Paardenbrokken

Paardenbrokken is een veelgebruikt soort voer voor paarden, het voorziet in de nodige vitamine, mineralen en energie om ze gezond en energiek te houden. Deze brokken bevatten verschillende componenten zoals granen, hooi, melasse, vitaminen, mineralen en supplementen in verschillende hoeveelheden en komen in verschillende maten. Naast het bieden van evenwichtige voeding is het ook eenvoudig op te slaan en te vervoeren.

Soorten paardenbrokken

Paardenbrokken zijn er in verschillende maten en samenstellingen om te voldoen aan de behoeften van verschillende soorten paarden. Talrijke granen zoals maïs, haver, gerst en tarwe plus hooi, melasse, vitamine- en mineralenmengsels en supplementen worden gebruikt om brokjes te maken. Sommige brokken hebben extra vet om te dienen als een energiebron voor paarden die veel calorieën nodig hebben.

Brokken op basis van luzerne met meer eiwitten en vezels dan andere varianten zijn ook verkrijgbaar. Evenals gemedicineerde varianten die kunnen helpen bij de behandeling van bepaalde gezondheidskwesties zoals stress of maagzweren. Wat je ook zoekt er is altijd wel een ideale brok voor jouw paard.

Verschil tussen brokken en ruwvoer

Het grootste verschil zit in de kauwbewegingen met ruwvoer kauwt een paard tussen de 50 en 70 keer per minuut. Dit bevordert de speeksel aanmaak die een belangrijke rol heeft in zowel het verteringsproces als het beschermen van de maag tegen de zure invloed van het maagzuur.  Op krachtvoer wordt slechts 30 seconden gekauwd het speeksel dat hier bij vrij komt is zeer gering. Ruwvoer is ook langer in het verteringsstelsel zodat de voedingsstoffen hierdoor optimaal kunnen worden opgenomen. De voedingsstoffen van brokken komen wel makkelijker vrij tijdens de spijsvertering.

Balancers zijn ideaal voor paarden die weinig krachtvoer hoeven te hebben. Daarnaast moet er ook een dagelijks voldoende ruwvoer worden verstrekt, omdat dit een gezonde spijsvertering in stand houdt.

Voedingswaarden in paardenbrokken 

Alle paardenbrokken verschillen van samenstelling. Zo zijn er brokken voor oude paarden, drachtige en jonge paarden, sportpaarden en recreatie paarden. Brokken kunnen eiwitten, koolhydraten, vetten, vezels en andere vitale bestanddelen van de voeding van een paard  bevatten. Eiwit is belangrijk voor spiergroei en herstel, terwijl koolhydraten zorgen voor vitaliteit. In graanloze brokken is vet meestal de energiebron. Vezels dragen bij tot een gezonde spijsvertering door een regelmatige stoelgang te bevorderen.

Essentiële mineralen zoals calcium, fosfor, magnesium, zink en ijzer zitten in paardenbrok om het rantsoen compleet te maken. Bovendien bevatten bepaalde pellets extra supplementen zoals probiotica of omega-3 vetzuren die het welzijn van je paard extra kunnen bevorderen. 

Wat kosten paardenbrokken

Paardenbrokken zijn een essentieel onderdeel van het dieet van een paard en voorzien het van de noodzakelijke voedingsstoffen en mineralen die het nodig heeft om gezond te blijven. Maar hoeveel kost het? De kosten van paardenbrokken variëren afhankelijk van het type en de kwaliteit van het voer en de grootte van de zak. Over het algemeen varieert een zak paardenbrokken van 15 kilo tussen de 20 en 40 euro. Uiteraard zijn er ook goedkopere varianten te krijgen let wel altijd goed op de ingrediënten die gebruikt zijn.

Bij het winkelen voor paardenbrokken is het belangrijk om niet alleen de prijs, maar ook de kwaliteit van het voer te overwegen. Hoogwaardige voeders zijn meestal van hoog niveau met hoogwaardige ingrediënten de prijs van deze voeders ligt vaak wat hoger. Echter zal je ook merken dat je er minder van nodig hebt.

Welke paardenbrokken voor jouw paard

Om de gezondheid van je paard te waarborgen, is het selecteren van het juiste voer van groot belang. Het soort voer dat je kiest moet gebaseerd zijn op de leeftijd, het hoeveelheid werk en de algemene gezondheid van je paard.

Bij het kiezen van voer voor je paard moet je rekening houden met zijn individuele behoeften. Als er sprake is van allergieën of gezondheidsproblemen, zoek dan een voer dat deze speciale dieetbeperkingen aanpakt. 

Het is essentieel om in gedachten te houden dat elk paard anders is en dat wat goed is voor de één misschien niet ideaal is voor de ander. Het is raadzaam advies in te winnen bij een paardenvoeding deskundige alvorens paardenvoer te kopen.

Laatste Posts

Inschrijven Nieuwsbrief

Op de hoogte gehouden worden?

Winkelwagen