Paarden voeren

Hoewel het lijkt alsof paarden voeren steeds meer op een wiskundig vraagstuk gaat lijken kan ik je gerust stellen. Met een beetje kennis kan ook jij een gezondere keus maken voor jouw paard

Het belangrijkste voor jouw paard is ruwvoer. Gras, hooi, stro, voordroog, een ruwvoermix kan allemaal, een combinatie is nog beter. Maar een paard heeft 2% van zijn lichaamsgewicht nodig aan droge stof. Voor een paard van 600 kilo komt dit neer op 12 kilo droge stof per dag. Afhankelijk van wat je voert (hooi bevat 80% droge stof, en voordroog 60 %) heb je dus een x aantal kilo’s nodig voor het gewicht van jouw paard. 
Als je paard weidegang krijgt is ook te berekenen hoeveel kilo je paard eet. Gras heeft een drogestof gehalte van 15%, en een paard eet ongeveer 4 tot 5 kg gras per uur (een pony 2.5 tot 3.5 kg) dit komt dus neer op 0.75 kg droge stof per uur. Met 8 uur weidegang op een dag kom je dan op 6 kg droge stof. 

Ruwvoer is voor nog een paar dingen belangrijk, omdat het paard de hele dag maagzuur aanmaakt maar geen maagzuurremmer (speeksel) een paard maakt alleen speeksel aan als het kauwt. (wil je weten hoeveel speeksel lees dan mijn blog) Dus om maagzweren te voorkomen heeft je paard het liefst de hele dag ruwvoer nodig. Maar het paard haalt ook warmte uit ruwvoer dit is vooral in de winter belangrijk lees hier waarom. Maar het paard haalt het meeste van zijn energie uit ruwvoer. De vezels worden omgezet in vetzuren en leveren de energie voor processen in het lichaam en arbeid. 

Uit ruwvoer en gras komen ook vitamines en mineralen. Echter zijn hier veel factoren die maken dat het lastig is om aan de buitenkant te zien wat er precies in je gras en je ruwvoer zit (alleen van een ruwvoer mix weet je dit zeker) daarom is het verstandig om naast je ruwvoer je paard een balancer te geven. Deze zijn er in verschillende soorten en maten, zoals muesli, brok en poeder. Met een balancer voeg je met een kleine hoeveelheid alle vitamines en mineralen toe die jouw paard nodig heeft. Je weet dan zeker dat de basisbehoefte helemaal voorzien is. Voor sport, oudere, zieke en of drachtige paarden kan een toevoeging nodig zijn.

Oke nu heeft je paard dus voldoende te kauwen, voldoende vitamines en mineralen. Wat heeft het verder nog nodig? Als jij in de basissport of  recreatie rijd eigenlijk niets meer dan dat. Gek idee misschien dat je paard niet nog 2 kilo brokken nodig heeft of een slobber maar het is echt zo. De meeste nederlandse paarden zijn te dik, eerlijk waar ons beeld van een gezond paard is niet helemaal zoals het zou moeten zijn.

Ja hoor ik je nu denken maar die van mij word van de lucht dik. Wel eens gedacht aan dat jouw paard misschien ondervoed is? Ja dat kan echt. Je paard krijgt niet genoeg brok om te voorzien in zijn of haar behoeftes en net niet genoeg ruwvoer om te voorzien in zijn of haar energie daarom gaat je paard zijn stal leeg eten en alles wat aan energie binnenkomt opslaan in vetten voor het geval het nog minder te eten krijgt. Dit soort paarden worden vaak heel blij van een balancer eindelijk alle voedingsstoffen die nodig zijn. En vaak worden ze ook beter van meer hooi. Probeer in ieder geval te voeren naar het gewicht wat je paard zou moeten hebben en niet minder dan dat. Gebruik ook slowfeeders om de opname tijd te verlengen.

Mocht je nou toch nog energie te kort komen bij je paard denk dan goed na is het energie of is het karakter? Een tinker kunnen we geen arabieren bloed voeren dus een tinker zal vaak een rustiger karakter hebben en misschien niet zo lang of zo ver kunnen galopperen als jij wilt. En je arabier kunnen we geen tinker bloed voeren dus die staat mischien vaker in de startblokken als jij een rustig rondje wil buitenrijden.
Mocht je echt energie te kort komen dan word het tijd voor krachtvoer. Er is super veel krachtvoer te verkrijgen, hoe maak je de juiste keus? Naast dat je bij mij een voermeting kan doen waarbij ik kijk wat er bij jouw paard past zijn er een aantal basis dingen.
Zo word zetmeel omgezet in suikers, dat is een vorm van energie, suiker is niet persee slecht maar teveel wel.
Daarnaast is er tarwe, tarwe word veel gebruikt maar een paard kan tarwe slecht verteren. Daarom zijn er nu veel graan vrije voeders (met energie op olie basis) en producten met spelt op de markt. 
Een etiket hetzelfde als bij ons mensen het ingredient dat als eerste genoemd staat zit er het meeste in. Dus als je iets hebt met dextrose als eerst genoemd dan zit er vooral veel suikers in.
Ook eiwitten zijn ingeprent als iets slechts maar paarden hebben eiwitten nodig om spieren aan te maken. Oudere paarden hebben ook behoefte aan meer eiwitten. Pas wel op met sport voeding waar eiwitten inzitten en een ruwvoermix met veel eiwitten want teveel is nooit goed. 

Samenvattend voldoende ruwvoer en een balancer zijn het belangrijkste en afhankelijk van de situatie kun je dat nog aanvullen met krachtvoer en of supplementen.

Winkelwagen