Vasculitis

Vasculitis is een aandoening die de bloedvaten van het paard aantast. Het kan zowel kleine bloedvaten als grotere bloedvaten beïnvloeden. Vasculitis wordt veroorzaakt door ontstekingen in de bloedvatwanden, waardoor de normale bloedstroom wordt belemmerd. Dit kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen.

Oorzaken

De oorzaak van vasaculitis is niet altijd meteen duidelijk. Het is dus belangrijk om samen met de dierenarts een goede diagnose te stellen. Hieronder heb ik enkele mogelijke oorzaken op een rijtje gezet.

Infectieziekten: Bepaalde infectieziekten kunnen leiden tot vasculitis bij paarden. Voorbeelden hiervan zijn bacteriële infecties, virale infecties (zoals Equine Herpesvirus), parasitaire infecties (zoals Equine Protozoal Myeloencephalitis), en schimmelinfecties. Deze infecties kunnen ontstekingen veroorzaken die de bloedvaten aantasten.

Allergische reacties: Paarden kunnen allergische reacties ontwikkelen op bepaalde stoffen, zoals insectenbeten, medicijnen, voedingsmiddelen of omgevingsfactoren. Deze allergische reacties kunnen ontstekingen in de bloedvatwanden veroorzaken, wat resulteert in vasculitis.

Auto-immuunziekten: Bij auto-immuunziekten valt het immuunsysteem van het paard per abuis de eigen lichaamsweefsels aan. Dit kan leiden tot ontstekingen in de bloedvaten en vasculitis veroorzaken. Auto-immuunziekten zoals lupus erythematosus kunnen vasculitis bij paarden veroorzaken.

Overgevoeligheidsreacties: Sommige paarden kunnen overgevoelig reageren op bepaalde medicijnen, vaccinaties, zonneschijn, of andere stoffen. Deze overgevoeligheidsreacties kunnen ontstekingen in de bloedvaten veroorzaken en leiden tot vasculitis.

Traumatisch letsel, zoals ernstige kneuzingen, verwondingen of drukplekken, kan leiden tot beschadiging van de bloedvaten en ontstekingsreacties. Dit kan resulteren in vasculitis in het getroffen gebied.

Symptomen

Het herkennen van de symptomen van vasculitis is essentieel om snel actie te kunnen ondernemen. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:
Zwelling en warmte in de benen: Als je merkt dat de benen van je paard gezwollen en warm aanvoelen, kan dit een teken zijn van vasculitis. Let vooral op de achterbenen, aangezien deze vaker worden getroffen.
Huiduitslag en zweren: Vasculitis kan huiduitslag en zweren veroorzaken, vooral rondom de kootholtes en het onderbeen. Deze zweren kunnen pijnlijk zijn en moeilijk te genezen.
Kreupelheid: Een ander symptoom van vasculitis is kreupelheid. Het paard kan moeite hebben om goed te bewegen en kan een abnormaal gangpatroon vertonen.
Koorts en algemene malaise: In sommige gevallen kan vasculitis gepaard gaan met koorts en een algeheel ziek gevoel bij het paard. Het kan lusteloosheid en verminderde eetlust veroorzaken.

Eigenlijk symptomen die bij heel veel ziektes en aandoeningen passen daarom is het belangrijk om altijd in overleg met de dierenarts een diagnose te stellen om de juiste behandeling te starten.

Behandeling

De behandeling van vasculitis vereist de betrokkenheid van een dierenarts. Afhankelijk van de ernst van de aandoening kan de dierenarts verschillende behandelingsmogelijkheden voorstellen. Enkele veelvoorkomende behandelingen zijn:

Ontstekingsremmende medicatie: Om de ontsteking in de bloedvaten te verminderen, kan de dierenarts ontstekingsremmende medicijnen voorschrijven. Deze medicijnen helpen om de symptomen te verlichten en de bloedstroom te verbeteren.

Verzorging van zweren: Als je paard zweren heeft als gevolgan vasculitis, is het belangrijk om ze goed te verzorgen. 

Ondersteunende zorg: Afhankelijk van de ernst van de aandoening kan het nodig zijn om ondersteunende zorg te bieden aan het paard. Dit kan het gebruik van speciale verbanden, het bieden van rust en beperkte beweging, en het aanpassen van het dieet omvatten om de genezing te bevorderen.

