Men moet een paard de rug niet stuk rijden

Over rugpijn bij paarden

Dit ouderwetse spreekwoord zegt het eigenlijk al je moet niet teveel eisen van de rug van je paard. De plek waar je vele uren doorbrengt nu of in de toekomst is een belangrijke want problemen hier kunnen gevolgen hebben op heel veel vlakken. Als vroege symptomen van rugpijn kan stijfheid in de rug of achterhand aanwezig zijn, maar het kan zich ook manifesteren door verminderde mobiliteit. Bij het zijwaarts rijden of springen kan een paard bijvoorbeeld moeite hebben om hetzelfde niveau van kracht te genereren als voorheen vanwege ongemak in zijn rug. Naarmate het probleem vordert, kunnen meer duidelijke tekenen worden waargenomen. De staart van het paard kan vaak zwaaien, ze kunnen boos of geagiteerd worden als ze worden gezadeld en zelfs terwijl ze worden aangeraakt. Bovendien kan moeite met aanspringen in galop, overkruist galopperen of de staart scheef dragen allemaal wijzen op onderliggende problemen met hun rug. Ten slotte kan uw paard ook duidelijke symptomen vertonen, zoals slaan, bokken of steigeren, die onmiskenbaar een probleem met de rug aantonen.

De sterke en soepele wervelkolom van een paard bestaat uit talrijke wervels. De eerste twee wervels – de atlas en de draaier – laten het hoofd van het paard draaien en vrij bewegen. Dan zijn er zeven halswervels, gevolgd door achttien thoracale wervels die kunnen variëren bij Arabische paarden. Zes lumbale wervels komen na de thoracale wervels, gekoppeld aan de vijf gefuseerde sacrale wervels die het bekken vormen. Over het algemeen heeft een paard vijftien tot twintig stuitwervels aan het einde van zijn wervelkolom.

De nek en rug zijn ongelooflijk veelzijdig en flexibel om een soepele gang en hoge sprongen mogelijk te maken. Elke wervel heeft een tussenwervelschijf aan de onderkant tussen de wervellichamen, gemaakt van kraakbeenschijven. Al deze stukken met elkaar verbonden zijn banden die ze bij elkaar houden.

Niet alleen geeft de wervelkolom het lichaam stabiliteit, maar het verbindt ook spieren voor krachtige beweging. Het speelt een belangrijke rol bij het in staat stellen van paarden om ons te kunnen dragen en sportieve prestaties te leveren

Kissing spines

Kissing spines, ook wel scoliotische subluxatie genoemd, is een pijnlijke aandoening waarbij de uitsteeksels van de ruggenwervels van een paard tegen elkaar schuren of soms zelfs gewoon liggen. Dit kan pijn in de rug van het dier veroorzaken, waardoor hun vermogen om te bewegen of te presteren wordt belemmerd. Het is een lastige diagnose die door dierenarts door middel van rontgen fotos of een mri scan gesteld moet worden. Als er eenmaal een diagnose is zijn er meerdere behandelingen mogelijk van het toedienen van medicatie tot sinds kort een operatie aan de ruggenwervels. Hierin kan je dierenarts je goed adviseren. Het herstel traject erna is soms erg intensief en moet in goede afstemming met je dierenarts.

Artrose

Artrose komt niet alleen in de benen voor maar ook zeker in de rug. Het bevindt zich dan vaak in de facetgewrichten dit zijn de kleine gewrichten in de rug. Artrose is slijtage en in sommige gevallen ook de wildgroei van bot. Dit komt vaak voor bij oudere paarden, maar ook trauma, overbelasting en genetica hebben invloed. Ook bij artrose is het ingrijpen van een dierenarts noodzakelijk. Voor je paard artrose heeft kun je zelf zorgen dat je paard alle voedingstoffen binnen krijgt om pezen banden en botten goed te laten ontwikkelen en sterk te houden. 

Spondylose

Spondylose beperkt het bewegingsbereik van een paard in zijn rug. In deze toestand vormt zich nieuw bot om twee wervellichamen te overbruggen, waardoor hun vermogen om onafhankelijk te bewegen wordt beperkt. Helaas is deze verbinding permanent en als deze eenmaal is gevormd, zijn de wervels voor altijd met elkaar vergroeid. Daarnaast is de aandoening progressief dus regelmatige controle of er geen nieuwe botopbouw is, is hierbij belangrijk. De oorzaak van spondylose is onduidelijk. 

Spieren

De rug van je paard is een gespierd geheel. Lange en korte spieren houden de wervelkolom op z’n plaats. En zorgen ervoor dat jij die geweldige ritjes kunt maken. Om de spieren van je paard in topconditie te houden kun je je paard regelmatig laten controleren door een professional. Maar je kunt ook zelf de staat van de rug van je paard in de gaten houden. Wil je hier meer over weten? Neem dan eens een kijkje op de site van Keesje de Hollander zij is paardensportmasseur en instructrice. Naast dat ze regelmatig leuke dingen deelt over de spieren van je paard kun je ook online trainingen volgen. 

Zadels

Sommige mensen rijden graag zonder zadel ik vind het persoonlijk fijner om met zadel op mijn paard te zitten. Belangrijk hierbij is dat je zadel goed past. Maar ook dat het zadel bij de vorm van je paard past. Iedere rug is anders je paard kan veel schoft hebben of weinig. Je paard kan rond zijn of juist niet. Daarnaast speelt ook de lengte van je zadel een belangrijke rol het mag bijvoorbeeld niet achter de laatste rib liggen, dit is een gevoelig deel van de rug en hierdoor kan de bloedcirculatie slechter worden en zenuwen beschadigd raken. Laat je zadel minimaal een keer per jaar maar het liefst twee keer per jaar checken door een professional. Deze zal ook altijd de rug van je paard afvoelen om te kijken of ze ergens een uiting van pijn geven. Daarnaast kunnen ze ook eventuele scheefheid die jij in het zadel brengt met rijden verhelpen waardoor jij en je paard weer mooi rechtdoor kunnen. 

Back spray

Ik weet van mijn eigen paard dat hij makkelijk wat stijf word in zijn rug en achterhand naast dat Keesje de Hollander hem een paar keer per jaar ziet behandel ik hem ook eigenlijk iedere dag met de back spray van phytonics. Hierdoor blijft hij soepeler in zijn rug en si. Maar ook voor paarden waarbij het zadel bijvoorbeeld al een tijd niet goed gelegen heeft kan het heel goed kortdurend worden ingezet om het herstel te versnellen. De back spray is een lichte spray die je niet hoeft in te smeren even sprayen en je kunt gewoon verder met opzadelen. 

Laatste Posts

Inschrijven Nieuwsbrief

Op de hoogte gehouden worden?

Winkelwagen