Einde weideseizoen

Ieder jaar is het weer hetzelfde verhaal, de paarden staan heerlijk de hele zomer op het land en dan wordt het herfst. Het gaat regenen, waaien en het wordt koud. Shit, zijn mijn dekens wel schoon? En moet hij al wel een deken om? Hij zal het vast koud hebben in de regen en de wind.

En moeten we al meer hooi gaan geven, er staat zo weinig op het land. Hij zal best honger hebben! En misschien moet ik het krachtvoer wel omhoog gooien!

Maar vraagt iemand zich wel eens af wat al die veranderingen teweeg brengen bij het paard? Wat gebeurt in de herfst met hun vacht? En wat gebeurt er met het paard zijn spijsvertering?

Het hele ruiproces kost energie, energie die het paard niet altijd vanzelfsprekend heeft. En na een seizoen op gras, vaak Engels raaigras, moet de spijsvertering echt wel weer wennen aan hooi. De meeste paarden staan helaas niet op een land met speciaal paarden gras met een diversiteit aan kruiden en dus heeft het paard gedurende de zomer mogelijk zelfs tekorten gekregen omdat het rantsoen eenzijdig en beperkt is geweest. Daarnaast hebben veel eigenaren het idee dat hun lieveling in de zomermaanden geen supplementen of kruiden nodig hebben, maar niets is minder waar.

Dus vaak verloopt de overgang terug naar stal en hooi dus ook niet altijd even soepel. De paarden hebben al spijsverteringsklachten die vaak niet gezien zijn want ze lopen op het land. En welke hoop is nou van welk paard? En dan worden ze vaak ook nog eens een soort van coldturkey over gezet op hooi. Waar komt nou dat mestwater toch vandaan? En waarom is hij zo opgeblazen, en gevoelig op de buik? Hij voelt stroperig en futloos en hij was altijd zo energiek. Hij lijkt zo moe… Herkenbaar???? Vergelijk het even met jezelf, als jij voornamelijk de Hollandse pot eet en je besluit vervolgens om alleen nog maar Chinees te eten dan weet ik zeker dat het toilet je favoriete plekje wordt…

Je doet je paard er een groot plezier mee als je de overgang geleidelijk laat verlopen. Probeer in te schatten wanneer het weideseizoen voorbij is en bouw de tijd op het gras af en dus de hoeveelheid hooi op. En zeker niet onbelangrijk, help hem met zijn spijsvertering door een kruidenmeting te laten doen. Vaak willen ze in het najaar ook graag wat rommel uit hun lijf kwijt, ontgiften. En als je nog even verder kijkt dan kun je wat dikke benen verwachten door het plotsklaps weer veel op stal staan. Dat vocht willen ze ook graag kwijt.

Naast het rustig omschakelen van gras naar hooi en het opbouwen van beweging die ze de afgelopen maanden in het land vanzelf hebben gehad, is het dus heel verstandig om je paard een kruidenmeting te laten doen. En ook een voermeting kan veel darmproblemen voorkomen of oplossen. Doordat de paarden vaak weer meer in het werk worden gezet moet de hoeveelheid voer, maar eigenlijk ook het soort voer weer bekeken worden.

Maar mooier zou zijn als de paarden in de zomer maanden ook een kruidenmeting mogen, omdat bijvoorbeeld de overgang naar de herfst al veel vroeger begint als dat wij beseffen. Dat is het voordeel van kruidenmetingen, je kunt je paard het hele jaar door, in alle seizoenen ondersteunen.

Paarden ontwormen

Waarom ontwormen? Je paard kan tot wel 9 verschillende wormen en zand in zijn lijf hebben. Je kunt je voorstellen dat deze wormen geen gunstige

Lees verder »

Cannon dermatitis

Cannon dermatitis is een huidaandoening die vaak voorkomt bij warmbloedpaarden, vooral op de achterbenen en bij witte benen. Deze blog gaat over wat het is

Lees verder »

Tags :

Share :

Laatste Posts

Inschrijven Nieuwsbrief

Op de hoogte gehouden worden?

Winkelwagen