De rug van je paard is voor ons misschien wel de beste manier om van de natuur te genieten, tot rust te komen en samen te genieten. Naast de benen is ook de rug een belangrijk onderdeel bij het rijden. Er kan van alles mis gaan en een van die dingen is de aandoening kissing spines. Letterlijk vertaald kussende wervels, een pijnlijke aandoening voor je paard. In deze blog bespreken we wat het is, de oorzaak en wat je er aan kunt doen.
Oorzaak
Kissing spines wordt veroorzaakt door een overmatige druk op de dorsale spinale processen, die de uitsteeksels zijn van de wervels in de rug van het paard. Dit kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals:
Trauma: een val of ander letsel kan leiden tot een verplaatsing van de wervels in de rug, waardoor de dorsale spinale processen te dicht bij elkaar komen te liggen.
Erfelijkheid: sommige rassen, zoals de Franse draver en het Engelse volbloed, hebben een hogere kans op het ontwikkelen van kissing spines.
Anatomie: sommige paarden hebben van nature een kortere afstand tussen de dorsale spinale processen, waardoor de kans op impingement toeneemt.
Training: een verkeerde trainingstechniek kan leiden tot overmatige belasting van de rugspieren, waardoor de dorsale spinale processen overmatig worden belast.
Symptomen
De symptomen van kissing spines bij paarden kunnen variëren, afhankelijk van de ernst van de aandoening. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:
Rugpijn: het paard kan gevoelig zijn bij aanraking of druk op de rug. Het kan ook ongemak vertonen tijdens het opzadelen.
Stijfheid: het paard kan stijfheid vertonen tijdens het lopen, vooral tijdens het draven of galopperen. Ook takt fouten of in ernstige gevallen struikelen kunnen voorkomen.
Verminderde prestaties: als gevolg van de pijn en stijfheid kan het paard verminderde prestaties leveren tijdens trainingen of wedstrijden.
Gedragsveranderingen: het paard kan zich anders gedragen dan normaal, zoals weigeren om te werken of agressief worden tijdens het opzadelen.
Diagnose
Als je vermoedt dat je paard kissing spines heeft, is het belangrijk om een dierenarts te raadplegen. De dierenarts zal een lichamelijk onderzoek uitvoeren en mogelijke oorzaken van de symptomen uitsluiten, zoals zadelproblemen of andere rugproblemen. Daarnaast kan de dierenarts een röntgenfoto of een CT-scan van de rug maken om te bepalen of er sprake is van kissing spines.
Behandeling
Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar voor kissing spines bij paarden, afhankelijk van de ernst van de aandoening en de oorzaak ervan. Enkele veelvoorkomende behandelingen zijn:
Pijnbestrijding: pijnbestrijding is vaak de eerste stap in de behandeling van kissing spines. Dit kan worden bereikt door het gebruik van ontstekingsremmende medicijnen, zoals NSAID’s.
Training: door het paard goed over de rug te rijden en te stretchen maak je ruimte tussen de wervels waardoor de druk kan worden verminderd. Zoek hier voor een goede trainer die verstand heeft van recht richten, en de biomechanica van het paard.
Fysiotherapie: fysiotherapie kan helpen om de rugspieren van het paard te versterken en te ontspannen, waardoor de druk op de dorsale spinale processen kan worden verminderd.
Chiropractie: een chiropractor kan de wervelkolom van het paard aanpassen om de dorsale spinale processen te scheiden en de druk te verminderen.
Corticosteroïdeninjecties: corticosteroïden kunnen worden geïnjecteerd in de rug van het paard om ontsteking en zwelling te verminderen.
Chirurgie: in ernstige gevallen kan chirurgie worden overwogen om de dorsale spinale processen te verwijderen of te korten. Hierna volgt een revalidatie periode waarna het paard vaak pijnvrij weer kan functioneren.
De keuze van de behandeling vind plaats in overleg met een specialist.
Wat kun je zelf doen?
Hoewel niet alle gevallen van kissing spines te voorkomen zijn, zijn er enkele maatregelen die paardeneigenaren kunnen nemen om de kans op deze aandoening te verminderen. Enkele preventieve maatregelen zijn:
Zorg voor een goede trainingstechniek: zorg ervoor dat je paard op de juiste manier wordt getraind en dat de training geleidelijk wordt opgebouwd om overbelasting van de rugspieren te voorkomen. Zorg dat je paard een correct rug gebruik heeft tijdens het rijden. Het aanspannen van de buikspieren en het onderbrengen van het achterbeen zijn hierbij erg belangrijk.
Gebruik goed passende zadels: zorg ervoor dat het zadel goed past bij de rug van het paard om drukpunten te voorkomen. Laat je zadel minimaal 1 keer per jaar controleren door een erkende zadelpasser.
Laat regelmatig de rug van het paard controleren: laat regelmatig een dierenarts of chiropractor de rug van het paard controleren om mogelijke problemen vroegtijdig te ontdekken. Mijn eigen paard word regelmatig gemasseerd, of behandeld met cranio sacraal, deze mensen houden samen met mij de conditie van de rug van mijn paard in de gaten.
-
Bewegen
Glucosamine extra (1000gr) PUUR
€109,95 Select options This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page