Op het goede spoor met selenium

Selenium is een spoorelement dat van vitaal belang is voor de gezondheid van paarden. Het is een essentiële voedingsstof, wat betekent dat paarden het nodig hebben voor normale groei, ontwikkeling en lichaamsfuncties. Selenium werkt als een antioxidant en speelt een rol bij het handhaven van een gezond immuunsysteem. Maar waar zit Selenium in en hoeveel heeft je paard nodig?

Wat is Selenium

Selenium is een essentieel spoorelement dat van vitaal belang is voor de gezondheid van mensen en dieren, waaronder paarden. Het element is genoemd naar de Griekse godin Selene, de godin van de maan. Selenium komt van nature voor in de bodem, maar de concentratie ervan kan variëren afhankelijk van de regio.

Selenium speelt een belangrijke rol in verschillende processen in het lichaam. Het helpt onder andere bij het neutraliseren van schadelijke vrije radicalen in het lichaam. Hierdoor speelt selenium een rol bij het beschermen van cellen tegen oxidatieve stress.

Daarnaast is selenium ook betrokken bij de regulatie van de schildklierhormonen en het immuunsysteem. Het speelt een rol bij de productie en activiteit van schildklierhormonen, die essentieel zijn voor de stofwisseling en de normale functie van het lichaam. Het ondersteunt ook een gezond immuunsysteem en helpt het lichaam om infecties en ziekten te bestrijden.

Voor paarden is selenium met name belangrijk voor de normale functie van spieren, inclusief de hartspier. Het speelt een rol bij het behoud van een gezonde spiertonus en kan helpen bij het voorkomen van spierproblemen en zwakte. Paarden die voldoende selenium krijgen, hebben over het algemeen betere spierfunctie en prestaties.

Dosering

De dosering van selenium voor paarden kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het gewicht, de leeftijd, het activiteitsniveau en de gezondheidstoestand van het paard. Het is belangrijk om altijd de aanbevelingen van een dierenarts of voedingsdeskundige te volgen bij het bepalen van de juiste dosering voor jouw specifieke paard.

Over het algemeen wordt de dagelijkse dosering van selenium voor volwassen paarden uitgedrukt in milligram (mg) per 100 kilo lichaamsgewicht. Een veel voorkomende aanbevolen dosering ligt tussen 0,1 mg en 0,3 mg selenium per 100 kg lichaamsgewicht. Een paard van 500 kilo komt daarmee uit op 0.5 tot 1.5 gram selenium.

Het is echter belangrijk om op te merken dat te veel selenium schadelijk kan zijn voor paarden. Een teveel aan selenium kan leiden tot seleniumvergiftiging, wat ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Echter hebben paarden eerder te weinig dan teveel selenium. Tenzij je veel supplementen bijvoert die selenium bevatten kom je met een balancer en hooi eigenlijk niet tot een overdosering.  Langdurig overvoeren kan leiden tot blindheid, kreupelheid, buikpijn en verlammingen. Tekenen van tekorten kunnen zijn stijfheid, ataxie, slechte spieropbouw, stofwisseling problemen en huid problemen. Zo kunnen paarden met zomereczeem baat hebben bij extra selenium

Hooi en selenium

Vooral op zandgrond kan de bodem weinig selenium bevatten. Hierdoor bevatten ook het daarop groeiende gras en het daarvan gemaakte hooi weinig selenium. Mocht je een tekort of overschot aan selenium vermoeden is het belangrijk om een ruwvoer analyse te doen (of op te vragen bij de leverancier) hierdoor kun je nog beter een berekening maken van de hoeveelheid selenium die je paard binnen krijgt.

PPID en selenium

Bij paarden met PPID kan het seleniumgehalte in het lichaam worden beïnvloed. Onderzoek heeft aangetoond dat paarden met PPID vaak een verlaagd seleniumgehalte hebben in vergelijking met gezonde paarden. Dit kan te wijten zijn aan verschillende factoren, waaronder verminderde opname of verhoogde uitscheiding van selenium als gevolg van de ziekte. Daarom is het belangrijk om de seleniumstatus van paarden met PPID regelmatig te controleren en indien nodig te suppleren.

Het is echter belangrijk om op te merken dat suppletie van selenium alleen niet voldoende is voor de behandeling van PPID. PPID is een complexe aandoening die een holistische aanpak vereist, inclusief medicamenteuze behandeling en managementaanpassingen. Het is raadzaam om een dierenarts te raadplegen voor een uitgebreid behandelplan en advies met betrekking tot de suppletie van selenium bij paarden met PPID.

Selenium tijdens de dracht

Tijdens de dracht neemt de behoefte aan voedingsstoffen, waaronder selenium, toe om de gezondheid en ontwikkeling van het ongeboren veulen te ondersteunen. Selenium speelt een cruciale rol bij de ontwikkeling van het zenuwstelsel, het immuunsysteem en de spierfunctie van het ongeboren veulen. 

Het verstrekken van voldoende selenium aan paarden kan gebeuren door middel van een uitgebalanceerd dieet dat seleniumrijke voedingsmiddelen bevat, zoals gras, hooi en krachtvoer. In sommige gevallen kan het nodig zijn om seleniumsupplementen toe te voegen om een tekort te voorkomen.

Kortom, selenium is een essentieel spoorelement dat een cruciale rol speelt in de gezondheid van paarden. Het is betrokken bij verschillende lichaamsprocessen en is met name belangrijk voor de normale spierfunctie. Door ervoor te zorgen dat paarden voldoende selenium krijgen, kunnen we bijdragen aan hun algehele welzijn en prestaties.

Tags :

Share :

Laatste Posts

Inschrijven Nieuwsbrief

Op de hoogte gehouden worden?

Winkelwagen