Suikerarm paardenvoer

Paardeneigenaren die op zoek zijn naar een gezondere optie voor hun dieren kiezen steeds vaker voor voer met een laag suikergehalte. Dit type paardenvoer is gemaakt om paarden te voorzien van de essentiële voedingsstoffen die ze nodig hebben en vermijdt de toegevoegde suikers die in andere soorten voer kunnen zitten. Voordat je kiest wat je je paard wilt geven, is het essentieel om zowel de voordelen als de nadelen van dit soort voer te weten. Als je weet hoe dit soort voer werkt, kun je een weloverwogen beslissing nemen over wat het meest geschikt is voor de gezondheid en het welzijn van je paard. Inmiddels is het assortiment voor paardenvoer wat suikerarm is steeds meer aan het uitbreiden. Dit zorgt ervoor dat de prijs van producten zonder hoog suikergehalte flink naar beneden gaat.

Voordelen van Suikerarm

Om overgewicht en gezondheidsproblemen bij paarden te voorkomen, biedt suikerarm paardenvoer een van de belangrijkste voordelen. In dit soort voer zitten geen extra suikers, waardoor een snelle gewichtstoename wordt voorkomen. Daarnaast krijgt ook met suikerarm voer je paard voldoende energie binnen. Suikerarm paardenvoer kan ook de kans op hoefbevangenheid verminderen, een vervelende aandoening die het gevolg is van een te hoog gehalte aan suikers. Bovendien bevat het doorgaans minder calorieën dan traditioneel voer, waardoor paarden gemakkelijker op een gezond gewicht kunnen blijven. Ten slotte verbetert het de spijsvertering en de opname van voedingsstoffen, zonder vulmiddelen of namaakcomponenten die de spijsvertering verstoren.

Voedingsbehoeften voor paarden

Om gezond te blijven moeten paarden een dieet eten dat is samengesteld uit eiwitten, koolhydraten, vetten, mineralen en vitaminen. Eiwitten zijn essentieel voor spiergroei en regeneratie. Koolhydraten leveren kracht voor regelmatige activiteiten en vetten, houden de cellen gezond en dienen ook als energiebron. Vitaminen en mineralen zijn essentieel voor de goede werking van de organen en systemen van het lichaam. Hooi, weidegras of een ruwvoermix zijn het hoofdbestandsdeel van je rantsoen. Daarnaast is aanvulling met zout, deze micronutriënten noodzakelijk om ervoor te zorgen dat ze alle voeding krijgen die ze nodig hebben. Als een paard optimaal wilt presteren, zal je een goede mix moeten maken tussen de voedingsbehoeften. Niet elke vorm van suiker is per se slecht voor je paard namelijk. Het is een belangrijke vorm van energie.

Voedingsbehoeften voor oudere paarden

Voor oudere paarden kan extra krachtvoer nodig zijn om te garanderen dat ze voldoende voeding krijgen. Naarmate paarden ouder worden, is hun spijsverteringsstelsel minder vaardig. Hierdoor kunnen ze niet meer dezelfde hoeveelheid voedingsstoffen uit hooi of weiland kunnen halen als bij de jongere paarden. Ook hebben oudere paarden vaak wat extra eiwitten nodig. Krachtvoer is een uitstekende manier om hun dieet aan te vullen met extra eiwitten, koolhydraten, vetten, mineralen en vitaminen die hen helpen een goede gezondheid en energie te behouden. Het is essentieel om een krachtvoer voor oudere paarden te kiezen dat geen toegevoegde suikers of vulstoffen bevat. Let bovendien goed op het gewicht van je paard en zorg dat er een goede balans is in voldoende ruwvoer en krachtvoer.

