Paard laten afvallen

Op deze pagina kijken we naar de beste methoden om dikke paarden te helpen kilo’s kwijt te raken en ervoor te zorgen dat deze nooit meer terugkomen.
Het handhaven van het ideale gewicht voor een paard draagt in hoge mate bij tot hun geluk en welzijn. Helaas is het mogelijk dat paarden overgewicht krijgen door onvoldoende voeding en te weinig beweging. Dit kan leiden tot tal van medische problemen zoals gewrichtspijn, ademhalingsproblemen en het zeer pijnlijke hoefbevangenheid. Gelukkig zijn er stappen die genomen kunnen worden om een paard te helpen veilig en succesvol af te vallen.

Oorzaken van gewichtstoename

Extra gewicht bij paarden wordt vaak veroorzaakt door het contrast tussen energie-inname en energie-output. Kortweg net als bij mensen er gaat meer energie in dan uit. Bij een negatieve energiebalans kan namelijk een gewichtstoename ontstaan. Wanneer er teveel voer wordt gegeven en te weinig beweging is kan een paard overgewicht krijgen. Ook de voeding kan verantwoordelijk zijn voor het toegenomen gewicht van een paard, omdat sommige voeders veel calorieën bevatten maar geen essentiële voedingsstoffen bevatten. Bovendien kunnen medische problemen zoals de ziekte van Cushing ertoe leiden voor overgewicht bij paarden, zelfs wanneer het paard niet teveel eet.

Kennis van de oorzaken van gewichtstoename bij paarden is essentieel om stappen te ondernemen om het te voorkomen. Vaak zorgt deze kennis er ook voor dat je paard gezond blijft.

Hoe valt je paard af?

Het laten afvallen van je paard is belangrijk voor algemeen welzijn. Je dierenarts kan je helpen bepalen hoeveel calorieën je paard moet binnenkrijgen op basis van zijn leeftijd, ras en levensstijl. Dit zorgt ervoor dat ze de juiste voeding krijgen zonder risico op overvoeding.

Het belangrijkste in het rantsoen is ruwvoer. Door een ruwvoer analyse te doen weet je precies hoeveel energie je in je hooi hebt zitten. Op basis daar van kun je de rest van je rantsoen gaan berekenen. Neem hier alles in mee naast alle benodigde vitamines en mineralen ook vetten en eiwitten (sportpaarden, oudere paarden en paarden met PPID hebben meer eiwitten nodig). Bedenk ook wat je paard nog aan extra’s krijgt zoals snoepjes, en andere extra’s. Ook hierin zijn gezonde keuzes te maken, wel eens aan komkommer gedacht? Maar ook wortels zijn een geschikte snack. Appels dan weer niet die bevatten veel fruitsuikers.

Er zijn ook meerder supplementen te verkrijgen die de suikerhuishouding van je paard helpen. Deze kunnen helpen om je paard te laten afvallen. Daarnaast kan het verstrekken van extra magnesium je paard helpen bij het afvallen.

De juiste voeding en lichaamsbeweging kan je paard helpen zijn juiste gewicht te bereiken en dit na verloop van tijd constant te houden.

Meer beweging

Beweging is essentieel voor het beheersen van het gewicht en de gezondheid van je paard. Het verhogen van het activiteitenniveau kan je paard helpen calorieën te verbranden en kracht op te bouwen, waardoor extra kilo’s verdwijnen. Hou wel rekening met de gezondheid van je paard wanneer je extra beweging als afvalmethode gaat gebruiken. Je paard heeft extra gewicht dit zet extra druk op zijn gewrichten. Denk bij activiteit eerder aan langzaam en lang dan kort en snel. Springen met een paard dat te dik is, is niet aan te raden dit levert teveel extra druk op voor de gewrichten. Balkjes stappen of draven is wel een goede oefening waarbij het paard extra spieren moet gebruiken.

Het trainingsschema van je paard moet langzaam beginnen en de intensiteit moet na verloop van tijd langzaam toenemen. Begin met rustige oefeningen zoals wandelen, of een langzame draf. Naarmate je paard meer vertrouwd raakt met deze oefeningen, kun je de duur en het niveau van de inspanning geleidelijk verhogen. Om je paard nog meer uit te dagen, kun je proberen heuvels te gaan lopen, een buitenrit te maken en balkjes lopen.

Wanneer je paarden met overgewicht traint, is het belangrijk om hem voldoende rust te geven tussen de trainingen door. Zo kunnen ze herstellen en blessures door overbelasting voorkomen. Zorg ervoor dat je hun energieniveau tijdens de training in de gaten houdt, zodat je weet wanneer een pauze nodig is.

Om je paard te helpen een gezond gewicht te bereiken, verhoog je zijn lichaamsbeweging en geef je hem evenwichtige voeding. In het begin houd dit in dat je een calorie tekort creëert. Beperk het ruwvoer van je paard niet extreem, hou er rekening mee dat je paard niet langer dan 3 uur zonder ruwvoer mag staan. Gebruik slowfeeders om de opname tijd van het hooi te verlengen. Dit schema zal niet alleen leiden tot gewichtsverlies, maar ook de kracht en spier gezondheid van het paard ten goede komen. Wat vervolgens weer resulteert in een gezonder paard.

Hoeveel weegt mijn paard

De betrouwbaarste manier om het gewicht van je paard te achterhalen is een paardenweegschaal. Maar die staat nu eenmaal niet op iedere stal. Er zijn mobiele weegschalen die je kunt laten komen om het gewicht van je paard te controleren. Sommige stallen doen dit jaarlijks  met meerdere mensen. Maar ook de dierenarts heeft vaak wel een weegschaal waar je het gewicht van je paard kunt controleren. Dus ben je een keer bij je dierenarts zet je paard daar vooral even op de weegschaal. Maar je kunt het gewicht van je paard ook berekenen Hoe vind je in deze blog: Hoe bereken je het gewicht van je paard?

Daarnaast is kijken naar je paard erg belangrijk. Oefen bijvoorbeeld regelmatig met de BCS Body Conditon Score. Aan de hand van deze kaart kun je ook heel goed bepalen of je paard te dik is. 

Er zijn ook meetlinten te krijgen waarmee je een schatting kunt maken van het gewicht van je paard.

Hoe snel valt je paard af?

Een dieet is nu eenmaal iets wat lang kan duren voor je daar echt resultaat van gaat zien. Je hebt niet volgende week een slank paard. Als je het goed doet dan mag je paard 1% lichaamsgewicht per week verliezen om je paard gezond te laten afvallen. Reken er dus op dat je paard laten afvallen soms een lang proces kan zijn. Hou je goede voornemens vol en zorg er voor dat je paard zich niet zomers in de wei weer te dik eet. 

Door je paard te voorzien van voldoende vitamines en mineralen zal het paard ook weer meer kant hebben om zijn natuurlijke rem om te eten weer terug krijgt. Omdat het paard namelijk niet meer ondervoed is zal het niet meer alles eten wat los en vast zit om voldoende binnen te krijgen. Voorzie je paard van voldoende stengelig ruwvoer zodat er wel aan de kauwbehoefte kan voldoen zodat het paard geen last van maagzweren krijgt.

Tags :

Share :

Laatste Posts

Inschrijven Nieuwsbrief

Op de hoogte gehouden worden?

Winkelwagen