Zand schuurt de maag

Paarden kunnen expres maar ook per ongeluk zand binnenkrijgen. Een beetje zand is niet erg dat komt met de mest wel weer mee naar buiten. Maar als paarden te veel zand binnen krijgen blijft dit in de lager gelegen gedeelten van de darm liggen. Indien dit het geval is loop je het risico op koliek. Naast zandkoliek loop je ook een groter risico op gaskoliek omdat de vertering niet volledig is.

Paarden die expres zand eten kunnen dit om een aantal redenen doen. Tijdens het verharen kan je paard een mineralen tekort hebben. De meest voorkomende tekorten zitten vaak in silicium, magnesium en of natrium (zout). Door dan aan de grond te likken proberen ze dat aan te vullen. In dit geval kan het helpen om naar je rantsoen te kijken waar er eventuele tekorten zitten of dat je paard tijdelijk een extra aanvulling nodig heeft.

Verveling is ook vaak een aanleiding om zand te eten. De hele dag alleen in een paddock staan is natuurlijk niets aan. Zorg daarom voor afleiding in de paddock. Bijvoorbeeld eten uit een slowfeeder, een vriendje of andere uitdagingen.

Onbewust kunnen paarden ook zand binnenkrijgen. Dit kan doordat ze op een te kale wei staan en het gras met wortel en al opeten. Maar ruwvoer vanuit het zand eten kan ook ongemerkt zorgen dat er veel zand binnenkomt. Je kunt daarom beter vanuit een (slowfeeder)net of een bak voeren. Maar er kan ook veel zand in je ruwvoer zitten. Zoek daarom het liefst ruwvoer uit van goede kwaliteit.

Als er veel zand in je mest zit dan zal je vaak een seintje krijgen als je mestonderzoek laat doen. Maar mocht je nou benieuwd zijn of een extra controle willen uitvoeren kun je ook zelf een test doen. Worm & Co heeft hiervoor een zelftest ontworpen. Maar zelf aan de slag met een zakje kan natuurlijk ook. Doe dit een aantal dagen achter elkaar om een goed beeld te krijgen. Heb je een aantal dagen meer dan een theelepel zand dan is het verstandig om met je dierenarts te overleggen wat je kunt doen.

Wil je voorkomen dat je paard teveel zand in zijn darmen krijgt kun je ook preventief een psyllium kuur geven. De adviezen verschillen van 1x per maand een week tot 1 of 2 keer per jaar een week. Het hangt een beetje af van hoeveel zand je paard binnen kan krijgen.  Geef het nooit langer dan een week het effect van de psyllium is dan niet meer aanwezig. Geef wel voldoende als onderhoud is 50 gram per 100 kilogram voldoende zit er echter meer zand in de darmen dan kun je dat ophogen tot 100 gram per 100 kilogram.

Voer psyllium nooit droog dit kan verstopping veroorzaken. Het makkelijkste is om een lekkere slobber te maken en vlak voor het voeren de psyllium toe te voegen. Dit kan in 1 of 2 porties per dag.

Overleg bij twijfel over zand of een psyllium kuur altijd met je dierenarts!

Share :

Laatste Posts

Inschrijven Nieuwsbrief

Op de hoogte gehouden worden?

Winkelwagen