Paardenvoer kopen

Het kopen van paardenvoer lijkt soms op het uitzoeken van het avondeten. Wat heeft je paard nodig, wat vind hij lekker, wat is belangrijk voor zijn gezondheid, waar heeft hij extra behoefte aan. Maar ook welk merk, en in welke winkel dan? Gelukkig hebben we tegenwoordig internet en kunnen we dingen online bestellen. Hierdoor worden ook voermerken uit het buitenland of de andere kant van het land bereikbaar. Maar daar door word de keuze nog groter. Dus wat ga je nu kopen voor jouw paard? 

Ik kan hiervandaan niet zien wat hij lekker vind. Wel kan ik vertellen wat je paard nodig heeft. Naast voldoende ruwvoer (2% van het lichaamsgewicht aan droge stof) en schoon drinkwater. Heeft je paard nog vitamines en mineralen nodig. In Nederland staat er nog maar voor 3% kruiden in het grasland. Terwijl de paarden in het wild veel meer verschillende planten en kruiden eten. Hierdoor gaat ook de opname van vitamines en mineralen achteruit. Gelukkig kunnen we die makkelijk aanvullen met krachtvoer of een balancer. Is je paard te dik, doet het weinig arbeid, of geef je om een andere reden weinig krachtvoer. Geef je paard dan in ieder geval een balancer. Zo kun je met een kleine hoeveelheid je paard toch voorzien van alle nodige vitamines en mineralen. 

Aanvulling

Nu je basis op orde is ga je kijken wat je paard nog meer nodig heeft. Hoeveel arbeid verricht je paard? Dit kan 2 keer per week een stapritje zijn tot een 1.40 parkoers springen. De energie behoeft tussen deze twee dingen is erg groot. Een paard dat 1.40 springt zal meer energie gebruiken dan een paard dat een stapritje maakt. Op basis van je arbeid kun je verschillende berekeningen maken om achter de exacte energie behoefte te komen. Echter kun je door naar de namen van producten vaak ook al een inschatting maken of het product voor jouw paard geschikt is. Iets waar sport of power op staat heb je niet nodig voor dat stapritje. Waar je wel bij beide op kunt letten is de ingrediënten. Er zijn nu eenmaal dingen die een paard niet (of niet goed) kan verteren. 

Over granen gaan veel verhalen in de rondte en worden veel dingen geschreven sommige mensen roepen dat het niet in het rantsoen thuis hoort en anderen zweren erbij. Zoals altijd gaat het hier ook weer over hoe werkt het nu precies. In de dunne darm kan een maximaal aantal enzymen worden aangemaakt voor de vertering van het zetmeel uit de granen. Word er meer graan gevoerd dan er verteerd kan worden dan schuift de vertering door naar de dikke darm. Daar word het fermentatie proces verstoord, waardoor er bacteriën kunnen sterven en schimmels de kans krijgen om te gaan groeien. Daarom is het verstandig om het krachtvoer in meerdere kleine porties over de dag aan te bieden. Florian Horsefood geeft zelf vaak aan maximaal 750 gram per voerbeurt. Ook in het wild eten paarden granen dus ze kunnen ze echt wel verteren echter zijn er onder onze eigen paarden ook weer uitzonderingen op de regel. Sommige paarden zijn zo ontregeld dat die eigenlijk altijd een ontsteking in de darm hebben. Als dit bij je paard is vast gesteld kun je het advies krijgen om graanvrij te voeren, volg dit dan ook zeker op.

Net als bij de etiketten voor mensen staat op het etiket van je paardenvoer ook het product met het grootste aandeel vooraan. Naar mate het product verder naar achteren gaat is het aandeel kleiner. Staat als eerste bijvoorbeeld dextrose vermeld dan zit er veel suiker in het product. Staan er eerst graansoorten bijvoorbeeld tarwe en haver dan is de hoeveelheid zetmeel en suiker vaak vrij hoog. Niet handig als je paard te dik is. Gelukkig is er nog een stukje over de analytische gegevens van het voer hier staat de hoeveelheid zetmeel en suiker ook vermeld, onder de 20% word door de voerindustrie als laag gezien. Let wel op het kan echt nog lager de slueslimix van Vitalstyle zit bijvoorbeeld op 8%. De Pur. Itan original van Höveler zit op 10.5%. Kijk dus voor het kopen even wat de analytische gegevens zijn op de zak of online zodat je een goede keuze kunt maken voor jouw paard. 

Winkelwagen