Passieve fysio bij paarden

Wat is passieve fysio voor paarden?
Passive Physio is een vorm van management die zich richt op het trainen van specifieke spieren die essentieel zijn voor de zelfzorg en houding van een paard. Traditionele trainingsmethoden omvatten meestal het werken met de grotere spieren voor doeleinden zoals springen, galopperen en dressuur. Er zijn echter diepere spieren in het paard, bekend als cybernetische spieren, die zelfs bij goed getrainde paarden zwak en onderontwikkeld kunnen zijn. Passieve fysio is een manier om deze spieren te richten en te versterken, omdat ze net zo belangrijk zijn voor beweging en prestaties als de grotere spieren.

Kwetsbare hals
Het nekgebied van paarden is bijzonder kwetsbaar, zoals blijkt uit de studie van het ‘mysterie van de ontbrekende lamellen’. Sharon May Davis vond verschillen tussen de tekeningen van de nek van het paard in leerboeken en wat ze op de dissectietafel zag. Uit de resultaten van het onderzoek is gebleken dat alle in het wil levende paardachtigen een volledig functionerende nekband hebben, met uitzondering van de Exmoor. Daarom is het belangrijk om extra aandacht te besteden aan het gebied van de onderhals, omdat veel paarden problemen kunnen hebben op dit gebied. De lamellen zijn echter niet aanwezig, door passieve fysiotechnieken zoals het trainen van de Longus Coli (de spier die aan de onderkant van de halswervels loopt) kan de onderste nek worden gestabiliseerd.

Browsen in het wild
Sharon May Davis heeft onderzoek gedaan naar hoe paarden leven en eten. Het onderzoek onthulde 34 verschillen tussen primitieve paardenrassen zoals de ezel, zebra, przewalski, Konik, Bosnisch bergpaard en gedomesticeerde paarden, inclusief verschillen in spierontwikkeling. Primitieve paarden hadden sterkere cybernetische spieren vanwege hun dieet, waaronder browsen – het consumeren van planten en vegetatie boven de knie – tot 20% van de tijd. Deze activiteit vereist dat het paard zich uitstrekt en aan takken trekt, waardoor zijn kernspieren worden versterkt. Met deze kennis kunnen we onze huidige paarden ondersteunen door hen te voorzien van voedsel op verschillende hoogtes, zoals door hooinetten op verschillende hoogtes op te hangen.

Variëren in voerhoogtes
Het variëren van de voerhoogtes van paarden zorgt niet alleen voor een fysieke maar ook mentale ondersteuning. Het geeft hen hun basisbehoeften, waardoor ze kunnen genieten van de natuurlijke bezigheid die ze hebben. Dit zorgt voor een win-win situatie voor zowel paard als eigenaar. Bovendien, door het creëren van paden met verschillende oppervlakken, helpt het met de houding en balans van het paard. Dit is geïnspireerd door hun natuurlijke habitat, waar paarden vaak afwisselden tussen gebieden met hoog en laag gras. Door een actieve trainingsomgeving te creëren en aan te passen aan het paard, kunnen we de hoeveelheid tijd die nodig is voor lichaamsbeweging verminderen, omdat het paard zichzelf gedurende de dag kan trainen. Deze herhaling van oefeningen leidt tot veranderingen in het spierstelsel van het paard.

Het gebruik van Balance pads
Het toevoegen van Balance pads aan passieve fysio is een geweldige manier om actief met je paard te werken en inzicht te krijgen in hoe ze zich voelen. De pads helpen verder om de houdings- en evenwichtsspieren van het paard te activeren terwijl ze leren aandacht te besteden aan waar ze hun voeten plaatsen. Dit kan het balancerende deel van hun hersenen her programmeren en een kalmerend effect dat niet volledig kan worden verklaard. Om ervoor te zorgen dat de pads correct worden gebruikt, is het belangrijk om de tijd te nemen en naar je paard te luisteren. Ze zijn misschien niet klaar om het te gebruiken met alle vier de benen of helemaal niet, en dit kan nuttige informatie bieden over eventuele aandachtspunten of punten om aan te werken.

En nu zelf aan de slag
Passieve fysio is een natuurlijke manier om je paard sterker te maken in gebieden waar je misschien niet aan denkt. Naast balanskussens zijn variërende eethoogtes met slowfeeders gunstig. Hoe kleiner de maaswijdte, hoe meer inspanning je paard moet leveren. Je kunt de hoogte variëren van knie tot ooghoogte, evenals het materiaal. Gebruik kleine snacknetjes om meerdere verschillende plekjes te creëren. Op iets staan of ergens overheen reiken tijdens het eten kan ook helpen.
Zorg ervoor dat je het niet overdrijft en laat je paard niet te lang in een afwijkende houding eten, wilde paarden eten ook afwisselend van de grond. Raadpleeg bij twijfel een dierenarts, of fysiotherapeut.

Het soepele paard
Wil je nog meer weten over de bespiering van je paard? Of zelf leren voelen hoe de bespiering van je paard is? Neem dan een kijkje op de site van Keesje de Hollander van het soepele paard. Naast de online trainingen waar je zelf mee aan de slag kunt, deelt ze regelmatig interessante dingen over haar werk als paardenmasseur en instructeur.

Share :

Laatste Posts

Inschrijven Nieuwsbrief

Op de hoogte gehouden worden?

Winkelwagen