Ineens staat je paard te hoesten en te kwijlen. Hij houd zijn hoofd vaak wat laag met een gestrekte hals. Er komen resten van het voedsel naar buiten je paard kokhalst en hoest, je schrikt je rot. Blijf rustig, geef je paard de ruimte er zit waarschijnlijk iets klem in zijn slokdarm. Hij stikt niet want de slokdarm en de luchtpijp zijn twee verschillende dingen. Haal het eten uit de stal en geef je paard 20 minuten om te kijken of het zich vanzelf oplost. Is dit niet het geval bel dan zeker de dierenarts!
De slokdarm is maar liefst 1,2 meter lang. En is omgeven door spieren die er voor zorgen dat het voedsel van de mond naar de maag wordt getransporteerd. Door de manier waarop deze spieren bewegen, wat peristaltiek wordt genoemd, kunnen paarden niet overgeven. Door de verstopping kan eten en water niet naar de maag en loopt de slokdarm over. Hierdoor komt het eten er door de neus en de mond weer uit.
De oorzaken van een slokdarmverstopping kunnen divers zijn de belangrijkste is gulzig eten. Paarden die honger hebben, en/of grote hoeveelheden gevoerd krijgen kunnen de neiging hebben om hun eten in grote happen zonder goed te kauwen naar binnen te werken. Paarden met voedselnijd kunnen ook de neiging hebben hun eten naar binnen te schrokken zodat een ander er niet bij kan. Een slecht onderhouden gebit kan ervoor zorgen dat het eten niet voldoende goed gekauwd word. Ook het niet voldoende weken van grasbrok en of bietenpulp kan zorgen voor een slokdarmverstopping, omdat de brokken in de slokdarm ineens enorm kunnen uitzetten. Eten terwijl het paard nog aan het bijkomen is van de narcose. En afwijkingen aan de slokdarm, die gelukkig niet zoveel voorkomen.
-
Krachtvoer
Oerbrok Friesian Impact
€8,95 – €29,95 This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page
Naast het jaarlijks laten controleren van het gebit van je paard door een goede tandarts zijn er nog een paar dingen waar je op kunt letten om slokdarmverstopping te voorkomen, een van de dingen is dat je paard het beste kauwt op lang grofstengelig hooi. Daarnaast is het belangrijk om te zorgen dat je paard nooit langer dan 4 uur zonder eten staat. Verdeel het ruwvoer en het krachtvoer over meerdere porties per dag. Vul je krachtvoer aan met een ruwvoer mix op die manier moet je paard meer kauwbewegingen maken.
Je pakt hiermee ook meer aan dan een slokdarmverstopping voorkomen, het heeft ook een gunstige werking op de maag. Voer eerst ruwvoer en daarna krachtvoer, vooral in de ochtend kan dit schransen voorkomen omdat de paarden dan al iets in hun maag hebben, daarnaast verbeterd de vertering van je krachtvoer. Paarden met voernijd kunnen baat hebben bij het afschermen van hun voerbak zodat ze geen andere paarden kunnen zien.

Het gewicht berekenen van mijn paard
Het is essentieel dat elke paardeneigenaar het gewicht van zijn paard nauwkeurig berekent om er zeker van te zijn dat het gezond is en om

Elektrolyten bij paarden
Als eigenaar wil je altijd het beste voor je paard. Naast een goed dieet en voldoende beweging, spelen elektrolyten een belangrijke rol in de gezondheid

Artrose bij paarden
Een van de meest voorkomende oorzaken van kreupelheden is artrose. Het meeste komt artrose voor in de benen maar eigenlijk kan het paard in ieder