Het gebruik van appelazijn

Een natuurlijk supplement dat steeds populairder wordt bij paardenhouders is appelazijn. Maar wat is appelazijn precies en welke voordelen heeft het voor paarden? In dit artikel gaan we dieper in op het gebruik van appelazijn bij paarden, inclusief dosering, mogelijke bijwerkingen en waar je op moet letten bij het kopen van appelazijn.

Wat is appelazijn?

Appelazijn is gemaakt van gefermenteerde appels en is een natuurlijk product dat al duizenden jaren wordt gebruikt voor medicinale doeleinden. Het wordt geproduceerd door appels te persen en de vloeistof te laten fermenteren met behulp van bacteriën en gist. Hierdoor wordt de suiker in de appels omgezet in azijnzuur en andere stoffen die bekend staan om hun gezondheidsvoordelen.

Het bevat verschillende gezonde voedingsstoffen zoals vitamine C, vitamine B en mineralen zoals kalium, calcium en magnesium. Daarnaast heeft appelazijn een lage pH-waarde, wat betekent dat het zuur is. Dit zorgt ervoor dat het een stimulerend effect kan hebben op het spijsverteringsstelsel en de lever, organen die belangrijk zijn bij het afvoeren van afvalstoffen uit het lichaam.

De voordelen van appelazijn

Appelazijn bevat azijnzuur, dat van nature de pH-waarde van de maag verlaagt. Hierdoor kan het paard voedsel beter verteren en worden voedingsstoffen beter opgenomen. Het kan ook helpen bij (het voorkomen van) maagzweren.
Appelazijn bevat ook probiotica en prebiotica, die gunstig zijn voor de darmflora van het paard. Een gezonde darmflora is belangrijk voor een goede spijsvertering en kan helpen bij het voorkomen van darmaandoeningen zoals diarree. 
Appelazijn kan helpen bij het ontgiften van de lever. Hierdoor kunnen afvalstoffen beter worden afgevoerd.
Paarden die kuilgras krijgen kunnen verzuren, appelazijn kan helpen deze verzuring te neutraliseren.
Appelazijn bevat een scala aan voedingsstoffen, waaronder vitamine C en B-vitaminen, evenals mineralen zoals kalium, magnesium en ijzer. Deze voedingsstoffen kunnen bijdragen aan de algehele gezondheid en vitaliteit van het paard.

Appelazijn als vliegenspray

Een van de meest effectieve manieren om appelazijn te gebruiken tegen vliegen is door het maken van een spray. Meng hiervoor gelijke delen appelazijn en water in een spuitfles en schud goed. Spray het mengsel op de vacht van je paard, vermijd hierbij wel de ogen en neus. 
Appelazijn kan ook gebruikt worden als schoonmaakmiddel om de stal en voederbakken schoon te maken. Door het schoonmaken met appelazijn wordt de geur van voedselresten en mest geneutraliseerd, waardoor vliegen minder snel aangetrokken worden.

Hoe te gebruiken

Over het algemeen wordt aanbevolen om ongeveer 30-60 ml appelazijn per dag te geven aan een volwassen paard. Als ik appelazijn adviseer tijdens een voer of een kruidenmeting dan gaat het bij een paard om een scheut en bij een pony om een scheutje. Dit kan worden vermengd met het voer van het paard of worden toegevoegd aan het drinkwater. Ook kun je appelazijn gebruiken in je mineralenbuffet je paard kan dan zelf kiezen voor water met appelazijn. Het is echter belangrijk om de dosering langzaam op te bouwen en te beginnen met een lagere dosering om mogelijke bijwerkingen te voorkomen. Als je twijfelt over de juiste dosering voor jouw paard, is het altijd verstandig om advies te vragen aan een dierenarts of een deskundige op het gebied van paardenvoeding.

Appelazijn heeft een hoge zuurgraad, waardoor het de slokdarm van het paard kan irriteren. Dit kan leiden tot slokdarmontsteking of -beschadiging. Daarnaast kan de zuurgraad het tandgalzuur aantasten. Om dit te voorkomen moet je appelazijn dus altijd mengen met water of voer. Als je het mengt met water zorg er dan voor dat er ook altijd schoon drinkwater beschikbaar is. Appelazijn kan de elektrolytenbalans van het paard verstoren, vooral als het in grote hoeveelheden wordt gegeven. Dit kan leiden tot uitdroging en andere gezondheidsproblemen. Appelazijn kan de bloedsuikerspiegel van het paard beïnvloeden. Dit kan gevaarlijk zijn voor paarden met suikerziekte of insulineresistentie. Echter kan het bij paarden met IR ook een gunstige invloed hebben en helpen met het verlagen en stabiliseren van de bloedsuikerspiegel.

Bouw appelazijn dus altijd rustig op en kijk of je paard last krijgt van bijwerkingen.

Welke appelazijn?

Kies voor een biologische appelazijn. Deze is gemaakt van appels die zijn gekweekt zonder het gebruik van chemicaliën of pesticiden. Hierdoor bevat biologische appelazijn geen schadelijke stoffen die de gezondheid van je paard kunnen schaden.
Zorg ervoor dat de appelazijn die je koopt een zuurgraad heeft van ongeveer 5%. Dit is de ideale zuurgraad voor paarden en zorgt ervoor dat de appelazijn veilig kan worden geconsumeerd.

Sommige merken van appelazijn kunnen extra ingrediënten bevatten, zoals suiker of smaakstoffen. Het is belangrijk om deze producten te vermijden, omdat ze niet nodig zijn en de gezondheidsvoordelen van de appelazijn kunnen verminderen.

Zelf gebruik ik het liefst troebele appelazijn. Omdat dit niet gefilterd is zitten er meer goede stoffen in. Maar ook heldere (dus gefilterde) appelazijn heeft voordelen voor je paard.

Share :

Laatste Posts

Inschrijven Nieuwsbrief

Op de hoogte gehouden worden?

Winkelwagen