Artrose bij paarden

Een van de meest voorkomende oorzaken van kreupelheden is artrose. Het meeste komt artrose voor in de benen maar eigenlijk kan het paard in ieder gewricht deze slijtage krijgen. De symptomen zijn in het begin vaak klein en subtiel. Dit kan variëren van stijf uit stal komen tot lichte onregelmatigheid. Maar ook staken en wisselende resultaten in de training kunnen een teken zijn.

Het kraakbeen, het kapsel, en gewrichtsvloeistof zorgen ervoor dat 2 bot delen soepel langs elkaar kunnen bewegen. Aan het uiteinde van het bot zit glad kraakbeen. Kraakbeen zorgt ook voor een beetje demping tussen de botdelen. Alleen kraakbeen is slecht doorbloed en groeit zeer langzaam. Dus als er een beschadiging is dan gaat het kraakbeen harder achteruit dan dat het weer hersteld. Daardoor verergerd eenmaal ontstane artrose eigenlijk altijd.

Voorkomen is dus beter dan genezen. Overbelasting speelt een grote oorzaak bij het ontstaan van artrose, rust voor herstel is dus erg belangrijk. Maar ook een goede beenstand en voldoende vrije beweging helpt om gewrichten gezond te houden.

Ouder wordende paarden hebben meer kans op slijtage want hun gewrichten zijn nu eenmaal vaker over elkaar gegaan dan die van een veulen. Om je paard zo lang mogelijk gezond te houden zijn bouwstoffen voor de gewrichten zoals silicum belangrijk. Deze kun je makkelijk aan je rantsoen toevoegen door het gebruik van supplementen die deze bouwstoffen voor pezen gewrichten en ligamenten leveren. Voor paarden die echt ongemak laten zien kun je ook een supplement nemen waar bijvoorbeeld duivelsklauw in zit. Dit werkt pijnstillend en kan zorgen dat je met aangepast management nog lang plezier van je paard kan hebben. Producten met duivelsklauw kun je niet gebruiken als je wedstrijd rijd omdat dat op de dopinglijst staat.

Mijn eerste paard is vroeg met pensioen gegaan door artrose. Hij ontwikkelde in een halfjaar tijd een ernstige vorm die ook met goed management en rust niet zorgde voor voldoende verlichting. Voor hem was de oplossing met pensioen gaan waar hij de hele dag rustige beweging had de oplossing. Zijn gewrichten werden onbelast de hele dag door een klein beetje gesmeerd waardoor hij in kudde verband nog een paar hele fijne jaren heeft gehad. Iedere paard is uniek en vereist een unieke aanpak van soms diverse manieren om het paard te ondersteunen,overleg hierbij altijd met je dierenarts en of therapeut.

Gezondheid Paard

Als paardeneigenaar is de gezondheid van je paard van het grootste belang. Een gezond paard betekent een gelukkig paard, en dat is waar we allemaal

Lees verder »

Share :

Laatste Posts

Inschrijven Nieuwsbrief

Op de hoogte gehouden worden?

Winkelwagen