Een gezond paard

Als paardeneigenaar is de gezondheid van je paard van het grootste belang. Een gezond paard betekent een gelukkig paard, en dat is waar we allemaal naar streven. Bij Den Braven Equi Food begrijpen we het belang van een goede gezondheid voor paarden. Met onze jarenlange ervaring in paardenverzorging bieden wij niet alleen hoogwaardig paardenvoer en supplementen, maar ook waardevol advies om jou te helpen je paard in optimale conditie te houden.

De Basis voor Gezondheid: Goede Voeding

 

Het is geen verrassing dat goede voeding de basis vormt voor de gezondheid van je paard. Een evenwichtig dieet met de juiste voedingsstoffen is essentieel om je paard gezond en energiek te houden. Zorg ervoor dat je paard voldoende ruwvoer krijgt, zoals hooi of gras. Daarnaast kan het verstrekken van aanvullend voer helpen om eventuele tekorten aan te vullen en het welzijn van je paard te bevorderen.

Bij het samenstellen van het dieet van je paard zijn er enkele belangrijke overwegingen. Ten eerste moet je rekening houden met de energiebehoefte van je paard, afhankelijk van zijn activiteitsniveau en levensfase. Een paard in training heeft bijvoorbeeld meer energie nodig dan een oudere paard dat met pensioen is. Zorg ervoor dat je het voer aanpast aan de behoeften van je paard.

Eiwitrijke voeding is ook essentieel voor paarden, vooral voor groeiende paarden en paarden die herstellen van een blessure. Let op de kwaliteit van de ingrediënten in het voer dat je kiest. Kies voor voer dat hoogwaardige eiwitten bevat om aan de behoeften van je paard te voldoen.

Het gewicht van je paard berekenen

Borstomvang (cm) x 4,3
Stokmaat (cm) x 3
Tel de uitkomsten bij elkaar op
Trek hier 785 vanaf

Het resultaat is globaal het gewicht van je paard in kilogram.

Meet de borstomvang van je paard door een meetlint over de schoft achter de voorbenen langs weer omhoog te brengen. Doe het aantal centimeters x 4.3. Neem de stokmaat van je paard in centimeters (vierkant gemeten zonder ijzers op het hoogste punt van de schoft) doe dat x 3.

Tel de uitkomsten van de borstomvang en de stokmaat bij elkaar op. Trek daar 785 vanaf. Het getal wat je overhoud is het globale gewicht van je paard in kilogrammen.

Wil je meer weten over het gewicht van je paard lees dan onze blog.

Bacteriën en wormen

Bacteriën en wormen zijn een  bedreiging voor de gezondheid van je paard. Een gezond paard met zo min mogelijk stress is beter bestand tegen invloeden van buiten af. 

Een bekende bacterie onder paardeneigenaren bijvoorbeeld droes, een in sommige gevallen dodelijke en besmettelijke paardenziekte. Contact tussen dieren en een slechte stalhygiëne kunnen tot een uitbraak leiden.

Daarnaast kunnen wormen bij paarden leiden tot gewichtsverlies, een doffe of slechte vacht, en zelfs tot kreupelheid. Het is dus belangrijk om je paard regelmatig te ontwormen en je stal, paddock en wei schoon en hygiënisch te houden.  Wil je meer weten over ontwormen? Lees dan onze blog.

 

Gezondheidsproblemen bij Paarden

Het voorkomen van gezondheidsproblemen is altijd beter dan het behandelen ervan. Daarom is regelmatige monitoring van de gezondheid van je paard van groot belang. Let op veranderingen in gedrag, eetlust, vachtconditie en algemeen welzijn. Hier zijn enkele veelvoorkomende gezondheidsproblemen bij paarden waar je op moet letten:

1. Kreupelheid is een veelvoorkomend probleem bij paarden en kan verschillende oorzaken hebben, waaronder hoefproblemen, gewrichtsproblemen of spierblessures. Het is belangrijk om de kreupelheid van je paard serieus te nemen en indien nodig een dierenarts te raadplegen voor een diagnose en behandeling.

2. Worminfecties kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid van je paard. Regelmatige wormonderzoeken en op advies ontwormen zijn belangrijk om je paard wormvrij te houden en geen resistentie bij wormen te krijgen.

3. Besmettelijke ziektes kunnen een bedreiging vormen voor de gezondheid van je paard, vooral als er contact is tussen dieren op bijvoorbeeld een stal of weide. Enkele voorbeelden van besmettelijke paardenziektes zijn droes, rhino en influeza. Zorg voor een goede hygiëne en houd de vaccinaties van je paard up-to-date om het risico op besmettelijke ziektes te minimaliseren. Zorg er daarnaast ook buiten je stalling voor dat je paard zo min mogelijk neust met andere paarden.

4. De darmgezondheid van je paard is van groot belang voor zijn algehele gezondheid. Darmproblemen zoals acute diarree of een verstoorde darmflora kunnen leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. Zorg voor een goed uitgebalanceerd dieet, voorkom abrupte voerveranderingen en laat je adviseren over eventuele darmondersteunende supplementen.

Tips voor een gezond paard

Naast een goede voeding en het voorkomen van gezondheidsproblemen zijn er nog andere belangrijke aspecten om de gezondheid van je paard te bevorderen. Hier zijn enkele tips:

Zorg voor voldoende beweging en weidegang voor je paard.
Zorg voor voldoende contact tussen soortgenoten.
Houd de hoefgezondheid van je paard in de gaten en plan regelmatige hoefverzorging.
Onderhoud regelmatige gebitscontroles om problemen met het gebit te voorkomen.
Creëer een stressvrije omgeving voor je paard en minimaliseer stressfactoren.
Investeer in regelmatige gezondheidscontroles van bijvoorbeeld een paardenmasseur maar ook een zademaker.
Zorg dat je vaccinaties up to date zijn.

Winkelwagen