PPID bij paarden

Pituitary Pars Intermedia Dysfunction dat is de wetenschappelijke naam voor PPID of zoals veel eigenaren het nog kennen cushing. De hypothalamus en de hypofyse zijn verstoord en doen hun werk niet meer goed. (Vaak zijn deze echter alleen vergroot en is er maar in heel enkele gevallen sprake van een tumor.) Hierdoor raakt de hormoonhuishouding van je paard verstoort. De lange dikke krullerige vacht is een van de meest bekende symptomen. Maar ook hoefbevangenheid, blindheid, lusteloosheid en een slecht immuunsysteem zijn symptomen. Dit komt omdat paarden met PPID een te hoog cortisol hebben. Dit breekt eiwitten en spieren af en zorgt ervoor dat koolhydraten verkeerd worden omgezet.

Om nog lang plezier te kunnen hebben met je paard kun je een aantal voer aanpassingen doen.   Suiker en zetmeel arm voeren is een goede manier om te zorgen dat je paard niet hoefbevangen word. In granen zit veel zetmeel je kunt daarom kiezen voor een graanvrij krachtvoer. Wel is het belangrijk dat jouw paard voldoende Vitamine, mineralen en spoorelementen binnen krijgt. Dit is makkelijk te doen met een balancer. Bij oudere paarden kun je hier vaak de aanbevolen dosis iets bij ophogen. Zweet je paard veel door de lange vacht dan is het aanvullen van zouten ook iets om rekening mee te houden.

Een ruwvoer analyse is bij paarden met PPID echt aan te raden naast de hoeveelheid suikers in het ruwvoer kun je ook zien of er veel moeilijk verteerbare vezels in zitten (NDF, ADF en ADL in de ruwvoer analyse) mocht dit het geval zijn dan kan je paard baat hebben bij het toevoegen van eiwitten en vetten in het dieet. Eiwitten kunnen aangevuld worden door sojaschroot of soja hullen. Sojahullen zitten lager in eiwit maar zijn wel beter verteerbaar, ze ondersteunen ook de spijsvertering en zorgen voor een gezonde darmflora.

Een ruwvoer mix is ook aan te raden bij een PPID paard doordat het paard langer moet kauwen gaat de opname snelheid van het krachtvoer omlaag. Hierdoor blijft de bloedsuikerspiegel stabieler. Er zijn ook ruwvoeder mixen met een hoger eiwit gehalte.

Er zijn diverse kruiden en supplementen verkrijgbaar die kunnen ondersteunen bij de suikerhuishouding, het immuunsysteem of de hormoonbalans. Ik help je graag bij het maken van een geschikte keus.

Paardenbrokken

Paardenbrokken is een veelgebruikt soort voer voor paarden, het voorziet in de nodige vitamine, mineralen en energie om ze gezond en energiek te houden. Deze

Lees verder »

EOTRH

Wat is EOTRH Equine Odontoclastic Tooth Resorption and Hypercementosis is een hele mond vol daarom staat het beter bekend als EOTRH. Het is een aandoening

Lees verder »

Jeuk in de winter?

Eindelijk winter de knutten zijn weg, vliegen verdwenen niks meer om jeuk van te krijgen zou je denken. Helaas zijn mijten gek op het winterseizoen

Lees verder »

Tags :

Share :

Laatste Posts

Inschrijven Nieuwsbrief

Op de hoogte gehouden worden?

Winkelwagen