Magnesium kan meer dan ontspannen

Bij stress roepen mensen al vaak geef je paard magnesium. Maar wist je dat magnesium op  nog meer vlakken je paard kan helpen? Magnesium is een mineraal dat een cruciale rol speelt bij verschillende processen in het lichaam van een paard. Het is betrokken bij de regulatie van spiercontracties, zenuwfunctie, energieproductie en de gezondheid van botten en tanden. In dit artikel lees je meer over de veelzijdigheid van magnesium.

Magnesium voor ontspanning

Paarden kunnen stress ervaren als gevolg van verschillende factoren, zoals veranderingen in hun omgeving, transport, wedstrijden of veterinaire procedures. Langdurige of chronische stress kan leiden tot negatieve gevolgen voor de gezondheid, waaronder spijsverteringsproblemen, spierspanning, verminderde immuunsysteem en gedragsproblemen.

Magnesium staat bekend om zijn kalmerende eigenschappen bij zowel mens als dier. Het mineraal is betrokken bij de regulatie van neurotransmitters in de hersenen, waaronder serotonine, dat verband houdt met gevoelens van ontspanning en welzijn. Door de inname van magnesium te verhogen, kan het stressniveau bij paarden worden verlaagd en kunnen ze zich kalmer en meer ontspannen voelen. Het is echter niet zo dat een gespannen paard super makkelijk word. Onder andere het karakter van het paard speelt ook een grote rol. Maar ook de manier van houden, de hoeveelheid energie die je in je paard steekt, zowel qua voeding als je eigen tijd hebben invloed. 

Een tekort aan magnesium kan bijdragen aan het ontstaan of verergeren van stress bij paarden. Lage magnesiumniveaus kunnen de zenuwgevoeligheid verhogen en de reactie op stressvolle situaties versterken. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat paarden voldoende magnesium krijgen om deze tekorten aan te vullen en de effecten van stress te verminderen. Bij een gevarieerd dieet krijg je niet snel een tekort. Mocht je twijfelen of dat jouw paard een tekort heeft schakel dan een dierenarts in om dit goed te kunnen onderzoeken.

Hoefbevangenheid

Magnesium speelt een belangrijke rol in de bloedsomloop van paarden. Het mineraal is betrokken bij de regulatie van de vasculaire tonus, wat de samentrekking en ontspanning van de bloedvaten reguleert. Een gezonde bloedsomloop is essentieel voor de toevoer van voedingsstoffen en zuurstof naar de hoeven. Magnesiumtekort kan de bloedvaten vernauwen en de bloedtoevoer naar de hoeven beperken, waardoor het risico op hoefbevangenheid kan toenemen.
Een tekort aan magnesium kan bijdragen aan het ontstaan van hoefbevangenheid bij paarden. Lage magnesiumniveaus kunnen de bloedtoevoer naar de hoeven verminderen en ontstekingsreacties in het hoefgebied veroorzaken. Dit kan leiden tot beschadiging van het laminaatweefsel en uiteindelijk tot hoefbevangenheid. Paarden die gevoelig zijn voor hoefbevangenheid kunnen daarom baat hebben bij extra magnesium in hun rantsoen. 

Insuline resistentie

Insulineresistentie is een aandoening waarbij cellen in het lichaam niet goed reageren op insuline, het hormoon dat verantwoordelijk is voor het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Bij paarden met insulineresistentie kan dit leiden tot abnormaal hoge bloedsuikerspiegels en andere metabolische problemen. Deze aandoening komt vaak voor bij paarden met overgewicht, metabool syndroom of PPID

Magnesium speelt een cruciale rol bij de stofwisseling van paarden. Het is betrokken bij enzymatische reacties die de afbraak en opname van voedingsstoffen reguleren. Magnesium is ook belangrijk voor de insulinegevoeligheid van cellen. Het bevordert de binding van insuline aan zijn receptoren, waardoor de efficiëntie van insuline verbetert. Dit is vooral relevant bij paarden met insulineresistentie, omdat het hun vermogen om de bloedsuikerspiegel te reguleren kan verbeteren.

Sportpaarden

Magnesium speelt een belangrijke rol bij sportpaarden, het is van belang voor de normale werking van de spieren. Het helpt bij het reguleren van de spiercontracties en ontspanning. Bij sportpaarden kan een voldoende magnesiumniveau bijdragen aan een optimale spierfunctie, coördinatie en prestaties. Een tekort aan magnesium kan leiden tot spierspanning, krampen, verminderde uithoudingsvermogen en verminderde prestaties.

Magnesium is ook betrokken bij het energiemetabolisme van het lichaam. Het speelt een rol bij het omzetten van voedingsstoffen, zoals koolhydraten en vetten, in bruikbare energie voor de spieren. Adequate magnesiumniveaus zijn belangrijk om een efficiënte energieproductie te ondersteunen tijdens de training en om het herstel na inspanning te bevorderen.

Ook jonge paarden die net in training staan kunnen extra magnesium gebruiken. Voor de nodige ontspanning van de spieren na het werk.

Daarnaast word magnesium in de botten opgeslagen. Dus als je paard magnesium nodig heeft vind er een stukje botafbraak plaats waardoor de vrijgekomen magnesium kan worden gebruikt. Maar bij het herstel van dit bot is er minder magnesium beschikbaar waardoor het minder sterk is dan daarvoor. Dit betekent niet dat je paard meteen een been breekt maar het toont wel aan dat magnesium belangrijk is. 

Laatste Posts

Inschrijven Nieuwsbrief

Op de hoogte gehouden worden?

Winkelwagen