Rumoer om voer

Er zijn nog talloze stallen die traditioneel de paarden 3x per dag een bepaalde hoeveelheid voer geven voor de ochtend, middag en avond. Vaak wordt er eerst krachtvoer in de vorm van biks gegeven en daarna een plak ruwvoer. Het geven van ruwvoer gebeurd vaak maar 2x per dag, namelijk de ochtend en de avond. Deze hoeveelheid is meestal niet voldoende om de hele dag en nacht door te komen.

Niet normaal zoveel kabaal

In deze stallen is het vaak een groot rumoer tijdens de voertijd. Ze staan te hinniken of te gillen naar elkaar, te draaien, graven of stampen en ze willen NU eten! De mensen die voeren schreeuwen dat ze rustig moeten doen of worden boos omdat er tegen deuren en wanden wordt geslagen. Ondertussen breken de paarden de tent af. Al met al veel kabaal en stress!

Is dit normaal?

Veel paardeneigenaren en stalhouders vinden dit een normale situatie tijdens het voeren, want ze zijn niets anders gewend. Maar is het wel normaal gedrag van deze paarden om zoveel lawaai te maken? Het antwoord is nee! Als paarden zo tekeer gaan kunnen we stellen dat ze honger hebben. Niet alleen deze dag, maar systematisch honger lijden. Lijden met een lange ij inderdaad. Het niet voldoende toegang hebben tot ruwvoer, leidt tot honger.

Mijn paard ook?

Ho wacht eens even Jente, mijn paard maakt ook veel kabaal, maar ziet er verder prima uit! Hoe kan hij nou honger hebben? Dat komt omdat ook jouw paard vaak met een lege maag heeft gestaan zonder dat er eten voorradig was. Vaak omdat ze te weinig ruwvoer tijdens de nacht hebben gehad en een paard mag niet langer dan 4 max 6 uur zonder staan. Dit komt omdat paarden continue maagzuur aanmaken en niet zoals mensen alleen als je eet. Als er niets in je maag zit en je maagzuur wordt maar meer en meer, dan heb je enorme drang als paard om je maag te vullen. Vandaar ook paarden die het hout in hun stallen opeten of zelfs vlas, zaagsel of hun eigen poep gaan eten. Stro in de stal om te knabbel is daarom het fijnste.

En het krachtvoer dan…?

Als jouw paard 3x daags krachtvoer krijgt en het hooi is op krijgen ze ook sneller honger, dit komt omdat het krachtvoer snel de maag passeert en de darmen geen ruwe celstof te verwerken krijgen voor een goede darmwerking. Een paard of pony heeft 1,5-2% lichaamsgewicht droge stof nodig per dag. Dit betekent dat een gemiddeld paard van 1.65m tussen de 10 en 14 kilo ruwvoer per dag moet krijgen, buiten ander voer. Krijgt jouw paard dat? Heb jij de plakjes wel eens gewogen?

Wat doet honger hebben nog meer?

Onze paarden zijn afhankelijk van ons als ze op stal staan. Wij bepalen wanneer, wat en hoeveel ze te eten krijgen. De paarden zelf hebben geen keuze en het komt daardoor vaak voor dat ze te weinig ruwvoer krijgen en te veel krachtvoer. Het paard is er op gebouwd ruwvoer, gras, kruiden, bladeren en dergelijke te verteren, maar krijgt vaak andere dingen te eten. Voer wordt daardoor geassocieerd met stress. Stress omdat je geen voer hebt, dan weer stress als er gevoerd wordt of omdat je de verkeerde of te weinig voedingstoffen binnen krijgt. Het krijgen van maagzweren is een gevolg hiervan.

Blijf jij het doen zoals je altijd gedaan hebt?

Er is tegenwoordig te veel informatie beschikbaar en vele nieuwe onderzoeken om je nog te verschuilen achter het traditionele manier van voeren. Omdat ik het altijd zo heb gedaan en het ging altijd goed is een echte dooddoener. “Ik heb het zo geleerd en daar blijf ik bij” duidt op het jezelf afsluiten van nieuwe inzichten en kennis. Ik ben wat streng en wellicht confronterend voor je nu, maar het kan echt anders, makkelijker en zonder stress voor de paarden! We gaan van ouderwets naar modern…. De stallen die het nu zo doen ervaren alleen maar rust in de tent!

Het moderne voeden

Het gaat als volgt. Het eerste wat je in de ochtend geeft aan de paarden is ruwvoer voor de hele dag en in de avond voor de hele nacht (grote porties dus). Als een paard snel te dik wordt, alles door de stal gooit of te snel eet gebruik je een slowfeeder. Het mooiste is als de paarden overdag buiten staan met onbeperkte toegang tot ruwvoer. Als ik stalhouder zou zijn zou ik stoppen met het voeren van krachtvoer, de paardeneigenaren zelf hun voer passend bij hun paard aan laten schaffen en dit laten geven. Of je creëert een bakjes-systeem, waarbij de eigenaar een bakje klaar zet met wat het paard moet hebben en dat geef je dan tijdens een van je rondes. Als een paard namelijk de hele dag ruwvoer kan eten is 1 voerbeurt per dag met een balancer, een volledig voer op basis van ruwvoer, een krachtvoer of muesli (het liefst aangevuld met kruiden ????) namelijk voldoende. Uitzonderingen altijd daargelaten bij bijv. oude paarden. Het maakt niet uit op welk moment van de dag. Zo ga je van voeren naar voeden. Als staleigenaar hoef je dus maar 2x per dag te voeren, als eigenaar wellicht 1x. Minder werk, minder stress, rustige en tevreden paarden.

Bron: HorseCompete

Gezondheid Paard

Als paardeneigenaar is de gezondheid van je paard van het grootste belang. Een gezond paard betekent een gelukkig paard, en dat is waar we allemaal

Lees verder »

Tags :

Share :

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste Posts

Inschrijven Nieuwsbrief

Op de hoogte gehouden worden?

Winkelwagen