeft de ander juist heel graag muesli als krachtvoer

Paardenvoeding voor oudere paarden

Oude paarden hebben veel meer moeite met het verteren van eten. Dit komt mede door de slijtage van het gebit. Als het voer niet goed gekauwd kan worden ontstaan er grotere stukken onverteerd eten. Om dit te voorkomen is het belangrijk om bijvoorbeeld gras, weidegang, fijne hooi en gemalen ruwvoer te geven aan je paard. Daarnaast is het verstandig om ook eventuele extra oliën en vitamines toe te voegen voor het creëren van een optimaal rantsoen.

Om vermagering te voorkomen heeft je paard voer met veel eiwit nodig. Dit is vaak zo’n 12-14% eiwit per dag. Daarnaast zorgt eten met minder calcium en extra fosfor voor een betere conditie. Let wel op dat wanneer een paard nierproblemen heeft, het niet verstandig is om eiwitrijke producten te geven.

Kies voorbewerkte producten
De stofwisseling van een ouder paard wordt minder efficiënt. Door gemakkelijk verteerbaar voer aan te bieden ontlast je het oudere paard hier mee gezien de slechtere spijsvertering. Zo zijn bewerkte muesli’s met ontsloten grondstoffen een goede oplossing. Dit verkleint de kans op koliek doordat er minder onverteerd voedsel doorstroomt naar de darmen. Ook zijn er speciale senioren muesli’s en brokken beschikbaar.

Geef extra vitaminen en mineralen
De behoefte van vitaminen en mineralen zijn extra hoog bij ouderere paarden. Enkele van deze mineralen zijn zink, koper en selenium. Daarnaast zorgt het geven van vitamine rijk voedsel een stimulans voor het aanmaken van natuurlijk vitamine. Indien je paard niet natuurlijk vitamine meer aanmaakt, helpt het ook vaak om standaard producten te geven die al deze vitamine’s bevatten. Een voorbeeld van zo’n product is bijvoorbeeld de ViMi plus van Florian.

Hoe bepaal je hoeveel en welke voeding jouw paard nodig heeft?

Het is belangrijk dat je de juiste voeding geeft aan je paard. Welke voeding jouw paard nodig heeft hangt af van veel factoren. Een aantal van deze factoren zijn:

– Ras, type en temperament van je paard

– Energie verbruik, train je intensief en lang met je paard of juist helemaal niet

– Leeftijd, jonge en oudere paarden hebben vaak veel meer voedsel nodig om goed op gewicht te blijven.

– Weide, als paarden veel in weides staan hoeven hebben ze minder ruwvoer nodig.

– Temperatuur, als een paard zich in een koudere omgeving bevindt wordt er meer energie verbrand dan een warme omgeving.

Er zijn veel factoren waar je rekening mee moet houden bij het bepalen voor de juiste voeding. Om dit proces vaak wat makkelijker te maken worden er ruwvoeranalyse voor paarden uitgevoerd, hierdoor kom je er precies achter wat belangrijk is voor je paard.

Het aantal eiwit per dag

Ewit is een noodzakelijke voedingsstof voor paarden, en het wordt daarom aangeraden dat per dag een paard 0,60 eiwit per kilogram lichaamsgewicht nodig heeft. Een paard van 600 kg zou dus uitkomen op 360 gram eiwitten per dag. Voor sportpaarden ligt de verhouding iets anders, bij deze paarden is een aanvulling van eiwit binnen hun rantsoen noodzakelijk.

Welke vitamines

Paarden hebben vitaminen A, B, C, D, E en K nodig. De meeste vitaminen haalt een paard uit voeding zoals gras, ruwvoer en muesli. De aanmaak van vitamine doet een paard ook vaak zelf, zoals bijvoorbeeld de vitamine B12 (energie). Wanneer paarden zelf niet genoeg vitamine binnenkrijgen zijn er ook balancers, om ervoor te zorgen dat het paard de benodigde vitamine en mineralen binnenkrijgt.

Vragen en Offertes

info@denbravenequifood.nl

Contact Formulier

Stuur ons een bericht

Melissa staat klaar voor al uw vragen. Bel of mail gerust en krijg binnen 24 uur een reactie.

Onze social media:

Winkelwagen