Een van de grootste nadelen van suikerarm paardenvoer is dat het duurder is dan gewoon voer. Ook houdt een groot deel van de paarden niet van de smaak of textuur van dit soort voer, waardoor het soms moeilijk is om ze het te laten eten. Als je zelf gewend bent om iedere dag ijs te eten is een salade ineens ook niet lekker. Neem daarom de tijd om rustig over te schakelen van voer. Neem iets minder van je oude voer en vul het aan met je nieuwe voer. Iedere keer een beetje meer net zo lang tot je volledig bent overgeschakeld. Bovendien kan suikerarm paardenvoer mogelijk onvoldoende energie geven voor paarden die actief zijn of aan wedstrijden deelnemen en daarbij vooral sneller suikers verbruiken. Gezien de intensiteit van deze wedstrijden is een hoog gehalte suiker belangrijk voor de energieverbranding. Voordat je overstapt op een suikervrij dieet, is het raadzaam om met een dierenarts te overleggen over de voedingsbehoeften van je paard.

Het juiste type paardenvoer kiezen

Houd rekening met de leeftijd, het activiteitsniveau en de gezondheidseisen van je paard bij het kiezen van het juiste type voer. Verschillende voeders zijn gemaakt voor specifieke paarden en het is belangrijk dat je het optimale voer voor jouw paard kiest. Zo kan een jong paard met lichte activiteiten voer nodig hebben met meer energie dan een oud paard dat zware arbeid verricht. 

Controleer het etiket van de zak voer op de inhoud en de voedingsgegevens. Kies voeders met sterke bronnen van eiwitten, koolhydraten, vetten, mineralen en vitaminen. Gebruik geen voeders met toegevoegde suiker of vulstoffen, want die kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid van je paard.

Als je niet zeker weet welk soort voer het beste is voor je paard, is het een goed idee om een dierenarts of paarden voedingsdeskundige te raadplegen. Zij kunnen advies geven over welk soort voer het beste werkt voor jouw paard en hoeveel je het elke dag moet geven.

Paarden mogen niet meer dan 2 gram suiker en zetmeel per kilo lichaamsgewicht per maaltijd. Een paard van 500 kilo mag dus een kilo suiker per voerbeurt dit kan de dikke darm prima verwerken. Maar je hooi bevat ook suikers dus neem dit mee in je berekening. Paarden die weinig tot geen beweging hebben kun je echt beter minder suikers voeren in je krachtvoer die hebben vaak echt voldoende aan de suikers uit hooi.

Grote hoeveelheden suikers in de maaltijden van een paard kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. Ongezonde gewichtstoename als gevolg van een teveel aan suiker brengt paarden in gevaar voor hoefbevangenheid, een kwellende aandoening die de hoeven aantast. Bovendien verhoogt overmatige suikerconsumptie de kans op koliek, wat dodelijk kan zijn als het niet snel wordt verholpen. Daarnaast belemmert een te hoog suikergehalte de spijsvertering en de opname van voedingsstoffen en veroorzaakt ontstekingen in de dikke darm en andere organen. Een laag suikergehalte kan soms ook nadelig werken om gezond paard te houden. Informeer daardoor goed hoeveel gram suiker een paard per dag nodig heeft.

Tips voor een suikervrij dieet voor je paard

  1. Voer je paard een uitgebalanceerd dieet van hooi, weidegras en vitamines en mineralen.
  2. Vul hun dieet aan met zout en andere micronutriënten om ervoor te zorgen dat ze alle voeding krijgen die ze nodig hebben.
  3. Overweeg voor oudere paarden om krachtvoer toe te voegen om hun dieet aan te vullen met extra eiwitten, koolhydraten, vetten, mineralen en vitaminen.
  4. Kies voer zonder teveel aan suikers of vulstoffen dat past bij de leeftijd, het activiteitsniveau en de gezondheidseisen van je paard.
  5. Controleer regelmatig het gewicht van je paard en pas de hoeveelheid krachtvoer dienovereenkomstig aan.
  6. Raadpleeg een dierenarts of paarden voedingsdeskundige als je niet zeker weet welk type voer het beste is voor je paard.

Laatste Posts

Inschrijven Nieuwsbrief

Op de hoogte gehouden worden?

Winkelwagen