Stress bij voeren

Kleng je paard of de buurman van je paard schiet met zijn open mond tegen de tralies. Of hij steigert voor de zoveelste keer om zijn buurman weg te jagen die eigenlijk niets deed. Of je paard jaagt andere paarden weg bij de voerplekken buiten. Jijzelf wordt bij het voeren bijna altijd gebeten door hetzelfde paard.  Je paard is geobsedeerd door eten en kauwt zijn ruwvoer slecht. Grote kans dat deze paarden last hebben van voernijd.  Maar ook rondjes lopen tegen de staldeur schoppen met tanden langs de tralies gaan zijn uitingen van voernijd.

Voernijd is een aangeleerd gedragsprobleem dat meestal ontstaat doordat het paard honger heeft of heeft gehad en de mens even snel het eten in de voerbak gooit terwijl het paard nog op zijn achterbenen staat of met zijn oren in zijn nek naar je probeert te happen. Naast dat mensen jouw paard een vervelend etiketje kunnen geven. Jijzelf of een ander paard gewond kunnen raken is voernijd voor het paard ook erg vervelend. De paarden hebben veel stress en kunnen een slokdarmverstopping of koliek krijgen maar ze kunnen ook altijd mager zijn.Het is belangrijk om je paard te helpen bij dit probleem. 

Het belangrijkste is dat je paard geen honger heeft. Zorg dus dat je paard altijd ruwvoer heeft. Op stal kan een combinatie van ruwvoer en stro. Maar ook op de wei is het belangrijk dat je paard geen honger heeft. De zomer van 2022 was een lange warme zomer waardoor gras niet of nauwelijks groeide. Paarden die de hele dag, of dag en nacht buiten staan kunnen echt honger hebben als er dan niet word bijgevoerd. Als je paard te dik is kun je kiezen voor arm koolzaad hooi zodat ze wel voldoende te kauwen hebben en het hongergevoel niet hebben. Ook voeren uit een slowfeeder kan er voor zorgen dat je paard langer over zijn ruwvoer doet waardoor er minder honger is.

Vaak vraagt voernijd een aanpassing van het hele voer beleid op stal. Zitten de voerbakken bijvoorbeeld naast elkaar in stal dan kan het paard zich niet afzonderen tijdens het eten en is de afstand te klein. Als je op de track of in de wei voert zorg er dan ook voor dat je meer voerplaatsen hebt voldoende ver uit elkaar. Zo kan een paard altijd een plekje opschuiven als het wordt weggejaagd. Een paard met voernijd kan bij het voeren van krachtvoer het beste helemaal worden afgezonderd zodat het paard op de track niet het idee heeft dat er kapers op de kust zijn.

Het 2 keer per dag voeren zal ook op de schop moeten 4 of 5 keer per dag een klein portie krachtvoer met ruwvoer uit slowfeeders kan voor de nodige rust zorgen. Mocht dit niet mogelijk zijn omdat je in pension staat, kijk dan of je bijvoorbeeld een emmer kunt klaarzetten met veel ruwvoermix. Dit eten ze vaak niet in een keer op en zo kun je toch de voertijd verlengen. Zelf voer ik met stalgenoten nog 1 of 2 keer per dag (afhankelijk van het seizoen) extra een ruwvoermix zodat de paarden meer voermomenten hebben.

Ruwvoer voor krachtvoer voeren kan zorgen dat het paard niet aanvalt op het krachtvoer. Om de kans op slokdarmverstopping te verminderen is handig om een ruwvoermix aan je krachtvoer toe te voegen zodat het paard beter moet kauwen.

Het wachten tot het paard gekalmeerd is voor het voer in de bak wordt gedaan is ook een belangrijke stap op deze manier wordt het paard niet gestimuleerd in het lelijke gedrag en het is ook nog eens veiliger voor jezelf.

Lees ook de blog van Horsecomplete over dit onderwerp 

Tags :

Share :

Laatste Posts

Inschrijven Nieuwsbrief

Op de hoogte gehouden worden?

Winkelwagen