Eten als een paard ook voor het rijden?

Je komt uit je werk je loopt de stal in en hoort net hoe er een schep brokken in de voerbak van je paard gaat. Je wilde net gaan rijden wat doe je? Of je komt voor het voeren aan en je weet dat je paard 2 uur geleden voor het laatst eten heeft gehad. Als je gaat rijden wat doe je dan?

Waarom voeren we?

Voordat we ingaan op het specifieke dieet voor een paard dat regelmatig bereden wordt, is het belangrijk om de basisbeginselen van paardenvoeding te begrijpen. Paarden zijn van nature grazers en hun spijsverteringssysteem is geëvolueerd om constant kleine hoeveelheden ruwvoer te verwerken. Hierdoor zijn ruwvoer zoals hooi en gras de belangrijkste componenten van het dieet van een paard. Dit houd in dat je paard nooit meer dan 3 uur zonder eten zou moeten staan. Daarnaast is het voeren van grote hoeveelheden krachtvoer ook niet goed voor het verteringsstelsel van je paard. 

Naast ruwvoer hebben paarden ook behoefte aan water, vitaminen, mineralen en soms supplementen om aan hun voedingsbehoeften te voldoen. Het is essentieel om een uitgebalanceerd dieet te bieden dat alle voedingsstoffen bevat die een paard nodig heeft om gezond te blijven en goed te presteren, vooral tijdens intensieve prestaties.

De werking van de maag

De maag van het paard is uitgerust om de hele dag door kleine beetjes ruw stengelig eten te verwerken. Hierdoor hebben paarden een kleine maag  ongeveer 8 tot 15 liter. Hierbij maakt het paard 24 uur maagzuur aan. Het onderste gedeelte van de maag is goed beschermt tegen maagzuur. Het bovenste gedeelte echter niet.  Hierdoor is het belangrijk dat een paard niet op een lege maag hoeft te presteren. Dit kan er namelijk voor zorgen dat het maagzuur op de bovenste laag van de maag spettert, dit kan maagzweren veroorzaken.  

Maar als je je paard meer dan 1,5 kg voer geeft voor het rijden kun je te maken krijgen met een suikerdip. Na het eten stijgt het bloedsuikergehalte in het bloed. Na 2 uur heeft dit een piek bereikt. Daarna krijg je een dip waardoor er weinig energie beschikbaar is. Hierdoor kunnen je prestaties tijdens het rijden tegen vallen. 

Kleinere hoeveelheden

Nu denk je vast ik voer helemaal geen 1,5 kilo dus dan maakt het niets uit. Maar als je minder voert krijg je eerder een dip in het bloedsuiker waardoor je eerder een dip krijgt. Voer je kleine hoeveelheden dan is het verstandig om een uur voor het presteren niets meer te voeren.

Echter als je de maagwand wilt beschermen is het wel fijn als er iets in de maag van je paard zit. Staat je paard op 24/7 ruwvoer dan heb je dit gedeelte goed afgedekt staat je paard dat niet dan kun je maximaal 3 kg ruwvoer aanbieden. Ook op de trailer kun je ruwvoer aanbieden voor een wedstrijd bijvoorbeeld.

De dagelijkse praktijk

Als je afhankelijk bent van de pensionstal wanneer er gevoerd word kan het lastig zijn om naast je leven de planning optimaal te krijgen. Als je bakjes neerzet, of kunt aangeven hoeveel je paard krijgt, kun je kijken of je de hoeveelheid eten zo kunt aanpassen dat ook als je paard net gevoerd is je nog kunt rijden. Mocht je paard een tijd geen ruwvoer hebben gehad dan kun je misschien wat voeren als je staat te poetsen. 

Ga je vroeg op wedstrijd? Misschien wil de stalhouder wel iets eerder voeren. Of kan je zelf eerder komen. Kan dit niet hou dan rekening met het vullen van je bakjes en voer de rest als je terug bent. Geef je paard in ieder geval ruwvoer voordat je vertrekt, ook tijdens transport kan maagzuur rond spetteren. Neem daarnaast een hooinet mee op de trailer. Ook als je paard er tijdens het rijden niet van eet kunnen ze terwijl ze wachten vaak toch wat knabbelen. Ook na de wedstrijd is het fijn als je paard zijn maag weer kan vullen.
Ga je een uitgebreide strandrit maken of is het erg warm dan is water ook handig om mee te nemen. Sommige paarden drinken echter slecht, spek had daar ook een handje van. Dan is een natte slobber een uitkomst zo krijgt je paard toch vocht binnen.

Laatste Posts

Inschrijven Nieuwsbrief

Op de hoogte gehouden worden?

Winkelwagen