Paardenvoer zonder suiker

Bij paardenvoer heb je verschillende bronnen van suiker. Vermomd als glucose, fructose, sacharose, lactose, en maltose. Maar ook koekjesmeel is een bron van verborgen suikers in paardenvoer. Daarnaast zetten paarden zetmeel om als suikers. Zeker wanneer er veel zetmeel in het voer zit verstoord dit het verteringsproces in de dikke darm. Als je op het etiket van paardenvoer kijkt kun je aan de plek van de ingredienten zien hoe belangrijk het ingredient is. Als het als eerste staat vermeld dan zit er veel van in. Staat het als laatste op het etiket dan zit er veel minder van in. 

Zelf heb je misschien ook liever zin in een ijsje dan in een krop sla. Toch is het voor je gezondheid belangrijk dat je een balans vind en kun je beter een grote krop sla eten en dan een klein ijsje. Suikers helemaal uitbannen hoeft immers ook niet aangezien het ook brandstof voor je lijf is. Voor je paard geld dit ook. Een supplement waar het eerste ingredient dextrose van is eet hij misschien wel heel goed op maar de vraag is of het goed voor je paard is. Soms kun je door je voer gewoon nat te maken of gebruik te maken van lijnzaadolie ook een gezond supplement aan je paard voeren. 

Voor paardenvoer geld hetzelfde als je overschakelt naar voer met minder suikers zal je paard misschien in het begin nauwlijks of met lange tanden staan te eten. Je eerste impuls zou dan misschien zijn snel weer terug naar je oude voer gaan. Maar het is een kwestie van wennen en met kleine beetjes omschakelen naar gezonder voer. Hoe meer je je paard blootstelt aan andere smaken hoe makkelijker ze vaak ook gaan eten. Maar soms heb je gewoon paarden die het echt niet eten. Ook voor deze paarden zijn gezondere keuzes. Er is ook paardenvoer waar de tarwe uitgehaald is dit is slecht verteerbaar en een grote bron van zetmeel.

Graanvrij

Graanvrije producten zijn vaak lager in zetmeel omdat die geen granen bevatten die omgezet kunnen worden tot suikers. Deze producten zijn vaak op basis van vetten. Nadeel van vetten is dat paarden maar een beperkte hoeveelheid kan verwerken 5 tot 15%. Teveel vetten kan leiden tot stofwisselings stoornissen en diaree.
Hierin is bij een compleet voer vaak wel rekening mee gehouden. Schakel ook hier echter langzaam om van je oude naar je nieuwe voer om het verteringstelsel van je paard te laten wennen aan deze nieuwe manier van voeren. En let goed op de aanbevolen hoeveelheid die op de zak staat.

Let ook bij graanvrije producten op de verborgen suikers die in het voer verstopt kunnen zitten. Op de zak staat ook altijd een analyse hierin staat de hoeveelheid suiker en zetmeel vermeld. In de voerbranche is alles onder de 20% suiker en zetmeel laag maar 19 % valt dan misschien onder laag maar als er ook een voer is met 10% dan kan dat beter zijn voor je paard.

Verdeel en heers

Door je paard meerdere malen per dag te voorzien van een klein portie en te zorgen dat hij niet met een lege maag staat optimaliseer je de spijsvertering. Doordat de stroom voer constant door de maag en darmen gaat blijft alles precies lang genoeg op de juiste plek om verteerd te worden. 

Maar als je dan al je krachtvoer in een keer geeft kan de dunne darm niet voldoende enzymen aanmaken om al dat zetmeel te verteren. Daardoor schuift dat door naar de dikke darm waar het verteringsproces verstoord word. De fermentatie word verstoort en er kunnen bacterien doodgaan. Daardoor krijgen schimmels vrij spel en word het proces nog meer verstoord.

Voer daarom eerst ruwvoer voor je krachtvoer geeft. Lukt dit niet omdat je afhankelijk bent van een pension houder, zet dan je voer  klaar met een goede laag ruwvoermix. Je paard moet hier al veel langer op kauwen en daardoor komt de spijsvertering beter op gang. Je kunt dan bijvoorbeeld in de middag als de spijsvertering toch al goed op gang is meer krachtvoer geven. 

Ook als je paard na de wei binnen komt kun je beter eerst stengelig ruwvoer geven. Gras bestaat naast suikers ook uit veel meer water waardoor het sneller door het verteringskanaal gaat. Door je paard op stal niet meteen een kilo krachtvoer te geven maar meer ruwvoer vertraagt het verteringsproces weer iets waardoor alles weer goed afgebroken kan worden. Ook hier kun je misschien wel een bakje neerzetten met een ruwvoermix.  

Dus suikers zijn brandstof maar zeker met sobere rassen of paarden die PPID hebben of snel hoefbevangen zijn is het opletten met de hoeveelheid en wanneer je krachtvoer geeft.

Equine Metabool Syndroom

Paarden met het Equine Metabool Systeem (EMS) hebben hoge bloedsuikerwaardes en grotere kans op hoefbevangenheid. Vaak zijn dit paarden van middelbare of hoge leeftijd.
Vooral paarden die weinig bewegen, overgewicht hebben of een dieet met veel suikers en zetmeel kunnen hier last van krijgen. De paarden kunnen lusteloos zijn, overgewicht hebben, weinig of juist heel veel willen eten, en hoefbevangen worden. 

Voor deze paarden is voer met een laag suiker en zetmeel gehalte heel belangrijk. Maar ook het ruwvoer moet gecontroleerd worden op suikers om te zorgen dat de bloedsuikerspiegel optimaal blijft. Overleg met de dierenarts over het dieet kan hierbij van levensbelang zijn. 

Winkelwagen