Hoefbevangenheid

Een pijnlijke onsteking

Hoefbevangenheid is een pijnlijke ervaring voor paarden, omdat de ontsteking tussen de hoefwand en het bot de verbinding verzwakt, waardoor het hoefbeen kan kantelen. Het paard kan in het begin bewegen alsof het op eieren loopt; het paard heeft warme voeten en of een voelbare pols in de kootholte. In ernstigere gevallen kan het paard lusteloos worden en weigeren om überhaupt te lopen of te staan, wenden gaat erg lastig, koorts, zweten en een verhoogde hartslag zijn andere symptomen. Veel al zullen de paarden in een soort gestrekte stand gaan staan om de hoeven te ontlasten. Karakteristieke ringen verschijnen langs de hoefwand en zijn vaak een teken van een chronische hoefbevangenheid.

Foto via hoefnatuurlijk.nl

Oorzaken

Het is onzeker wat precies leidt tot hoefbevangenheid, maar er zijn verschillende bijdragende factoren betrokken. Als algemene regel treedt hoefbevangenheid op in combinatie met een onderliggende aandoening. Oorzaken van deze aandoening kunnen worden onderverdeeld in drie verschillende groepen: ziekte in een ander deel van het lichaam, zoals een nageboorte die er niet afkomt of een ontsteking ergens anders in het lichaam.
Teveel suikers en snelle koolhydraten in het voer, een paard is van nature gewend om lang stengelig voer te eten, maar door de grote hoeveelheid krachtvoer die wij gewend zijn om te voeren raakt het paard uit balans.
Een magnesium te kort kan ook een rol spelen in het krijgen van hoefbevangenheid. Magnesium maakt cellen beter vatbaar voor insuline een chronisch tekort aan magnesium kan er dus voor zorgen dat de cellen van je paard minder vatbaar worden voor de afgegeven insuline. 
Overgewicht, een paard in Nederland is eerder te dik dan te mager. Maar een te dik paard zorgt er echt voor dat je paard vatbaarder is voor hoefbevangenheid. 
PPID deze vergroting van de hypofyse zorgt voor een onbalans in de hormoonhuishouding. 
Overbelasting kan ook zorgen voor hoefbevangenheid. Daarom is het zaak om ook bij andere blessures in de gaten te houden of het paard niet teveel staat te compenseren.
Medicijnen kunnen ook zorgen voor hoefbevangenheid, je dierenarts zal je altijd informeren over de eventuele risicos van het toedienen van medicatie. 

Eerste hulp

Hoefbevangenheid is erg pijnlijk als je paard symptomen vertoond hier onder een paard dingen die je meteen kunt doen.
Voorzie je paard van een tijdelijke buitenruimte die zacht en gedempt is, zoals vochtig zand, modder of aarde. Verwijder alles wat eetbaar is.
Bel je dierenarts, deze kan pijnstilling verzorgen en helpen met het achterhalen van de oorzaak van de hoefbevangenheid.  Een hoefsmid moet snel komen om de hoefwand te trimmen, zodat een deel van het gewicht van het paard wordt verlicht.
Geef je paard hooi dat laat in het seizoen wordt gesneden en een hoogwaardig magnesiumsupplement.
Hoe pijnlijk het ook klinkt, oefening moet worden aangemoedigd nadat het juiste trimmen is uitgevoerd – beweging bevordert de bloedstroom, wat helpt bij het opruimen van dood weefsel en het starten van genezing. Verdeel het hooi over meerdere punten zodat je paard gedurende de dag klein beetje beweegt.

Phytonics Podo kan helpen om de doorbloeding en het afvoeren van afvalstoffen word bevordert. Dit middel kan meteen in de acute fase worden ingezet.

Afvallen

Denk je nu help mijn paard is te dik wat kan ik doen om hoefbevangenheid te voorkomen? Laat je paard afvallen. Dit klinkt soms simpeler dan dat het is. Je paard krijgt namelijk al zo weinig te eten. Je kunt dan het beste beginnen met het nalopen van je rantsoen. Krijgt je paard voldoende vitamine en mineralen binnen? Als jij te weinig krachtvoer geeft dan is de kans groot dat dit niet zo is. Begin met het voeren van een balancer zo weet je zeker dat je paard voldoende voedingsstoffen binnen krijgt. Daarnaast kun je extra magnesium gaan voeren om je paard te helpen met cellen vatbaarder maken voor insuline. Vaak is er wel voldoende insuline maar reageren de cellen daar niet meer op. 
Daarnaast is het belangrijk dat je paard wel voldoende te kauwen heeft maar niet teveel binnen krijgt. Hooi van de zogenoemde tweede snede of niet stoffig en of schimmelig hooi van vorig jaar past hier heel goed in. Je paard moet hier veel op kauwen en maakt voldoende speeksel aan om wel het maagzuur te dempen maar krijgt niet teveel suikers binnen. Wil je echt zeker weten dat je goed hooi voor je paard te pakken hebt kun je het beste een hooianalyse laten doen.
Bewegen is een heel belangrijk onderdeel van het afvallen. Je moet hierbij denken aan langzaam maar lang ipv snel en kort. Je paard is niet in goede conditie en zijn gewrichten worden zwaar belast alleen al door het gewicht. Ga wandelen met je paard, of balkjes lopen in de bak. Probeer afwisseling te zoeken en ga lekker samen aan de slag. Grondwerk is ook een goede manier om samen en iets nieuws te leren en je paard op een langzame manier weer aan het werk te zetten. 

Supplementen die kunnen helpen bij het afvallen zijn de Phytonics Glucobalance en de Vitalstyle suikerbalans. De Vitalstyle slueslimix is een suikervrije muesli en slobber die je kunt gebruiken om je supplementen te geven. 

Laatste Posts

Inschrijven Nieuwsbrief

Op de hoogte gehouden worden?

Winkelwagen