Cannon dermatitis

Cannon dermatitis is een huidaandoening die vaak voorkomt bij warmbloedpaarden, vooral op de achterbenen en bij witte benen. Deze blog gaat over wat het is hoe het komt en wat je er aan kunt doen.

Wat is Cannon dermatitis?

Cannon dermatitis is geen mok of rasp. In tegenstelling tot mok of rasp, die worden veroorzaakt door bacteriën of schimmels, ontstaat cannon dermatitis door een overmatige talgproductie op de voorkant van het pijpbeen. Hoewel een schimmel of bacterie de aandoening kan verergeren, zijn ze niet de directe oorzaak.

Cannon dermatitis is onschuldig. Over het algemeen is cannon dermatitis een onschuldige aandoening. Het is niet te genezen, maar regelmatig borstelen kan de schilfertjes onder controle houden. Als de huid ontstoken raakt door nattigheid, schimmels of bacteriën, kan het wel problematisch worden.

Wat is de oorzaak?

De exacte oorzaak van cannon dermatitis bij paarden is niet helemaal duidelijk, maar het wordt verondersteld dat zowel genetische factoren als omgevingsfactoren een rol spelen. Enkele mogelijke oorzaken en risicofactoren zijn:

Overmatige talgproductie, cannon dermatitis ontstaat door een overmatige productie van talg, wat leidt tot de vorming van schilfers op de voorkant van het pijpbeen. De reden voor deze overproductie is niet helemaal duidelijk, maar het kan te maken hebben met genetische aanleg en individuele hormonale variaties.

Er is een genetische component geassocieerd met cannon dermatitis. Het komt vaker voor bij bepaalde rassen, zoals volbloeden en Arabieren, en sommige lijnen binnen die rassen zijn gevoeliger voor de aandoening. Dit suggereert dat erfelijkheid een rol kan spelen bij de vatbaarheid voor cannon dermatitis.

Paarden met witte benen hebben meer kans op het ontwikkelen van cannon dermatitis. De exacte reden hiervoor is onbekend, maar het kan te maken hebben met een gevoeligheid van de huid bij paarden met minder pigmentatie.

Hoewel cannon dermatitis niet direct wordt veroorzaakt door bacteriën of schimmels, kunnen deze micro-organismen de aandoening verergeren. Een vochtige omgeving, en slechte hygiëne kunnen bijdragen aan de ontsteking en irritatie.

Cannon dermatitis ontstaat niet door urine: Er wordt vaak gedacht dat cannon dermatitis veroorzaakt wordt door urine die tegen de benen spettert, wat voornamelijk bij ruinen en hengsten zou voorkomen. Dit is echter onjuist, aangezien de schilfers ook bij merries voorkomen. Urine kan wel andere vormen van huidirritatie veroorzaken, dus het is belangrijk om urineplekken altijd schoon te maken.

De oplossing

Je kunt voorzichtig de schilfertjes verwijderen met een (rubberen) rosborstel. Door het overmatige talg en de huidschilfers weg te poetsen, kun je de aandoening verminderen. Let er wel op dat je niet te hard borstelt om de huid niet te beschadigen. Als er beschadiging optreedt, kun je een beetje antibacteriële zalf of betadine gebruiken.

Het gebruik van een milde keratolytische shampoo, vergelijkbaar met anti-roos shampoo voor mensen, kan helpen bij het verminderen van schilfertjes bij cannon dermatitis. Het is echter belangrijk om de benen niet te vaak te wassen, omdat dit de huid kan uitdrogen en de talgproductie kan verhogen.

Cannon dermatitis kan haaruitval veroorzaken. Op de aangetaste huid groeit vaak minder of geen haar. Het kan nuttig zijn om deze kale plekjes in te smeren met een zinkhoudende zalf om de huid soepel te houden en haargroei te stimuleren.

Als je paard regelmatig wondjes heeft of dikke korsten kan het nuttig zijn om een keer met een dierenarts te overleggen over eventuele andere middelen die je kunt inzetten.

Tags :

Share :

Laatste Posts

Inschrijven Nieuwsbrief

Op de hoogte gehouden worden?

Winkelwagen