Als eigenaar wil je altijd het beste voor je paard. Naast een goed dieet en voldoende beweging, spelen elektrolyten een belangrijke rol in de gezondheid van je paard. Elektrolyten zijn mineralen die een belangrijke rol spelen bij het reguleren van de vochtbalans en het functioneren van spieren en zenuwen. In dit artikel leggen we uit waarom elektrolyten belangrijk zijn voor paarden, welke elektrolyten er zijn en hoe je ze het beste kunt gebruiken.
Waarom zijn elektrolyten belangrijk?
Paarden zweten om af te koelen, bij dit zweten raken ze niet alleen vocht maar ook lichaamszouten dus elektrolyten kwijt. Bij een temperatuur van 20 graden raakt een paard bij een uur lichte arbeid ongeveer 4 liter vocht en 30 gram zout kwijt. Dit kan oplopen tot 18 liter vocht en 32 theelepels zout. Het schuim dat je soms ziet tijdens het zweten zijn de eiwitten in het zweet.
Paarden hebben elektrolyten nodig om de vochtbalans in hun lichaam te reguleren en om hun spieren en zenuwen goed te laten functioneren. Een gebrek aan elektrolyten kan leiden tot uitdroging, spierkrampen, vermoeidheid en zelfs koliek. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je paard voldoende elektrolyten binnenkrijgt.
Er zijn verschillende elektrolyten die belangrijk zijn voor paarden. De belangrijkste zijn:
Natrium (Na+) Kalium (K+) Chloride (Cl-) Calcium (Ca2+) Magnesium (Mg2+)
Natrium, kalium en chloride zijn de belangrijkste elektrolyten die betrokken zijn bij de regeling van de vochtbalans in het lichaam van je paard. Calcium en magnesium zijn belangrijk voor het functioneren van spieren en zenuwen. Magnesium is ook nodig om cellen in staat te stellen vocht op te nemen.
Hoe vul je elektrolyten aan?
Elektrolyten aanvullen is niet zo simpel als 32 theelepels keukenzout in het voer van je paard gooien. Maar als je paard een gevarieerd dieet heeft dan kan je paard het bijna helemaal zelf. In ruwvoer zitten vaak niet heel veel zout maar wel andere mineralen. Vooral luzerne is een bron van elektrolyten. Dus voldoende ruwvoer is ook hier een must.
Ook voldoende water is een must in een gevarieerd dieet. Dus voer je zout bij doe dit dan in een slobber, je ruvoermix of een emmer water maar zorg er voor dat je paard altijd een schone water bron heeft. Je paard drinkt normaal 30 tot 35 liter op een dag maar tijdens warme dagen of veel inspanning kan dit oplopen tot wel 50 liter.
Met supplementen kun je je paard in de juiste verhoudingen eenvoudig voorzien van voldoende elektrolyten. Vooral tijdens meerdaagse wedstrijden is dit een goede manier om je paard optimaal te laten presteren.
Is je paar gevoelig voor suikers? Let dan op de ingredienten van je supplement, vaak is het eerste ingredient dextrose en dat zijn suikers.
Met een zoutblok kan je paard zelf zijn inname regelen. Echter als jouw zoutblok al een hele winter ongebruikt in stal hangt met de spinnenwebben erover heen dan is dat niet een aantrekkelijke optie. Zorg ervoor dat je zoutblok in ieder geval schoon is. Gebruik ook een zoutblok dat geschikt is voor paarden. Paarden hebben een gladde tong, koeien hebben een ruwe tong, zoutblokken voor koeien zijn vaak ruwer en zijn met een koeien tong goed te likken, echter kunnen paarden daar veel moeite mee hebben.
Kokoswater, bietenpulp en appelazijn zijn natuurlijke bronnen van elektrolyten. Nadeel van deze bronnen is dat omdat het natuurlijke bronnen zijn de gehaltes niet gewaarborgd zijn en daarmee kan het dus lastig zijn om precies te weten hoeveel je aan het aanvullen bent. Wel denk ik dat appelazijn prima kan worden gebruikt in een gevarieerd dieet. Waarom en hoe je appelazijn het beste kunt gebruiken lees je in deze blog.
Ook spirulina kun je gebruiken als natuurlijke bron van calcium, magnesium en ijzer. Ook bevat spirulina natuurlijke vitamine B12.
Je kunt de spirulina door het voer geven. Maar nog leuker is om het te gebruiken in een mineralenbuffet. Hiermee kan je paard ook zelf bepalen of het deze bron wil gebruiken voor het aanvullen van zijn elektrolyten.
Spirulina word uitgemeten tijdens het meten van een kruidenmix.
Keltisch zeezout bevat 82% van de zouten uit zeewater. Maar ook hier heb je te maken met een natuurlijke bron dus zijn de gehaltes niet altijd het zelfde. Wel kun je dit toevoegen aan de gevarieerd dieet, of net als de spirulina gebruiken in een mineralen buffet zodat ook hier je paard zelf kan kiezen. Keltisch zeezout word uitgemeten tijdens de kruidenmix metingen.
Je hoeft niet snel bang te zijn voor een overdosering alles wat het paard niet nodig heeft plast het gewoon weer uit. Bij paarden die bekend zijn met maagzweren kan extra zout een belasting zijn voor de maag. Je hoeft over het algemeen niet het hele jaar door zout bij te voeren. Mocht je een wedstrijd op de planning hebben staan en word er erg warm weer voorspeld kun je al een paard dagen van te voren beginnen met het aanvullen van elektrolyten, op die manier onstaat er minder snel een tekort. Ga ook na de inspanning nog even door met het verstrekken van de elektrolyten om te zorgen dat alles weer volledig is aangevuld.