De darm in balans

Een gastblog van Florian Horsefood.

Het verband tussen voeding en prestatie

Het is inmiddels algemeen bekend dat er een verband bestaat tussen voeding en prestatie. Uit onderzoek blijkt dat er duidelijke verbanden te leggen zijn tussen voeding en stress, immuniteit, gezondheid en prestaties.

Het belang van een goede darmflora

Een darmflora in goede conditie levert dagelijks topprestaties, het houdt ons paard gezond en energiek en is onmisbaar voor een goed functionerend immuunsysteem. Een goede darmflora is dus belangrijk maar hoe krijg je dit voor elkaar? Laten we eens beginnen bij een stukje theorie:

Het spijsverteringsstelsel

Het spijsverteringsstelsel bestaat uit verschillende delen: de mond, de slokdarm, de maag, de dunne en de dikke darm. Als je een paard voert wil je dat de vertering van dit voer optimaal is en is het goed om te weten welke voeding op welke plek wordt verteerd. In dit stuk zoomen we in op de dunne en dikke darm.

De dunne darm:

Als we kijken naar de dunne darm, de darm waar het voedsel als eerste komt na de maag, zien we dat hier alleen suikers, zetmeel en vetten worden opgenomen. Hoewel het grootste gedeelte van het rantsoen van een paard bestaat uit vezels, het liefste uit zoveel mogelijk verschillende vezels bestaat kan de dunne darm geen vezels verteren.

De dikke darm:

Deze fermentatie, vertering, van vezels gebeurt in de dikke darm. De dikke darm bevat een complex ecosysteem van bacteriën, gisten en andere micro-organismen. Vluchtige vetzuren zijn een eindproduct van vezelfermentatie die door de darmwand worden opgenomen. Dit is een belangrijke energieleverancier voor het paard.

Stabiele zuurtegraad:

Voor een optimale functie van de darmflora is het cruciaal dat de zuurtegraad stabiel blijft. Een verzuring in de dikke darmverzuring wordt voornamelijk veroorzaakt door een overdaad van suikers en zetmeel die doorstromen vanuit de dunne darm omdat deze daar niet meer opgenomen kunnen worden. In de dikke darm veroorzaken ze vervolgens een verhoogd melkzuurgehalte.

Verstoorde vertering:

Het resultaat van verzuring in de dikke darm is een verstoorde fermentatie van vezels en schade aan het microbioom. Stervende bacteriën produceren gifstoffen die de darmwand kunnen beschadigen en allerlei ontstekingsreacties in het lichaam kunnen veroorzaken.

Wat kan je doen?:

Florian heeft producten ontwikkeld die een variatie aan vezels bevatten waardoor de verteerbaarheid wordt gestimuleerd. Florian gemixt ruwvoer optimaliseert de darmflora door het aanbieden van een grote variatie in vezels.

Heeft jouw paard een verstoorde vertering? Dan adviseren wij het supplement Digest Comfort. De Digest Comfort is speciaal gemaakt voor paarden met een gevoelige maag of een verstoorde vertering. Met een uniek geselecteerde zeewiermix wordt verzuring in de dikke darm verminderd en verbetert de opname van nutriënten.

Auteur: Dr. Hilde Vrancken
Dierenarts via Florian horsefood

Tags :

Share :

Laatste Posts

Inschrijven Nieuwsbrief

Op de hoogte gehouden worden?

Winkelwagen