Paarden Supplementen

Wat zijn supplementen?

Met supplementen kan je het rantsoen van je paard beter afstemmen op basis van zijn eigenschappen. Elk paard heeft weer andere rantsoenen nodig en soms sluiten de standaard (ruwvoer) producten hier niet goed op aan. Supplementen maken het mogelijk om bepaalde losse stoffen extra toe te dienen waardoor je paard precies de hoeveelheden stoffen binnenkrijgt.

Waarom zou je voor supplementen moeten kiezen?

Het is goed om naar supplementen te kijken in de volgende situaties:

1. Als een paard minder voedingsstoffen krijgt dan de geadviseerde hoeveelheid, bijvoorbeeld bij een slecht etend paard of een afslank rantsoen.
2. Bij een rantsoen dat voornamelijk bestaat uit graan en hooi.
3. Voor paarden die zware arbeid moeten verrichten.
4. Paarden die in de groei zijn.
5. Paarden die ziekte, een operatie of andere grote ingreep achter de rug hebben.

Wel zijn supplementen alleen bedoelt voor aanvulling van de gegeven rantsoenen, supplementen mogen dus nooit het ruw of krachtvoer vervangen.

Het aantal supplementen wat je aan je paard moet geven is in elke situatie anders. De hoeveelheid supplementen dat een paard nodig heeft hangt bijvoorbeeld af van de dagelijkse activiteiten, ras en het gewicht. Het wordt daarom ook sterk aanbevolen om eerst passend advies op te vragen voordat je extra supplementen gaat toedienen. Door dit persoonlijk advies weet je precies of je paard überhaupt supplementen nodig heeft. Soms beschik je al over een gezond paard en kunnen supplementen juist ervoor zorgen dat je niet meer de juiste hoeveelheid voedingsstoffen toedient, maar juist teveel.

Welke supplementen zijn goed voor je paard?

Er is een enorm ruim assortiment aan verschillende supplementen, zo zijn er supplementen die extra energie geven, opbouw van spieren bevorderen of een bepaalde voedingsstof geven. Zoals eerder verteld is het verstandig om eerst met een adviseur te bespreken wat je paard nodig hebt voordat je specifieke supplementen gaat geven. Wel vertellen we je graag welke supplementen veel voorkomend zijn en in veel gevallen helpen bij de gezondheid van paarden.

Brokkelhoeven

Brokkelhoeven zijn hoeven die beschikken over een verstoorde hoornkwaliteit. Dit kan er vervolgens voor zorgen dat de hoornwand afbrokkelt of loslaat. De oorzaken hiervan zijn onder andere: droogte, niet voldoende energie, erfelijkheid en slecht beslag. Doordat in warme zomers het vocht uit de hoeven wordt verwijderd kan de hoornwand breken. Dit is erg pijnlijk voor het paard en zo’n situatie wil je natuurlijk graag voorkomen.

In dit soort gevallen is het verstandig om te kijken naar supplementen die de behoefte van vitamine B vervullen. Daarnaast is het goed om te kijken naar producten die stoffen zoals koper en zink bevatten om een optimale hoornkwaliteit te creëren.

Behoud van spieren

Het kan soms gebeuren dat paarden stramme spieren krijgen, dit gebeurt vaak als paarden een rantsoen krijgen waar te weinig eiwitten en vezels aanwezig zijn. Een rantsoen dat te weinig bouwstoffen bevat kan vaak leiden dat de spieropbouw niet optimaal is. In sommige gevallen kan er zelfs spier afbouw plaatsvinden. Stramme spieren zijn vaak te zien bij paarden in training, ze lopen vaak een stuk moeilijker en hebben last van spierpijn.

Om dit op te lossen worden vaak supplementen als kruiden, magnesium, aminozuren, selenium en vitamine E geadviseerd. Selenium zorgt in combinatie met vitamine E ervoor dat de afvalstoffen op een goede manier uit de spieren gaan. Bij een tekort gaat de kwaliteit van de spieren snel achteruit en ontstaat spierpijn.

Bij intensieve sportprestaties is het erg goed om supplementen te geven, zo zijn er producten die helpen als een paard veel energie nodig heeft. Als voorbereiding worden er vaak ook supplementen gegeven die bijvoorbeeld de spierontwikkeling bevorderen of de botten sterker maken. Door de juiste supplementen te geven houd je je paard gezond voor en na sportprestaties.

