Waarom detoxen?
Ontketen de kracht van een detox voor het lichaam van je paard om opgebouwde afvalstoffen op te ruimen en de weerstand te verhogen. Vaccinaties, medicijnen, slechte voeding en stress dragen allemaal bij aan de opslag van deze gifstoffen in hun lichaam, waardoor het cruciaal is om regelmatig een grondige reiniging of “lente- of herfstschoonmaak” uit te voeren. Deze detox zorgt ervoor dat de gezondheid van je paard nooit wordt gehinderd en dat er maximale opname kan worden bereikt van essentiële voedingsstoffen, supplementen en medicijnen.
Paarden die last hebben van seizoensgebonden klachten zoals bijvoorbeeld zomereczeem kunnen ook baat hebben bij een detox kuur omdat ze dan met minder ballast het seizoen in gaan waardoor er minder snel klachten op kunnen treden.
Ook paarden met hardnekkige mok kunnen baat hebben bij eerst een detox kuur en daarna een immuumsysteem ondersteunend product.
Hoe geef je een detox?
Er zijn druppels en brokjes en mueslis beschikbaar om te detoxen, hierdoor is het gemakkelijk om de perfecte combinatie van detox-ingrediënten te vinden.
Detox-remedies bevatten krachtige antioxidanten zoals artisjok, rozenbottel en asperges, zuiverende stoffen zoals paardenbloem, kleef kruid en driekleurig viooltje die snel afvalproducten uit het lichaam verwijderen.
immuunversterkende componenten zoals Echinacea, kattenklauw en Canadese kurkuma, reinigende ingrediënten zoals centaurie, mariadistel en stinkende gouwe die vuil wegspoelen.
En beschermende kruiden zoals kattensnor, gember en zoethout.
Als je iedere 5 tot 6 weken een op jouw paard afgemeten kruidenmix besteld hoef je vaak geen detox te geven omdat je dan vaak ziet dat het paard zelf al kruiden uitzoekt die hem helpen bij het afvoeren van afvalstoffen of het verharen.
-
Detox
DetoxMix (1 kg – 3 kg)
€35,99 – €81,49 Opties selecteren Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina
Wanneer niet?
Er zijn een paar redenen om niet te detoxen.
Dracht: bij een drachtige of zogende merrie voer je geen detox uit dit kan slecht zijn voor het veulen.
Medicijnen: Als je paard medicijnen van de dierenarts krijgt zoals bijvoorbeeld een antibiotica kuur, kan de detox er voor zorgen dat de medicatie niet werkt. Als je paard geen medicijnen meer krijgt kan een detox wel helpen om de afvalstoffen van de medicijnen en de ziekte af te voeren. Wacht dan wel tot je paard weer hersteld is van zijn ziekte.
Maagzweren, galstenen, een auto-immuun ziekte of kanker zijn ook redenen om niet te detoxen dit kan een te grote belasting voor je paard zijn.
Overleg bij twijfel altijd met je dierenarts!
Bijwerkingen
In het begin kan een verergering van de klachten voorkomen doordat het bloed van het paard meer belast word met afvalstoffen. Daarnaast kunnen bultjes optreden, en kan het paard moe en sloom worden. Het is niet de bedoeling dat je je paard half ziek op stal hebt staan. Verlaag de dosering dan tot de helft totdat je paard zich weer wat beter voelt.
Persoonlijke ervaring
Spek had een minder goed werkende lever. Hij knapte dan ook altijd goed op van een detox kuur. Deze kreeg hij dan ook standaard in het najaar als hij ook zijn enting kreeg om de bijwerkingen van de enting waar hij last van had te verminderen en in het voorjaar. Bij spek gebruikte ik eigenlijk altijd de Detox comp van Phytonics omdat hij de neiging had om dingen die hij niet lekker vond te laten staan.
Luxor daar in tegen heeft een prima werkende lever en je merkt dan ook dat 2 keer detoxen voor hem niet zo nodig is. Echter heb ik deze winter hem wel een detox gegeven hij was wat mager uit de zomer gekomen en werd echt sloom en dof. Na een reiniging met de Florian Golden herbs werd hij actiever en kreeg hij weer een glanzende vacht