Misschien ken je het wel, je gaat s avonds koken en je begint met de uien en de knoflook in de pan. Dat luchtje kan ervoor zorgen dat je nog meer zin krijgt in je eten.
Maar je ruikt ook wel eens zo’n walm in een paardenstal. Helaas wordt er in veel paarden producten knoflook verwerkt. Sterker nog er zijn ook mensen die gedroogde knoflook voeren.
Waarom voeren mensen knoflook? Het meest gehoord is dat het helpt tegen de vliegen en de dazen. Daarnaast zou het bijdragen aan een goede bloedsomloop, en het bevorderen van de spijsvertering en de stofwisseling. Daarnaast zou het slijmoplossend kunnen werken. Er zijn ook verschillende onderzoeken geweest naar het worm werende effect.
Maar in knoflook zit het stofje N-propyl disulfide. Dit kunnen mensen wel verwerken (hoewel ik daar zelf bijvoorbeeld ook niet tegen kan) maar paarden, honden en katten niet. Dit stofje kan zorgen voor bloedarmoede. Dit kan al bij 0,2 gram per kilogram lichaamsgewicht. Dit komt voor een volwassen paard neer op ongeveer 20 gram per dag. Paarden die zwaar getraind worden lopen nog eerder kans op bloedarmoede. Daarnaast is het slecht voor de leverenergie wat kan zorgen voor jeuk of huidaandoeningen.
Er zitten dus best wel wat haken en ogen aan het voeren van knoflook waarbij je paard ook nog eens ziek kan worden. Terwijl er voor bovengenoemde problemen ook andere alternatieven zijn. Voor de spijsvertering is er ook brandnetel, selderij, weegbree of mariadistel te gebruiken. Goudsbloem, madeliefjes, hazelnootblad en spirulina zouden positief kunnen werken op de stofwisseling. Ook het oplossen van slijm zou bevordert kunnen worden door kamille of driekleurig viooltje. Het voordeel van al deze kruiden is dat ze niet voor bloedarmoede zorgen.
Op zich zou het voeren van knoflook dus kunnen maar alleen als je niet teveel voert en het niet langdurig doet. Let hierbij ook heel goed op supplementen of voer dat al knoflook bevat en neem dat mee in je berekening. Maar je kunt beter een andere keuze maken en iets gezonder kiezen. Ik wil je graag helpen bij het maken van een andere keuze.
Hoefbevangenheid
Een pijnlijke onsteking Hoefbevangenheid is een pijnlijke ervaring voor paarden, omdat de ontsteking tussen de hoefwand en het bot de verbinding verzwakt, waardoor het hoefbeen
Rumoer om voer
Er zijn nog talloze stallen die traditioneel de paarden 3x per dag een bepaalde hoeveelheid voer geven voor de ochtend, middag en avond. Vaak wordt
Starten met een kuchje
Ik longeer Luxor altijd voor ik ga rijden dan kan ik zijn gemoedstoestand even inschatten. Nu bedacht ik mij laatst dat hij eigenlijk altijd met