Zomereczeem een kriebelig probleem

Ik kom aanlopen en zie meteen hoe laat het is, zijn staart lijkt op een wc-borstel en van zijn manen is weinig meer over. Jeuk, naast dat je paard er alles aan doet om er vanaf te komen, zit ook jij als eigenaar met je handen in het haar. In deze blog ga ik het hebben over een lastige vorm van jeuk, namelijk zomereczeem bij paarden.

Wat is zomereczeem?

Zomereczeem, ook wel bekend als staart- en maneneczeem, of afgekort SME is een veel voorkomende allergische reactie bij paarden die wordt veroorzaakt door overgevoeligheid voor stoffen zoals insectenbeten, pollen en schimmelsporen. Paarden met zomereczeem kunnen last hebben van jeuk, haaruitval, roodheid, zwelling, korstvorming en in ernstige gevallen open wonden veroorzaakt door enorme behoefte om te krabben.

Muggen, ook bekend als Culicoides, zijn de belangrijkste oorzaak van zomereczeem. De kleine bloeddorstige mugjes smullen van paardenbloed en veroorzaken bij sommige paarden een allergische reactie die resulteert in de veelbetekenende tekenen van zomereczeem. In het speeksel van de muggen zit een eiwit dat deze bijwerkingen veroorzaakt.

Pollen kunnen ook een rol spelen bij het ontstaan van zomereczeem bij paarden, vooral bij paarden die allergisch zijn voor bepaalde soorten pollen. Net als bij mensen kan blootstelling aan pollen bij sommige paarden een allergische reactie veroorzaken, dit kan jeuk opleveren maar ook bultjes, zwelling die vooral op het hoofd voorkomt, ademhalingsmoeilijkheden, vermoeidheid en ook headshaking wordt in verband gebracht met een overgevoeligheid voor pollen. 

Bij overgevoeligheid bij schimmelsporen zijn vaak dezelfde symptomen aanwezig als bij pollen. Schimmelsporen zitten overal, daarom is het belangrijk om te zorgen voor droge omstandigheden, zowel op stal als in de wei.

De weg naar een comfortabel paard.

Soms kunnen paarden in tijd van een nacht hun huid kapot schuren, hier kun je als eigenaar niet altijd iets aan doen. Symptomen kunnen zeker bij paarden die er eerder last van hebben heel snel heel heftig zijn. Zaak is wel om meteen in te grijpen. Open wonden kun je tot op zekere hoogte zelf verzorgen. Bij twijfel neem altijd contact op met je dierenarts. Doe dit ook zeker als je paard verhoging of koorts of andere ontstekingsreacties krijgt. 

Er zijn meerdere verzachtende lotions en crèmes op de markt, je ziet dat mensen vaak hun eigen voorkeur hebben. Zowel vitalstyle als phytonics en PUUR hebben hun eigen huidverzorgende middelen, ik kan je altijd helpen bij het maken van een geschikte keuze. 

Foto van Cool4horses.com

Daarnaast is het erg belangrijk om ervoor te zorgen dat je paard minder blootgesteld wordt aan de veroorzaker van de jeuk. Een van de meest gebruikte en effectieve middelen hiervoor is een eczeemdeken. Dit voorkomt gewoon dat je paard gestoken wordt en daardoor minder reactie krijgt.
Ook het binnen zetten tijdens de piekuren (zonsonder- en zonsopgang) kan helpen in het verminderen van de hoeveelheid steken. Op het moment dat je dan ook ventilatoren en muggengaas gebruikt zullen ze helemaal weinig op stal te vinden zijn.
Zorg er ook voor dat er geen stilstaand water in de buurt van de wei is. De knutten leggen hierin hun eitjes.
Spoel je paard af na het werk, de zweetlucht maakt je paard extra aantrekkelijk voor muggen, door je paard even lekker af te spoelen, maak je hem minder aantrekkelijk.
Vliegenspray, ook dit is een manier om de mugjes van je paard af te houden.

Ga je paard geen knoflook voeren om de muggen op afstand te houden. Knoflook is bewezen giftig en doet niets voor het op afstand houden van vliegen. Door knoflook te voeren stop je meer stoffen in het lijf van je paard die moeten worden afgevoerd. Het systeem raakt hierdoor overbelast en er bestaat dan een kans dat de klachten verergeren.

Zorg dat je paard op een gezond gewicht is. Recent onderzoek heeft uitgewezen dat de culicoïdes graag in vet prikken. Gezond gewicht heeft nog meer lichamelijke voordelen, dus niet meer uitstellen die extra beweging en dat gezondere dieet. 

Detoxen door je paard voor het begin van het muggenseizoen te detoxen heeft je paard minder ballast in zijn lijf en kan het afvalstoffen beter afvoeren. Voor het detoxen zijn verschillende manieren beschikbaar, zoals druppels, brokjes en muesli. Meer over detoxen kun je hier lezen.

De PUUR culico is ook een methode om je paard van binnenuit te ondersteunen bij jeuk. Er zijn veel verhalen dat na 2 jaar een strikt regime met o.a. Culico paarden zonder deken naar buiten kunnen. Persoonlijk weet ik dat het bij acute klachten ook een heel fijn middel is bij de behandeling van zomereczeem.

Ook een op maat gemaakte kruidenmix kan helpen bij de ondersteuning van zomereczeem. Je paard zal dan zelf kruiden uit zoeken die op dat moment nodig zijn. Dit kunnen kruiden zijn die helpen bij de afvoer van afvalstoffen of bij het verminderen van een allergische reactie. 

En tot slot het voer, door het voer van je paard te ontdoen van te veel zetmeel, en suikers kun je van binnenuit een boost geven. Ook een te veel aan gras kan een negatieve invloed hebben: je kunt in dat geval een graasmasker overwegen, zeker bijvoorbeeld in het voorjaar als er veel suikers in het gras zitten.
Je paard heeft echter wel behoefte aan vitamine, mineralen en aminozuren. Deze komen niet alleen uit ruwvoer en een balancer is dan ook echt aan te raden.

Hoewel zomereczeem een harig probleem lijkt, zijn er best veel dingen die je zelf kunt ondernemen om je paard comfortabel te maken. Zorg wel dat je zeker weet dat je paard zomer eczeem heeft en raadpleeg daarvoor een dierenarts.
Wij helpen je graag met gezonde voerkeuzes, het uitmeten van ondersteunende kruiden en het adviseren van middelen en supplementen.

Laatste Posts

Inschrijven Nieuwsbrief

Op de hoogte gehouden worden?

Winkelwagen