Wat eten paarden?

Het belangrijkste in een dieet van een paard of pony is ruwvoer. Hierdoor blijft het hele verteringmechanisme van het paard in beweging.  Daarnaast produceert het paard de hele dag door maagzuur, om te zorgen dat je paard geen maagzweren krijgt heeft je paard ruwvoer nodig.  Een paard van 500 kilo zou ongeveer 10 kilo ruwvoer per dag moeten eten. 

In de huidige weides staan nog maar weinig variatie. Hierdoor missen paarden en pony’s belangrijke aanvullingen in hun rantsoen. Om dit aan te vullen bestaan er supplementen. Naast de balancers die je paard voorzien van alle nodige vitamines en mineralen, zijn er ook supplementen die de spieren of gewrichten van je paard ondersteunen. Je kunt jonge paarden helpen gezond op te groeien en oudere paarden langer soepel houden. 

Sommige paarden hebben nog wat meer energie nodig om een springparcours af te leggen of een dressuurproef te rijden. Hiervoor zijn krachtvoeders ontwikkeld. Hier is in de loop der jaren een hoop variatie in gekomen van de schep haver die het werkpaard kreeg tot graanvrije muesli en brokken tegenwoordig. Met het huidige assortiment is er voor ieder paard en pony gepast voer te vinden.

Naast ruw- en krachtvoer eten paarden ook graag groente en fruit. Van een gewone appel en wortel tot mandarijnen en bananen. Maar ook spinazie en pompoen. Maar ook takken en kruiden zijn een goede manier om je paard te voorzien van de nodige variatie. Geef groenten en fruit altijd in kleine hoeveelheden en let op de hoeveelheid suikers.

Er is niets zo fijn als je paard kunnen belonen als deze goed zijn best heeft gedaan. Hiervoor zijn inmiddels heel wat verschillende paardensnoepjes op de markt. Van snoepjes met veel suiker tot graan- en suikervrije snoepjes. 

Een goed rantsoen bestaat dus uit veel ruwvoer en variatie. Aangevuld met de benodigde energie en extra’s voor een gezond paard. Wij denken graag mee over hoe jouw rantsoen nog beter kan.

Winkelwagen