Water in de winter

Vroeger op de manege hield mij bazin altijd het weer scherp in de gaten in de winter. Wanneer moest de kraan uit wanneer kon de kraan weer aan. Was het overdag warm genoeg scheen de zon voldoende? Want geen kranen betekende dat we (vooral ik) heel veel emmertjes water moest rond zeulen. 30 paarden en pony’s die meerdere keren per dag voorzien moesten worden van water. Het was bijna een dag taak. 

Maar ik heb ook wel eens ergens gestaan waar er geen waterbakken waren daar hadden we alleen watertonnen in stal. In stal zijn die makkelijk ijsvrij te houden omdat je geen ijskoude wind hebt die daar over heen trekt. Maar er stonden ook jonge paarden buiten hoe hou je die gehydrateerd. Want dat het belangrijk is dat je paard schoon water tot zijn of haar beschikking heeft dat is duidelijk.

Gelukkig zijn er tegenwoordig naast eenvoudige hulpmiddelen ook technische oplosingen. De waterbakken kunnen voorzien worden van een rondpomp systeem waarbij het water zelfs verwarmd kan worden tot kamertemperatuur. Daarnaast kun je ook je waterbakken buiten voorzien van een vijverpomp tot een verwamingselement. 

 

Verwarmen als oplossing

Tegenwoordig zijn stallen vaak voorzien van een rondpomp systeem hierbij word het water door de leidingen heen gepompt waardoor het niet bevriest. Door het water ook nog eens te verwarmen tot kamertemperatuur hoeft je paard geen super koud water te drinken. Ook buiten kan een verwarmingselement helpen om het water niet te laten bevriezen voorwaarde is dan wel dat je stroom hebt buiten.

Het inpakken van de leidingen met foam of isolatietape kan bij nachtvorst of een klein beetje vorst ook voldoende zijn om het water vloeibaar te kunnen houden. 

Een infrarood lamp kan helpen om net dat kleine stukje wat snel bevriest omdat het op de wind ligt toch ontdooid te houden. Ook een elektrische kachel in stal plaatsen kan uitkomst bieden. Hierbij is veiligheid echt heel belangrijk. Let erop dat de kachel niet kan omvallen of dat er brandbare spullen in de buurt zijn. Zorg voor voldoende ventilatie en maak het niet te warm.  Wij hebben hier de kachel bijvoorbeeld wel eens op de wasplaats gezet.

Circulatiesystemen in beweging

Een andere oplossing om water in beweging te houden. Voor buitengebruik zijn er thermo drinkbakken met dubbele wanden en foam vulling die het water laten circuleren zonder elektriciteit. Een handige optie voor paarden die 24/7 buiten staan.

Ook het aanbrengen van een vijverpomp helpt het water in beweging te houden waardoor het minder snel bevriest. 

Goedkopere oplossingen zijn flesjes voor de helft gevuld met water en zout in de waterbak laten drijven, of een bal op het oppervlak plaatsen. Door het drijvende vermogen zie je dat het oppervlak in beweging blijft waardoor het water minder snel en minder dik aanvriest. Vaak zie je paarden als het toch bevroren is de bal even in beweging brengen waardoor het ijs makkelijk open breekt.

Mest zorgt voor warmte (kijk maar eens naar je mesthoop) je kunt je waterbak buiten eventueel ook op een laag mest zetten dit kan bij tijdelijke kou soms net even het verschil maken. Let er wel op dat je paard blijft drinken sommige paarden zijn heel kieskeurig in eten en drinken als er mest in de buurt is. 

Ook de waterbak in de zon zetten kan helpen om in ieder geval over dag het water vloeibaar te houden in de schaduw is het nu eenmaal kouder dan in de zon.

Het vorst vrij houden met zout en of suikers word ook vaak genoemd als oplossing hier zou ik echter niet voor kiezen aangezien dit ook gezondheid risico met zich mee brengt.

Laatste redmiddel: Hoofdkraan sluiten en kranen openen

Als je ondanks alle voorzorgsmaatregelen vreest voor bevroren leidingen, sluit dan de hoofdkraan en draai de kranen open. Hierdoor kan het resterende water weglopen, en bescherm je de leidingen tegen uitzettend ijs. Laat de kraan met dooi dan ook uit totdat je zeker weet dat de waterleiding niet gebarsten is.
Als het toch zover komt, rest er niets anders dan met emmers water te sjouwen hou er dan rekening mee dat een paard tot wel 45 liter water per dag kan drinken.

Ook is het belangrijk om bevroren water in speciekuipen niet te lang te negeren; wacht niet te lang met het breken van de ijslaag voordat het te dik wordt om doorheen te komen.

Sneeuw is geen vervanging

Hoewel je zou denken dat sneeuw ook water is, is het geen vervanging voor vers water. Dit komt omdat sneeuw een lage dichtheid heeft, dit betekent dat je heel veel sneeuw nodig hebt voor een klein beetje water. Daarnaast is sneeuw natuurlijk koud wat er voor zorgt dat de kerntemperatuur van je paard kan dalen. Hierdoor moet je paard harder werken om warm te blijven.  Daarnaast bevat sneeuw geen mineralen die water wel bevat. Dus een hapje tijdens het buiten spelen is geen enkel probleem (let op te veel zand inname) maar verder lekker vers water!

Laatste Posts

Inschrijven Nieuwsbrief

Op de hoogte gehouden worden?

Winkelwagen