Starten met een kuchje

Ik longeer Luxor altijd voor ik ga rijden dan kan ik zijn gemoedstoestand even inschatten. Nu bedacht ik mij laatst dat hij eigenlijk altijd met aandraven een kuchje geeft met daarna een proest. Ik ben daar eens op gaan letten en het is echt met de allereerste keer aandraven dat hij kucht daarna proest en vervolgens lekker gaat lopen. Maar betekent dat iets kan het kwaad geen idee dus dat heb ik even uitgezocht.

Wat is het?

Het opstart kuchje is een veelvoorkomend verschijnsel bij paarden, vooral wanneer ze net uit de stal komen of beginnen met bewegen. Het wordt gekenmerkt een of meerdere hoestjes of kuchjes, soms gepaard met lichte neusuitvloeiing. Dit kan een normale reactie zijn op de overgang van rust naar activiteit. Maar hoe komt het?

  • Stoffige Omgevingen: Stallen met strooisel kunnen stof bevatten dat de luchtwegen irriteert.
  • Allergieën: Paarden kunnen allergisch zijn voor pollen, schimmels of stof.
  • Luchtweginfecties: Virussen en bacteriën kunnen luchtweginfecties veroorzaken.
  • Astma (COPD): Chronische Obstructieve Longziekte kan leiden tot hoesten bij inspanning.
  • Overige Factoren: Stress, slechte ventilatie, en veranderingen in temperatuur kunnen ook een rol spelen.

Wat nu?

Als eerst overleg met je dierenarts zodat die kan inschatten of het dusdanig ernstig is dat hij of zij onderzoek moet komen doen. In mijn geval was dat niet nodig en moet ik aan de bel trekken als het erger word. 

Er zijn ook wat dingen die je zelf kunt doen. 

  • Stallen Ventileren: Zorg voor goede ventilatie in de stal om stof te verminderen. Dus luiken open deuren open en het liefste niet vegen en opstrooien met je paard in stal. 
  • Verminderen van Stof: Gebruik stofvrij strooisel en hooi van goede kwaliteit.  Je kunt het hooi eventueel ook nat maken als je paard er toch op reageert. Soms word voordroog aangeraden maar dat heeft weer zijn eigen nadelen die je hier kunt lezen.
  • Beweging en Training: Regelmatige beweging kan de luchtwegen helpen reinigen. 
  • Voeding en Supplementen: Voer met hoogwaardige voeding en eventueel een supplement of kruidenmix ter ondersteuning van de luchtwegen.

Natuurlijke ondersteuning

Er zijn diverse supplementen te koop voor de ondersteuning van de luchtwegen. Deze zijn kant en klaar en kun je vaak zo over het voer geven. Sommige merken zoals VITALStyle maken daarbij gebruik van kruiden. 

Als je een uitgemeten kruidenmix besteld dan kan het zijn dat je paard daar zelf al kruiden voor kiest die zijn luchtwegen ondersteunen. 

Venkel kan de luchtwegen kalmeren en een verzachtend effect hebben.
Tijm kan slijmoplossend en antibacterieel werken.
Eucalyptus verlicht de hoest en opent de luchtwegen. 

Doe altijd goed onderzoek naar welke kruiden je in zet en wat de dosering is van de kruiden.

Kruidenthee met een lepel honing kan een verzachtende werking hebben op de luchtwegen.

Tot slot

Het opstart kuchje bij paarden is meestal onschuldig, maar kan wel wijzen op onderliggende gezondheidsproblemen. Door goede ventilatie, voeding, en eventueel het gebruik van natuurlijke kruiden, kun je je paard ondersteunen voor een gezonde start van elke rit. 

Vergeet niet om altijd een dierenarts te raadplegen voor een professionele diagnose en advies. Geef je paard de beste zorg, zodat jullie samen kunnen genieten van vele gezonde en gelukkige ritten!

Laatste Posts

Inschrijven Nieuwsbrief

Op de hoogte gehouden worden?

Winkelwagen