Is het voer van jouw paard in balans?

Bijna ieder merk heeft er tegenwoordig wel een in het assortiment een balancer. Maar wat voegt die toe aan het rantsoen van jouw paard? Heeft je paard er een nodig? En andere handige weetjes.

In het wild eten de paarden naast gras ook takken en kruiden. Hierdoor wordt hun rantsoen aangevuld met vitamines mineralen en sporenelementen. In de huidige Nederlandse wei staan nog maar 3% kruiden. Daarnaast staan paarden ook vaak in een over begraasde weide waar geen voeding aan wordt toegevoegd. Hierdoor zit ook in het hooi of het voordroog geen kruiden en zijn ook deze arm aan de benodigde vitamines, mineralen en spoorelementen. Hierdoor kan je paard of pony tekorten krijgen.

Als je vervolgens op de verpakking van jouw krachtvoer kijkt (als je dit al voert) staat daarop dat je paard zeker een kilo of misschien wel 2 kilo zou moeten hebben. Maar eigenlijk is ie al een beetje dik, dus je gaat wat minder voeren. Of hij is een beetje pittig, dus ook dan krijgt hij wat minder. Daar komt een balancer van pas! Je kunt door vaak minder dan 100 gram (en daardoor in de meeste gevallen suiker en eiwitarm) toe te voegen aan je rantsoen al die vitamines en mineralen aanvullen.

Zo kun je een paard dat vooral ruwvoer krijgt heel makkelijk voorzien van allerlei handige stofjes. Heeft je paard naast ruwvoer nog wat meer pit nodig? Dan kun je kijken of je nog een brok of muesli gaat bijvoeren.

Omdat alle balancers wat verschillen in samenstelling is het aan te raden af en toe van balancer te wisselen. Hierdoor krijg je geen enorme overschotten van een bepaalde vitamine of mineralen. Ook is het inlassen van een stopweek nadat je zak leeg is een goed idee. Op die manier kan je paard eventuele overschotten ook kwijtraken. 

Al met al is het voeren van een balancer dus een makkelijke manier om je paard van alle benodigde voedingsstoffen te voorzien als je weinig krachtvoer geeft. Als je er een ruwvoer mix aan toevoegt heeft je paard meteen extra kauwbewegingen en een volledige maaltijd als de buurman bijvoorbeeld wel die 2 kilo krachtvoer krijgt.

Hoefbevangenheid

Een pijnlijke onsteking Hoefbevangenheid is een pijnlijke ervaring voor paarden, omdat de ontsteking tussen de hoefwand en het bot de verbinding verzwakt, waardoor het hoefbeen

Lees verder »

Tags :

Share :

Laatste Posts

Inschrijven Nieuwsbrief

Op de hoogte gehouden worden?

Winkelwagen