Pure Paardenvoeding

Paardenvoeding is een belangrijk onderdeel van het verzorgen van paarden, omdat het helpt de gezondheid en het welzijn van de paarden te behouden. Pure paardenvoeding is van groot belang omdat het specifiek is afgestemd op de voedingsbehoeften van paarden, die anders zijn dan die van andere huisdieren of landbouwhuisdieren.

Paarden zijn herbivoren en hebben daarom specifieke voedingsbehoeften voor vezels, vitaminen en mineralen. Paarden hebben bijvoorbeeld een hogere behoefte aan vitamine E dan andere dieren, aangezien dit helpt bij de gezonde ontwikkeling van spieren en botten. Bovendien hebben paarden een complexe spijsvertering die speciaal aangepast is om vezels efficiënt te verwerken.

Pure paardenvoeding helpt ook om gezondheidsproblemen zoals obesitas, koliek, huidproblemen en hoefproblemen te voorkomen. Bevat voeding geen toevoegingen zoals suiker, kunstmatige smaak- en kleurstoffen, dit kan dus voorkomen dat paarden overvoed worden of allergieën ontwikkelen.

Daarnaast is pure paardenvoeding ook beter voor het milieu, aangezien het vaak afkomstig is van lokale boeren en geen pesticiden of kunstmest bevat.

Het is wel belangrijk om te weten dat elk paard anders is en dat niet elk paard geschikt is voor dezelfde soort voeding. Bespreek dus altijd met een professioneel als een dierenarts of een gespecialiseerde voedingsdeskundige welke voeding het beste bij jouw paard past.

Voorbeelden pure paardenvoeding

Er zijn verschillende voorbeelden van pure paardenvoeding die afgestemd zijn op de specifieke voedingsbehoeften van paarden. Hier zijn enkele voorbeelden:

Heu

Dit is waarschijnlijk de meest pure vorm van paardenvoeding, omdat het bestaat uit verse of gedroogde grassen en kruiden. Heu bevat vezels, vitaminen en mineralen die paarden nodig hebben, en helpt ook bij de gezonde werking van hun spijsvertering.

Graanvrij hooi

Dit is een pure vorm van paardenvoeding die speciaal ontworpen is voor paarden die lijden aan allergieën of problemen met hun spijsvertering. Graanvrij hooi is vaak afkomstig van specifieke grassoorten zoals luzerne of brome.

Verse groenten en fruit

Dit zijn rijke bronnen van vitaminen, mineralen en antioxidanten. Bijvoorbeeld wortelen, appels, peren, komkommer, en deze kunnen worden gebruikt als een gezonde traktatie voor paarden.

Paardenbrokken

Deze brokken zijn samengesteld van grondstoffen als haver, gerst, soja of luzerne. Vaak worden hier ook vitaminen, mineralen en andere supplementen aan toegevoegd voor een goede balans van de voeding.

Paardensupplementen

Paardensupplementen zijn specifieke stoffen zoals vitamine E, koper, zink, ijzer en selen die aan een paard kan gegeven worden om zijn dieet aan te vullen.

Het is wel belangrijk om te weten dat elk paard anders is en dat niet elk paard geschikt is voor dezelfde soort voeding. Bespreek dus altijd met een professioneel als een dierenarts of een gespecialiseerde voedingsdeskundige welke voeding het beste bij jouw paard past.

Welke Brok is het beste voor een paard?

Er is geen enkel merk of type brok dat het beste is voor alle paarden, omdat de voedingsbehoeften van paarden kunnen variëren afhankelijk van factoren zoals leeftijd, gewicht, activiteitenlevel, gezondheidstoestand, enz. Een paard dat veel beweegt, bijvoorbeeld een sportpaard, heeft bijvoorbeeld andere voedingsbehoeften dan een rustiger paard.

Een aantal zaken om op te letten bij het kiezen van een geschikte brok voor jouw paard zijn:

  1. Vezelgehalte: Paarden hebben veel vezels nodig voor een gezonde spijsvertering. Een brok moet daarom een hoog vezelgehalte hebben, bij voorkeur boven de 14%.

  2. Eiwitgehalte: Paarden hebben eiwit nodig voor de groei en onderhoud van spieren en botten. Een goede brok moet een eiwitgehalte hebben tussen de 12-15%.

  3. Suiker- en stikstofgehalte: Suiker en stikstof zijn afvalproducten van eiwitvertering in paarden, dit kan leiden tot problemen zoals obesitas, hyperactieve darmen, enz. Een goede brok moet daarom een laag suiker- en stikstofgehalte hebben, bij voorkeur onder de 10%.

  4. Vitaminen en mineralen: Paarden hebben een specifieke balans van vitaminen en mineralen nodig voor een goede gezondheid. Een goede brok moet daarom voldoende hoeveelheden van deze voedingsstoffen bevatten.

  5. Natuurlijke ingrediënten: Het beste is als de brok samengesteld is van natuurlijke ingrediënten, zoals haver, gerst, soja of luzerne, zonder toevoeging van kunstmatige smaak- en kleurstoffen of conserveringsmiddelen.

Het is wel belangrijk om te weten dat elk paard anders is en dat niet elk paard geschikt is voor dezelfde soort voeding. Bespreek dus altijd met een professioneel als een dierenarts of een gespecialiseerde voedingsdeskundige welke voeding het beste bij jouw paard past. En onthoudt dat de hoeveelheid voeding die je paard nodig heeft, afhangt van zijn activiteiten niveau, groei fase, en leeftijd.

Paardensnoepjes

Een van de dingen die standaard in een zadelkast te vinden zijn, zijn toch wel paardensnoepjes. Ze zijn er in veel verschillende soorten en maten.

Lees verder »
Winkelwagen