Je komt aan bij je paard en ziet dat hij helemaal onder de bultjes zit. Links rechts, op zijn buik op zijn rug, Je vraagt je af wat je nu weer moet doen. Eiwitbulten zegt een stalgenoot trekt wel weer weg maar wat zijn deze in de volksmond eiwitbulten nou echt en wat kun je er aan doen?
Eiwitten zijn broodnodig
Eiwitten vormen de fundamenten van het lichaam en zijn van essentieel belang voor onderhoud, groei en herstel. Ze bevinden zich in diverse organen en weefsels en fungeren als voornaamste bouwstenen voor spieren. Paarden die arbeid verrichten, net als groeiende veulens, zieke dieren, dragende en zogende merries, hebben een verhoogde behoefte aan eiwitten. De gevolgen van een eiwittekort kunnen onder andere spierverlies, afname in sportprestaties, vertraagde groei bij jonge paarden, verminderde melkproductie en problemen met vacht- en hoefgroei zijn.
Teveel eiwitten?
Een teveel aan eiwitten wordt gewoonweg uitgescheiden via urine. Echter, een extreem overmaat aan eiwitten kan de lever en nieren belasten. Niettemin kan een gezond paard moeiteloos tot wel drie keer de benodigde eiwitinname verdragen. Bovendien ontbreekt aanzienlijk wetenschappelijk bewijs dat een overschot aan eiwitten daadwerkelijk schadelijk is. Met name de link met eiwitgerelateerde bultjes blijft tot op heden onvindbaar.
Andere oorzaak
Het is waarschijnlijker dat deze ‘eiwitbulten’ worden veroorzaakt door insectenbeten, reacties op medicatie, interne parasieten of allergische reacties. Je kunt het bijvoorbeeld ook zien als je je paard een detox kuurtje geeft, of als je verse brandnetels voert.
In het geval van allergieën kan dit eventueel gericht zijn op een specifiek eiwit, maar het lijkt onwaarschijnlijk dat een overmaat aan eiwitten de boosdoener is. Recent onderzoek heeft aangetoond dat paarden mogelijk gevoelig zijn voor gluten, ook een vorm van eiwit. Echter, glutenintolerantie veroorzaakt doorgaans darmontstekingen en geen huidaandoeningen, voor zover bekend.
Indien je paard plotseling te maken krijgt met deze “eiwitbulten” en ze niet de volgende dag zijn weggetrokken of enorm verminderd zijn is het belangrijk om contact op te nemen met je dierenarts.