Paarden ontwormen

Waarom ontwormen?

Je paard kan tot wel 9 verschillende wormen en zand in zijn lijf hebben. Je kunt je voorstellen dat deze wormen geen gunstige invloed hebben op het welzijn van je paard. Dingen als slecht in zijn vacht zitten en verminderde eetlust tot koliek en diaree. Maar ook hoesten en verminderde prestaties kunnen een gevolg zijn van een wormbesmetting. 

Om te voorkomen dat je paard last krijgt van deze symptomen die in hele ernstige gevallen bloedarmoede en zelfs de dood tot gevolg kunnen hebben is het belangrijk dat je in een vroeg stadium je paard helpt deze wormen te bestrijden. Dit kun je doen met een ontworm middel. Vroeger deden we dat standaard iedere 8 weken met alle paarden. Er is echter gebleken dat sommige wormsoorten resistent worden voor de wormmiddelen die we gebruiken. Daarom doe je tegenwoordig onderzoek of het nodig is om je paard te ontwormen.

Hoe krijgt een paard wormen?

Eigenlijk komen bijna alle wormen bij het paard binnen door de mond. Van de melk van een merrie waar de veulenwormen in zitten. Tot de eitjes van de spoelwormen die tot wel 10 jaar in de meest barre omstandigheden kunnen overleven die in het gras, het hooi of stro zitten. Maar ook de eitjes van de horzel die op de benen van je paard worden gelegd en daar vandaan worden opgelikt gaan door de mond van het paard. 

Een wormbesmetting is dus eigenlijk niet te voorkomen. Wel kun je door minimaal 2x per week de mest uit de wei te halen. Je stal schoon te houden en horzeleieren te verwijderen de besmetting in de hand houden. Als je de uitslag van je wormonderzoek bekijkt zie je dat onder de 50 eitjes eigenlijk nooit een wormenkuur word geadviseerd. Dit komt omdat je paard eigenlijk nooit helemaal worm vrij is en dit geeft ook niet pas als de aantallen heel erg uit de hand lopen kun je echt klachten krijgen en is ontwormen noodzakelijk.

Wanneer doe je wormonderzoek

Bovenstaand schema van Worm&co adviseert 4 keer per jaar een mestonderzoek te doen. Door regelmatig een mestonderzoek te doen, heb je een goed inzicht in hoe de wormbesmetting van je paard is. Door dit bij te houden kun je snel bijsturen als het niet goed gaat. Indien nodig ontworm je 1x per jaar preventief om te zorgen dat ook eventuele niet geteste of verborgen wormen worden aangepakt. Vaak doe je dit met een uitgebreide wormenkuur.

Het merrie en veulen schema is iets anders. Door 3 weken voor de geboorte te ontwormen heb je bijna geen kans dat het veulen via de merrie wormen binnen krijgt.  10 tot 20 dagen na het veulenen doe je nog een mestonderzoek om te kijken of het veulen besmet is met veulenwormen.

Daarna is het belangrijk om iedere 2 maanden onderzoek te doen en dan vooral naar spoelwormen. Spoelwormen kunnen in het lijf van veulens enorme schade aanbrengen. Ze eten zich een weg naar de longen ontwikkelen zich daar en kunnen longontsteking veroorzaken. In dit stadium zijn er geen eitjes in de mest te vinden. Bij hoestende veulens of veulens waarvan longontsteking  word vermoed is het belangrijk om een controle op spoelwormen te doen.
Na ontwikkeling in de longen worden de spoelwormen vervolgens opgehoest en doorgeslikt. Eenmaal weer terug in de darm kunnen ze verstoppingen en koliek veroorzaken. 
Gelukkig bouwen paarden snel weerstand op tegen spoelwormen. Je ziet ze daarom zelden bij paarden van 2 jaar en ouder.

Mestonderzoek uitvoeren

In het filmpje kun je zien hoe makkelijk het is om je mestonderzoek op te sturen naar Worm & Co. Met slechts 1 mestbal onderzoek je je paard op rode bloedworm, spoelworm, lintworm, aarsmade, veulenworm en zand en krijg je binnen 24 uur de uitslag via de mail. Mocht je een wormenkuur nodig hebben kun je deze meteen via Worm & Co bestellen. 

Voor leverbot, longworm en equisal lintwormonderzoek zijn andere testkits verkrijgbaar.

Wil je meer weten over zand in de darmen lees dan ook mijn andere blog.

Laatste Posts

Inschrijven Nieuwsbrief

Op de hoogte gehouden worden?

Winkelwagen