Verharen een hoofdzaak

De vacht van je paard mooi glad in de zomer en heerlijk fluffy in de winter. Twee keer per jaar krijgt je paard een nieuwe vacht. Ook paarden die in de winter een dunne vacht hebben verharen twee keer, iets minder opvallend dan bij een paard met een dikke wintervacht maar ook paarden in een tropisch klimaat ruien twee keer.

Het verharingsproces word aangestuurd door het licht van buiten. Vanaf de langste dag en de kortste dag van het jaar gaat het paard door aansturing van de hypofyse beginnen met het aanmaken van zijn nieuwe vacht zodat hij later zijn oude vacht in 2 tot 3 weken kan los laten. Het is ook de hypofyse die bij PPID paarden zorgen voor het krullende lange haarkleed. Vroeg een deken op leggen gaat niet helpen om minder haar te krijgen. Een dikke deken gaat ook niet helpen om een minder dikke vacht te krijgen. Dit ligt namelijk vast in de genen van je paard. Een koudbloed krijgt meer haar dan een arabischpaard.

Voor oudere paarden is het heel normaal om iets langer dan 2 tot 3 weken te doen over het verharen. Maar mocht jou paard er nou langer over doen zijn er een paar dingen waar je op kunt letten. Zijn de tanden van je paard goed onderhouden? Een verstoorde darmflora kan ook invloed hebben op het proces. Een paard met wormen kan ook moeizaam verharen. Maar ook een tekort aan mineralen als mangaan, koper, zink en biotine kunnen er voor zorgen dat het paard langzamer verhaart. Eiwitten zijn een belangrijke bouwsteen voor de haren van je paard zorg ervoor dat je paard deze voldoende binnen krijgt.  Daarnaast is poetsen een goede manier om de vacht kwijt te raken. Er zijn diverse borstels en blokken op de markt die hier heel geschikt voor zijn. 

Verharen kost energie daarom kan het zijn dat je paard minder presteert. Dit kun je makkelijk opvangen door de hoeveelheid krachtvoer of balancer tijdelijk te verhogen. Tijdelijk een slobber toe te voegen die een positief effect heeft op de darmflora van je paard kan ook helpen.  Een detox kan helpen om je paard weer in conditie te krijgen. Detoxen kan op meerdere manieren met brokjes, druppels of muesli. 

Het voeren van Lijnzaadolie helpt niet bij verharen. Wel kan het paard baat hebben bij lijnzaad olie als het nog geen gras eet omdat het helpt om de vetzuren die het paard normaal uit het gras haalt aan te vullen. 

Tags :

Share :

Laatste Posts

Inschrijven Nieuwsbrief

Op de hoogte gehouden worden?

Winkelwagen