Een van de dingen die standaard in een zadelkast te vinden zijn, zijn toch wel paardensnoepjes. Ze zijn er in veel verschillende soorten en maten. En dus ook met verschillende soorten ingredienten. Je kunt ze gebruiken om je paard makkelijk iets lekkers te geven maar ook om mee te trainen. Paarden leren vaak sneller en makkelijker als je met voerbeloning werkt. Zelf train ik Luxor ook graag met een voerbeloning. Zephyros was daar nooit zo gevoelig voor als die geen zin had kon geen snoepje ter wereld hem toch bewegen het wel te doen.
Wat zit er in?
Snoepjes worden vaak gemaakt van ingrediënten die ook in paardenvoer zitten, granen, luzerne, lijnzaad en of kruiden. Om er vervolgens een brokje van te maken word er vaak melasse gebruikt om de ingrediënten aan elkaar te laten plakken. Maar ook appelpulp of olie kan daar voor gebruikt worden.
Afhankelijk van de ingrediënten verschilt ook de hoeveelheid suiker in de snoepjes. Als je 1x er dag een snoepje geeft maakt dit niet zoveel uit. Maar als je snoepjes gebruikt om te trainen of je hebt een paard met Insuline resistentie of zomereczeem dan kan het zijn dat je liever geen of weinig suikers voert. Dan word het belangrijk om naar de ingrediënten te gaan kijken. De Healthies van Vitalstyle hebben een suikergehalte van 1% en een zetmeel gehalte van 6% dit is per kilo dus per snoepje lekker laag.
In sommige snoepjes zitten kruiden verwerkt die een positieve bijdrage kunnen leveren aan de spijsvertering of de luchtwegen.
-
Paarden Snoepjes
Pur. Stixx 1 kg
€4,79 Opties selecteren Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina
Soorten paardensnoepjes
Er zijn verschillende snoepjes op de markt. Van simpele vanille smaak tot snoepjes waaraan kruiden zijn toegevoegd om verschillende processen in het lijf te ondersteunen. Afhankelijk van jouw paard kun je op basis van de ingrediënten een goede keus maken. Net als bij mensen is het eerst genoemde ingrediënt op de verpakking hetgeen er het meeste in de snoepjes zit. Een snoepje met melasse als eerst genoemd bevat veel meer suikers dan een snoepje waarbij hooi en kruiden vooraan staat.
Tegenwoordig zijn er ook gezondere varianten verkrijgbaar ook voor paarden die bijvoorbeeld geen luzerne mogen. Maar ook de mensen die graanvrij voeren is er tegenwoordig keus in snoepjes.
Doordat wij een selectie gezonde snoepjes in ons assortiment hebben opgenomen maak je bij ons altijd een goede keus.
De geschikte traktatie voor je paard
Om de meest geschikte traktaties voor je paard te kiezen, is het van essentieel belang rekening te houden met zijn individuele behoeften. We hebben een aantal suggesties voor je.
Het is belangrijk om de snacks die je je paard geeft in de gaten te houden om er zeker van te zijn dat ze geschikt zijn voor hun dieet en voedingsbehoeften. Soms kan het zijn dat verschillende traktaties niet geschikt zijn voor elke soort paard.
Vermijd kunstmatige smaakstoffen en conserveringsmiddelen. Ook is het gebruik van suikervrije paardensnoepjes erg aanbevolen.
Het verschilt per soort hoeveel snoepjes per dier gegeven mogen worden. Het geven van teveel paardensnoepjes kan zorgen voor overgewicht bij paarden.
Controleer altijd de etiketten van de snoepjes. Het kan soms voorkomen dat paardensnoepjes ingrediënten bevatten die je paard niet mag hebben.
Bij twijfel over het geven van de snoepjes neem gerust contact met ons op, wij adviseren je graag bij welke paardensnoepjes je kunt geven.
Recepten voor paardensnoepjes
Ingrediënten:
100 gram havermout,
100 gram bloem,
4 eetlepels honing,
2 eetlepels zonnebloemolie
100 gram geraspte wortels.
Voeg een snufje zout toe voor de smaak.
Verwarm de oven voor op 175 graden en haal de bakplaat eruit. Doe de havermout, bloem, wortel, honing en olie in de kom. Meng de ingrediënten tot ze een deegachtige consistentie vormen.
Pak een stuk bakpapier en leg het op de bakplaat. Schep wat van het deeg op en rol het in ballen van 1-2 cm, druk ze allemaal plat met een lepel. Wanneer al je koekjes gelijkmatig over de schaal zijn verdeeld, zet je ze 20-30 minuten in de oven op 175 graden.
Als je klaar bent, laat je je koekjes volledig afkoelen voordat je ze aan je paard geeft om van te genieten!
Wanneer je paard jarig is is het maken van een worteltaart een erg leuk idee. Maak een worteltaart door wortelen, appelmoes, honing, haver en kaneel in een keukenmachine te mengen en giet het mengsel in een 8-inch taartvorm. Bak hem 30 minuten op 350°F en geniet ervan zodra hij is afgekoeld.
Neem twee appels, snijd ze in kleine blokjes en doe de stukjes in een kom. Voeg de haver, honing, kaneel en nootmuskaat toe en roer tot het mengsel gelijkmatig gemengd is. Verdeel het mengsel over met bakpapier beklede bakplaten en bak ze gedurende 20 minuten of tot ze goudbruin zijn. Laat voor het opdienen goed afkoelen.
Deze recepten zijn een leuke manier om af en toe je paard wat extra te kunnen verwennen. Maak hier echter geen gewoonte van.
Dagelijkse hoeveelheid
Bij het verstrekken van traktaties aan je paard is het van essentieel belang rekening te houden met de veiligheid. Afhankelijk van de grootte, de leeftijd en het activiteitsniveau van het paard, mag de hoeveelheid gegeven traktaties niet meer bedragen dan 50 gram per 100 kilo per dag.
Let ook op het suikergehalte in traktaties, want te grote hoeveelheden leiden tot ernstige gezondheidsproblemen zoals obesitas en hoefbevangenheid.
Het is ook absoluut noodzakelijk ervoor te zorgen dat de traktatie geen gevaarlijke elementen bevat, zoals chocolade of rozijnen.
Ten slotte is het altijd verstandig om bij het geven van een paardensnoepje bij je paard te blijven. Er is kans op slokdarm verstopping aanwezig en dit is een scenario die je natuurlijk wilt voorkomen.