Onderliggende oorzaken behandelen: In sommige gevallen kan vasculitis het gevolg zijn van een onderliggende aandoening, zoals een infectie of auto-immuunziekte. Het is belangrijk om deze onderliggende oorzaken te identificeren en te behandelen om herhaling van de vasculitis te voorkomen.

Preventie

Terugkerende vasculitis, ook bekend als recidiverende vasculitis, verwijst naar gevallen waarin de symptomen van vasculitis periodiek terugkeren na een periode van remissie. Dit kan een uitdagende en frustrerende situatie zijn, zowel voor het paard als voor de eigenaar. Er kunnen verschillende factoren bijdragen aan het terugkeren van vasculitis bij paarden:

In sommige gevallen kan terugkerende vasculitis het gevolg zijn van een onderliggende aandoening of ziekte. Dit kunnen infectieziekten, auto-immuunziekten of andere inflammatoire aandoeningen zijn. Als de onderliggende oorzaak niet volledig wordt behandeld of beheerst, kunnen de symptomen van vasculitis terugkeren.

Bepaalde triggers of uitlokkende factoren kunnen het opflakkeren van vasculitis bij gevoelige paarden veroorzaken. Dit kunnen allergenen, bepaalde voedingsmiddelen, medicijnen of omgevingsfactoren zijn. Zo kan je paard ineens in de zomer weer last krijgen als het ineens word blootgesteld aan zonlicht.  Het identificeren en vermijden van deze triggers kan helpen om de frequentie en ernst van de terugkerende symptomen te verminderen.

Een verzwakt immuunsysteem kan de kans op terugkerende vasculitis vergroten. Het immuunsysteem speelt een cruciale rol bij het reguleren van ontstekingsreacties in het lichaam. Wanneer het immuunsysteem verzwakt is, kan het moeite hebben om ontstekingen onder controle te houden, waardoor de kans op terugkerende vasculitis toeneemt. De periodes waarin een paard van vacht wisselt zijn periodes waarin de weerstand daalt, je kunt er dan aan denken om je paard extra te ondersteunen.

Stressvolle situaties, veranderingen in de omgeving of andere externe factoren kunnen het immuunsysteem van het paard beïnvloeden en de kans op terugkerende vasculitis vergroten. Het is belangrijk om het paard te voorzien van een rustige en stabiele omgeving om stress te minimaliseren en het immuunsysteem te ondersteunen. Stel dat jouw paard stress heeft op de trailer betekent dit niet dat je nooit meer met de trailer kunt. Het is dan van belang om je paard te gaan trainen zodat het minder stress ervaart. Daarnaast zijn er diverse middelen op de markt die je paard kunnen ondersteunen bij stressvolle situaties. 

Onvolledige behandeling: Als de eerste behandeling van vasculitis niet grondig genoeg is geweest of als er onderliggende problemen over het hoofd zijn gezien, kan de aandoening terugkeren. Het is essentieel om de oorzaak van de vasculitis zorgvuldig te onderzoeken en een volledige en passende behandeling te volgen om de kans op recidiverende symptomen te verminderen. En het behandelplan van de dierenarts goed op te volgen. 

 

Magnesium bij vasculitis

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat magnesium een rol speelt bij het verminderen van ontstekingen en het bevorderen van een gezonde bloedvatfunctie. Het kan helpen de bloedvatwand te stabiliseren, ontstekingsreacties te verminderen en de doorbloeding te verbeteren.

Bij paarden met vasculitis kan magnesiumsuppletie mogelijk helpen bij het verminderen van ontstekingen in de bloedvaten en het bevorderen van de genezing. Het kan ook helpen bij het verminderen van symptomen zoals zwelling, warmte en pijn.

Het is echter belangrijk op te merken dat de behandeling van vasculitis complex is en dat de aanpak individueel moet worden afgestemd op het paard en de specifieke situatie.

Wil je meer weten over magnesium? Lees dan dit blog.

Laatste Posts

Inschrijven Nieuwsbrief

Op de hoogte gehouden worden?

Winkelwagen