Eindelijk winter de knutten zijn weg, vliegen verdwenen niks meer om jeuk van te krijgen zou je denken. Helaas zijn mijten gek op het winterseizoen en is er een piek in het aantal besmettingen van oktober tot april. Jeuk en korstjes zijn de belangrijkste symptomen. Maar wat zijn mijten, hoe herken je ze en wat kun je er tegen doen?
Welke mijten kennen we?
Mijten zijn kleine, spinachtige wezens die behoren tot de groep van geleedpotigen. Hoewel ze meestal onzichtbaar zijn voor het blote oog, kunnen ze serieuze gezondheidsproblemen veroorzaken bij paarden.
Er zijn grofweg 3 soorten mijten te vinden bij paarden de meest voorkomende is de Chorioptes equi, oftewel de beenschurftmijt.
Deze mijt manifesteert zich vooral bij rassen met veel behang, zoals de Fries, Tinker en Shire. De voorkeur van deze mijt gaat uit naar de dikbehaarde, warme en vochtige kootholte van deze rassen. Ook deze mijt veroorzaakt jeuk, maar ook mok einschuss en CPL kunnen gevolgen zijn van (langdurige) besmetting met de beenschurftmijt.
Daarnaast heb je de sarcoptes mijt deze mijt zit vooral op het hoofd en de hals bij paarden. Deze mijten veroorzaken enorm veel jeuk wat kan lijden tot bloedens toe kapot schuren door paarden. Maar ook haaruitval en huiduitslag zijn bekende symptomen. Daarnaast kan deze mijt een secundaire huidinfectie veroorzaken zoals een bacteriele infectie.
Als laatste hebben we de psoroptes mijt. Deze staat ook wel bekend als oormijt. Deze bevinden zich in de gehoorgang en kunnen schudden, jeuken en oorsmeer veroorzaken.
Besmetting
De besmetting met mijten kan op heel veel manieren. Uiteraard door direct contact van de dieren onderling. Maar de mijten kunnen ook de stal zitten in kieren en gaatjes, in de bodembedekking en de paddock. Maar de overdracht kan ook plaats vinden door gedeelde borstels, dekjes en dekens. Ook als mens zijnde kun je de mijt overbrengen van paard naar paard.
Behandeling
De dierenarts zal je een uitgebreide behandelmethode kunnen geven op basis van het soort mijt dat je paard heeft. Globaal komt het neer op wassen met anti mijten spul. Dit spul moet doordringen tot op de huid dus die geweldige sokken die kun je het allerbeste afscheren. Naast dat je de huid beter kunt bereiken is ook de broedplaats van de mijten (tijdelijk weg). Ook een dikke wintervacht kun je soms beter scheren je paard is dan makkelijker te behandelen en veel sneller droog. Daarnaast kan je paard veel kale plekken krijgen en in een lange wintervacht is dat veel opvallender dan in een kort vachtje.
Vergeet ook niet alle spullen die in aanraking zijn geweest met je paard te behandelen. Al je dekjes, dekens, borstels en andere spullen zullen moeten worden gewassen, op 60 graden dood je de mijt of worden behandeld met het mijten spul waarmee je je paard wast.
Vergeet daarnaast niet de omgeving van je paard te behandelen. Mijten kruipen graag ik kieren en hoekjes van stallen. Schep je hele stal leeg (let er sowieso op dat je de hoeken van je stal regelmatig keert en naar binnen haalt) en spray je stal in met anti mijten middel. De mijten lopen over het middel en zullen sterven.
Mijten hebben vocht nodig om te overleven, een droge koele omgeving zorgt ervoor dat de mijten zich minder explosief voortplanten. Echter zijn sommige mijten instaat tot overleven in extreme temperaturen. Een week vorst is niet voldoende om alle mijten te doden.
Daarnaast is minimaal twee keer behandelen noodzakelijk omdat mijten eitjes leggen die na 7 tot 10 dagen uitkomen. Deze eitjes gaan niet dood van het mijten middel en dus is het nodig om de benadeling te herhalen.
Mocht je paard een secundaire huidinfectie oplopen dan kan het nodig zijn om je paard ook nog te wassen met betadine of de mok te behandelen met mokzalf.
Vergeet niet dat dit algemene informatie is om jouw paard van de beste zorg te voorzien is het belangrijk om met de dierenarts te overleggen
Mijten en voeding
Om een mijten infectie de baas te blijven en vooral de secundaire huidinfecties het hoofd te bieden is het belangrijk dat je paard de juiste voeding heeft om zijn immuunsysteem sterk te houden of op te bouwen.
Ook hier is ruwvoer weer de basis. Voldoende ruwvoer van goede kwaliteit. Daarnaast voldoende schoon drinkwater.
Zorg voor een balancer zodat je paard alle benodigde vitamines en mineralen binnen krijgt.
Voer laag in suikers en zetmeel. Sommige ziektes hebben de neiging te versterken wanneer er veel suikers in de darmen aanwezig zijn.
Overweeg om tijdelijk een immuun booster bij te gaan voeren. Hier zijn diverse supplementen maar ook pure spirulina kan een verbetering van het immuun systeem geven.
-
Balancers
Reformin Müsli (balancer)
€21,99 – €62,99 Select options This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page