Als de mok weer in de maand zit

Je kent het vast wel het gaat regenen de wei of de track word nat. De bak en of paddock is nat de stal is nat en ineens heeft je paard korsten in de kootholte. Mok wat nu? De antwoord op deze vraag verschilt per paard. Het belangrijkste is om eerst de oorzaak van de mok te achterhalen. Want mok zegt niet meer dan dat een paard aan een of meerder benen een huidprobleem heeft.

 

Oorzaken van mok

De oorzaak moet je echt vaak zoeken in nattigheid en vuil daardoor ontstaat een bacteriële huidinfectie. Dit komt omdat de natuurlijke barrière door vocht en vuil verzwakt. Daarnaast kunnen schurftmijten ook de natuurlijke weerstand verzwakken en kleine wondjes veroorzaken waardoor er mok ontstaat. Overgevoeligheid voor planten, beestjes, shampoo, of crèmes kunnen ook zorgen voor beschadigingen die mok kunnen worden. Zonnebrand is ook een vorm van mok, die vaak ontstaat in droge zonnige periodes in combinatie met foto actieve stoffen in voeding (boekweit en sint-janskruid bevatten deze). Een verminderde weerstand door bijvoorbeeld PPID of ziekte kan er ook voor zorgen dat je paard gevoeliger is voor mok.

Symptomen van mok

Deze symptomen bevinden zich onder op het been rondom de kootholte. Als ze hoger op het been zitten word er gesproken over rasp. Korstjes, kloven, schilfers, en roodheid zijn wel de meest herkenbare symptomen van mok. Maar de huid kan ook vochtig of dik zijn. Paarden kunnen schuren of stampen. Soms doet het aanraken van het been pijn, of het been is dik. En mok kan zelfs kreupelheid en of koorts veroorzaken. 

Behandeling van mok

Omdat er diverse oorzaken zijn van mok zal de behandeling van het ene paard niet perse werken bij het ander paard. Belangrijk is om na te gaan wat de oorzaak van de mok is. Bij een paar schilfers is het bellen van de dierenarts niet meteen noodzakelijk en kan wassen met warm water en bijvoorbeeld Betadine shampoo, en smeren met bijvoorbeeld een honingzalf voldoende zijn. Maar bij lang aanhoudende diepere wonden of kreupel heden kan een bezoekje van de dierarts raadzaam zijn.

Deze kan bijvoorbeeld een besmetting met mijten uitsluiten maar ook een crème met antibiotica voor schrijven. Wat je wel zelf kunt doen is zorgen dat je paard in een droge schone omgeving staat. Dit houd in je paard in een droge schone stal hebben staan. Maar ook als je paard dan in een natte bak gewerkt heeft of in een natte paddock heeft gestaan de kootholtes droog maken met een schone handdoek door de kootholtes droog te deppen, vooral niet te ruw doen en de korsten teveel beschadigen. 

Het is ook belangrijk om je paard van binnenuit te ondersteunen. Dit kan met Puur Sulphur of met de Phytonics Immuboost Pro.

PPID bij paarden

Pituitary Pars Intermedia Dysfunction dat is de wetenschappelijke naam voor PPID of zoals veel eigenaren het nog kennen cushing. De hypothalamus en de hypofyse zijn

Lees verder »

Tags :

Share :

Laatste Posts

Inschrijven Nieuwsbrief

Op de hoogte gehouden worden?

Winkelwagen