EOTRH

Wat is EOTRH

Equine Odontoclastic Tooth Resorption and Hypercementosis is een hele mond vol daarom staat het beter bekend als EOTRH. Het is een aandoening (pas in 2004 voor het eerst beschreven) die de snijtanden van het paard aantast. De tanden kunnen oplossen (thooth resorption) er kan heel veel cement gevormd worden (hypercementosis) of een combinatie van beide. 

Paarden kunnen hier vanaf een jaar of 15 last van krijgen maar er zijn ook jongere gevallen bekend. De oorzaak is niet duidelijk het kan een combinatie zijn van omgeving, voer, erfelijkheid, immuunsysteem of de aanwezigheid van bepaalde bacteriën. Wel zie je het vaker bij sobere rassen

Bij dit paard zijn in 2018 de hiernaast afgebeelde tanden getrokken. Je kunt dit duidelijk zien aan de linkerkant.
De bovenste tand heeft cement vorming. Hierdoor was ook de naast gelegen tand aangetast.

Pijnlijke aandoening

Als je zelf wel eens kiespijn hebt gehad dan weet je hoe ontzettend veel last je kunt hebben van pijn in je mond. De tanden lossen op komen los te staan en er onstaan soms holtes gevuld met pus.
Ook kan er heel veel cement gevormd worden rondom de tandwortels. Paarden krijgen dan onder hun tandvlees enorme bulten, van formaat golfbal tot tennisbal.
Ook kunnen er tanden afbreken of los komen te zitten. Gedeeltes van tanden die achterblijven kunnen infecties veroorzaken. 

Een van de symptomen van EOTRH is speekselen, spelen met water, lastig het bit willen aannemen, en of afzondering. Een andere duidelijke indicatie kan zijn dat je paard geen wortel of appel meer wil doorbijten. Merk je deze dingen bij je paard raadpleeg dan een dierenarts die gespecialiseerd is in tanden. Deze kunnen je vaak snel uitsluitsel geven. 

Behandeling

De enige behandeling voor EOTRH is het trekken van de aangedane tanden. Soms zijn dit enkele tanden soms zijn het alle snijtanden inclusief de hengsten tanden. Er is een poeder op de markt die de aandoening iets kan afremmen maar zeker voor tanden die al aan het oplossen zijn of waar veel cement om heen zit is trekken de enigste oplossing om van de pijn af te komen. 
Met een rontgenfoto kan de dierenarts goed zien welke tanden zijn aangedaan op basis daarvan maakt hij een plan. Het trekken kan op de kliniek onder lokale verdoving en een roesje. Vaak kan je paard dezelfde dag nog mee naar huis. En zal je paard opgelucht zijn omdat hij van de pijn verlost is. 

Eten zonder tanden?

Je paard zal dezelfde dag nog beginnen met eten. Ze kunnen zich heel goed aanpassen aan het leven zonder snijtanden. Je zult ze de eerste tijd even moeten voorzien van uitgeschud hooi zonder net maar als het tandvlees genezen is kunnen paarden zelfs weer uit een hooinet eten. Ook gras is geen probleem zolang dit niet erg kort is. 

Het enige wat een paard zonder tanden niet meer kan is zijn tong binnenboord houden. Normaal gesproken rust de tong tegen de tanden en blijft daardoor binnen. Maar ik weet zeker dat ook jouw paard deze schattige look met tong buiten boord nog schattiger maakt. 

Tags :

Share :

Laatste Posts

Inschrijven Nieuwsbrief

Op de hoogte gehouden worden?

Winkelwagen