Herstellen van ziekte

Nadat een paard ziek is geweest heeft het vaak meer energie nodig dan normaal. De juiste supplementen kunnen vaak paarden een krachtige opkikker geven voor goed en snel herstel. Voor herstellende paarden zijn vaak complete pakketten beschikbaar die ervoor zorgen dat de ontbrekende vitamines en mineralen weer worden aangevuld. Deze pakketten zijn goed te combineren met de dagelijkse voeding en beschikt over de basis behoefte aan voedingsmiddelen.

Voor herstellende paarden is er een ruime keuze aan supplementen. Om de optimale opbouw te bereiken is het belangrijk om de juiste keuze te maken betreffend de supplementen.

Supplementen voor oude paarden

Mineralen en sporenelementen

Oudere paarden hebben behoefte aan een iets andere verhouding aan calcium, fosfor en magnesium dan jongere paarden. Deze mineralen zijn erg belangrijk voor de spierontwikkeling en het behouden van sterke botten. Om ervoor te zorgen dat de spieren en botten gezond blijven is het belangrijk om oudere paarden extra zink en selenium te geven.

Vitamines

Oudere paarden hebben meer behoefte aan vitaminen, dit komt mede doordat de inname verslechterd wat weer een tekort aan vitamine veroorzaakt. Door de slechtere inname van ruwvoer ontstaat er een tekort aan vitamine B en K. Oudere paarden hebben veel behoefte aan vitamine C, dit komt doordat de vitamine de opname van Calcium en Magnesium verbeterd. Paarden maken zelf vitamine C aan maar vanwege de ouderdom gaat het niet meer zo makkelijk. Gelukkig kan deze behoefte gemakkelijk worden aangevuld door speciale vitamines voor paarden.

Supplementen voor jonge veulens

Veel veulens worden na de geboorte opgevoed door hun moeder. De mens hoeft daar weinig hulp aan te geven, wel is het belangrijk dat de mens er goed op let dat de veulen genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt. Als dit niet het geval is zijn er een hoop mogelijkheden op het gebied van supplementen om het veulen alsnog genoeg stoffen te geven. Zoals bij een onvoldoende opname van biest of melk.

In sommige gevallen zijn er helaas ook moederloze veulens, hier worden vaak meer supplementen toegediend om wat normaal de moeder geeft te compenseren.

Het is belangrijk om bij veulens ervoor te zorgen dat de rantsoenen rijk zijn aan energie en eiwitten. Door deze voeding zal het veulen sneller groeien, dit kan overigens wel negatieve invloed hebben op de botkwaliteit. Gezien de snelle groei van een veulen en de kans op slechtere botkwaliteit is het belangrijk om aan de behoefte aan botmineralen te voldoen. Geef het veulen daarom indien nodig extra fosfor, magnesium, calcium en vitamine D. Hierdoor zorg je ervoor dat ondanks het veulen sneller groeit de botkwaliteit niet omlaag gaat.

Gezonde voeding van merrie en veulen is de basis

Veel ruwvoer, hoge kwaliteit krachtvoer en veel weide is enorm belangrijk voor een gezonde merrie en uiteindelijk haar veulen. Supplementen kunnen ervoor zorgen dat wanneer een merrie ziek is sneller beter wordt of als ze te weinig weidegang heeft de benodigde voedingsstoffen aangevuld krijgt.

Daarnaast hebben veulens die dicht bij elkaar gehuisvest zijn een grotere kans op verschillende infecties. Het gebruik van supplementen kan dit voor een grote hoeveelheid voorkomen, zorg dat je goed advies krijgt over het gebruik van supplementen en dat je alleen de benodigde voedingsstoffen geeft aan je veulen. Teveel supplementen kunnen vervelende gevolgen hebben op de gezondheid van een veulen.

Vragen en Offertes

info@denbravenequifood.nl

Contact Formulier

Stuur ons een bericht

Melissa staat klaar voor al uw vragen. Bel of mail gerust en krijg binnen 24 uur een reactie.

Onze social media:

Winkelwagen