Gezondheid Paard

Als paardeneigenaar is de gezondheid van je paard van het grootste belang. Een gezond paard betekent een gelukkig paard, en dat is waar we allemaal naar streven. Bij Den Braven Equi Food begrijpen we het belang van een goede gezondheid voor paarden. Met onze jarenlange ervaring in paardenverzorging bieden wij niet alleen hoogwaardig paardenvoer en supplementen, maar ook waardevol advies om jou te helpen je paard in optimale conditie te houden.

De Basis voor Gezondheid: Goede Voeding

 

Het is geen verrassing dat goede voeding de basis vormt voor de gezondheid van je paard. Een evenwichtig dieet met de juiste voedingsstoffen is essentieel om je paard gezond en energiek te houden. Zorg ervoor dat je paard voldoende ruwvoer krijgt, zoals hooi of gras, van hoge kwaliteit. Daarnaast kan het verstrekken van aanvullend voer helpen om eventuele tekorten aan te vullen en het welzijn van je paard te bevorderen.

Diëten voor Paarden

 

Bij het samenstellen van het dieet van je paard zijn er enkele belangrijke overwegingen. Ten eerste moet je rekening houden met de energiebehoefte van je paard, afhankelijk van zijn activiteitsniveau en levensfase. Een paard in training heeft bijvoorbeeld meer energie nodig dan een oudere paard dat met pensioen is. Zorg ervoor dat je het voer aanpast aan de behoeften van je paard.

Eiwitrijke voeding is ook essentieel voor paarden, vooral voor groeiende paarden en paarden die herstellen van een blessure. Let op de kwaliteit van de ingrediënten in het voer dat je kiest. Kies voor voer dat hoogwaardige eiwitten bevat om aan de behoeften van je paard te voldoen.

Paardenvoer Voor Gewicht Problemen

Het gewicht van een paard meten

  1. Borstomvang (cm) x 4,3
  2. Stokmaat (cm) x 3
  3. Tel de uitkomsten bij elkaar op
  4. Trek hier 785 vanaf
  5. Het resultaat is globaal het gewicht van je paard in kilogram.
Meet de borstomvang van je paard door een meetlint over de schoft achter de voorbenen langs weer omhoog te brengen. Doe het aantal centimeters x 4.3. Neem de stokmaat van je paard in centimeters (vierkant gemeten zonder ijzers op het hoogste punt van de schoft) doe dat x 3.
Tel de uitkomsten van de borstomvang en de stokmaat bij elkaar op. Trek daar 785 vanaf. Het getal wat je overhoud is het globale gewicht van je paard in kilogrammen.

Bacteriën en wormen

 

Bacteriën en wormen zijn een constante bedreiging voor de gezondheid van je paard. Een bekende bacterie onder paardeneigenaren bijvoorbeeld Droes, een in sommige gevallen dodelijke en besmettelijke paardenziekte. Contact tussen dieren en een slechte stalhygiëne kunnen tot een uitbraak leiden.

Daarnaast kunnen wormen bij paarden leiden tot gewichtsverlies, een doffe of slechte vacht, en zelfs tot kreupelheid. Het is dus belangrijk om je paard regelmatig te ontwormen en je stal, paddock en wei schoon en hygiënisch te houden.

Gezondheidsproblemen bij Paarden

 

Het voorkomen van gezondheidsproblemen is altijd beter dan het behandelen ervan. Daarom is regelmatige monitoring van de gezondheid van je paard van groot belang. Let op veranderingen in gedrag, eetlust, vachtconditie en algemeen welzijn. Hier zijn enkele veelvoorkomende gezondheidsproblemen bij paarden waar je op moet letten:

1. Kreupelheden

 

Kreupelheid is een veelvoorkomend probleem bij paarden en kan verschillende oorzaken hebben, waaronder hoefproblemen, gewrichtsproblemen of spierblessures. Het is belangrijk om de kreupelheid van je paard serieus te nemen en indien nodig een dierenarts te raadplegen voor een diagnose en behandeling.

2. Wormen

 

Worminfecties kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid van je paard. Regelmatige ontworming en het volgen van een goed ontwormingsschema zijn essentieel om wormen onder controle te houden. Laat je adviseren over het juiste ontwormingsprotocol door een dierenarts.

3. Besmettelijke Ziektes

 

Besmettelijke ziektes kunnen een bedreiging vormen voor de gezondheid van je paard, vooral als er contact is tussen dieren op bijvoorbeeld een stal of weide. Enkele voorbeelden van besmettelijke paardenziektes zijn droes, rhino en influeza. Zorg voor een goede hygiëne en houd de vaccinaties van je paard up-to-date om het risico op besmettelijke ziektes te minimaliseren.

4. Darmproblemen

 

De darmgezondheid van je paard is van groot belang voor zijn algehele gezondheid. Darmproblemen zoals acute diarree of een verstoorde darmflora kunnen leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. Zorg voor een goed uitgebalanceerd dieet, voorkom abrupte voerveranderingen en laat je adviseren over eventuele probiotica of darmondersteunende supplementen.

Tips voor een Gezond Paard

 

Naast een goede voeding en het voorkomen van gezondheidsproblemen zijn er nog andere belangrijke aspecten om de gezondheid van je paard te bevorderen. Hier zijn enkele tips:

  • Zorg voor voldoende beweging en weidegang voor je paard.
  • Houd de hoefgezondheid van je paard in de gaten en plan regelmatige hoefverzorging.
  • Onderhoud regelmatige gebitscontroles om problemen met het gebit te voorkomen.
  • Creëer een stressvrije omgeving voor je paard en minimaliseer stressfactoren.
  • Investeer in regelmatige gezondheidscontroles en vaccinaties.

Samenvatting

 

De gezondheid van je paard is van cruciaal belang voor zijn welzijn en levenskwaliteit. Door te zorgen voor een evenwichtig dieet, het voorkomen van gezondheidsproblemen en het volgen van bovengenoemde tips, kun je bijdragen aan een blij en gezond paard. Bij Den Braven Equi Food bieden we hoogwaardig paardenvoer, supplementen en jarenlange ervaring in paardenverzorging. Neem contact met ons op voor advies op maat en ontdek hoe we jou kunnen helpen je paard in optimale conditie te houden.

Share :

Laatste Posts

Inschrijven Nieuwsbrief

Op de hoogte gehouden worden?

Winkelwagen