Paardenvoer

Paardenvoer is er in vele verschillende soorten maar welke is geschikt voor jouw paard? Dit hangt af van diverse factoren. Je kunt hierbij denken aan leeftijd, ras, en geslacht. Maar ook sportprestatie, ziekte en dracht hebben invloed op je keuze. Daarnaast moet je ook rekening houden met je eigen budget en hoeveel je kunt opslaan en waar je het opslaat. Met al deze dingen in je achterhoofd kun je een geschikte keuze gaan maken.

Maar ook dan is de keuze nog steeds enorm. Loop de gemiddelde fouragehandel binnen en je twijfelt misschien al weer aan je keuze. Tijd voor wat kennis waardoor je een gezonde keus kunt maken voor je paard.

Ruwvoer is de basis van het dieet van je paard. Hierdoor zorg je voor een goede spijsvertering van de maag tot de darmen. De ph in de maag blijft in balans en de darmen hebben een  passende doorstroming zodat alle voedingsstoffen optimaal worden opgenomen. Daarnaast kan je paard hier al veel voedingsstoffen en energie uit halen. In de meeste gevallen zal een balancer met voldoende ruwvoer genoeg zijn om je paard in alles te voorzien. Met een ruwvoermix kun je makkelijk variatie aanbrengen in het ruwvoer. Van een balancer voer je over het algemeen vrij weinig hierdoor bevatten deze vaak weinig suikers en zetmeel. Verder zitten er wel verschillen in de ingrediënten. Sommige bevatten vooral veel sojahullen of andere vulstoffen terwijl anderen een betere bijdrage leveren aan de gezondheid van je paard. Vooral paarden die dik worden van lucht kunnen enorm baat hebben bij een balancer. Vaak zijn deze paarden namelijk ondervoed en eten ze alles wat ze te pakken kunnen krijgen om hun tekorten aan te vullen.

Nu de basis van je rantsoen in orde is ga je kijken of je paard nog meer nodig heeft. Een gezond paard in de basissport heeft weinig tot geen krachtvoer nodig. Vaak vinden we het zelf fijn om ze nog iets te geven. Zoek daarom naar een muesli, brok of slobber die laag is in suiker en zetmeel. Tarwe is een graansoort die veel gebruikt word maar die paarden slecht kunnen verteren. Daarom zie je steeds meer krachtvoeders zonder granen. Of krachtvoeders met gerst wat wel verteerd word door paarden.

Voor drachtige en zogende paarden zijn er speciale krachtvoeders die vanaf het laatste trimester zorgen voor de optimale voedingstoffen voor het groeiende veulen. En ook na het veulenen zorgen deze voeders er voor dat zowel de merrie als het veulen alle benodigde voedingstoffen binnen krijgen.

Oudere paarden hebben vaak behoefte aan meer eiwitten in de voeding. Hierdoor kunnen zij makkelijker spieren opbouwen en behouden. Ook zijn ze belangrijk voor de weerstand van het paard. Ook het verteringsstelsel en de wondgenezing hebben baat bij voldoende eiwitten.

Will jij weten wat jij het beste aan jouw paard kunt voeren? Neem vooral contact met ons op voor een advies op maat of een voermeting zodat we samen het beste rantsoen voor jouw paard kunnen maken.

 

Winkelwagen