Kauwen is de basis

De spijsvertering van een paard start in de mond. Hier wordt per dag wel 35 tot 40 liter speeksel aangemaakt. In tegenstelling tot wij mensen maakt een paard alleen speeksel aan bij kauwen.

Het speeksel bestaat voor 99% uit water. Dit in tegenstelling tot vleeseters en alleseters waar er ook enzymen worden toegevoegd aan het speeksel om de vertering te beginnen.

De ph (zuurtegraad) in de maag is tussen de 6 en de 7. Het speeksel werkt heeft een ph tussen de 8,6 en 9,1. Daardoor heeft speeksel ook een functie in het beschermen tegen maagzweren. De zuurgraad van de maag wordt verhoogt door speeksel. Hierdoor wordt het bovenste deel van de maag beschermt.

Om die 40 liter speeksel te kunnen produceren moet een paard dus kauwen. Maar wat zorgt voor de meeste kauwbewegingen? 1 kilo krachtvoer word in 10 minuten met 800 tot 1200 kauwbewegingen opgegeten. Dit levert 1 liter speeksel op. 1 kilo lang stengelig hooi levert 3000 tot 3500 kauwbewegingen op in zo’n 40 minuten. Dat levert 3,5 liter speeksel op. Op het moment dat je dit hooi in een slowfeeder stopt verleng je de opname tijd waardoor de speekselproductie nog wat meer kan toenemen. 

Krachtvoer levert weinig speeksel op hierdoor kan een paard een te droge hap eten doorklikken. Dit kan leiden tot slokdarmverstopping. Een van de manieren om een paard meer speeksel aan te laten maken is door je krachtvoer te verrijken met een ruwvoer mix. Ook kun je kiezen voor een krachtvoeder met een grotere brok. En kleinere porties voeren. Hierdoor verhoog je de speekselproductie en verlaag je de kans op een slokdarmverstopping.

Tags :

Share :

Laatste Posts

Inschrijven Nieuwsbrief

Op de hoogte gehouden worden?

Winkelwagen